Alrik de Jong
Alrik de Jong Popular Science 15 sep 2022
Leestijd: 1 minuut

Hier is de grootste foto van Mars ooit, met 2,5 miljard pixels

NASA heeft de meest heldere, scherpe en grote foto ooit van Mars geschoten. Je ziet de delta in de Jezero Crater. Ja, die Perseverance Rover kan wel wat.

Eerder dit jaar brak NASA’s Perseverance Rover zijn topsnelheidsrecord al. Sneller dan ooit scheurt hij over de rode planeet, al vallen de snelheden mee hoor. Maar goed, hij is niet naar Mars gevlogen om te racen. Wel om foto’s te schieten, en hier is zijn beste kiekje ooit.

Grootste foto ooit van Mars

De foto is 2,5 miljard pixels groot en bestaat uit 1.118 afzonderlijke frames. NASA heeft hiermee een krankzinnig heldere panoramafoto gedeeld, die weer een nieuw beeld van Mars geeft. De foto’s zijn geschoten op 12, 13, 16, 17 en 20 juni (de 466e, 467e, 470e, 471e en 474e dagen van de missie van Perseverance).

nasa, grootste foto van mars ooit, Perseverance rover
De gecropte versie (Afbeelding: NASA)

Heb je even de tijd? Open de foto HIER. En nee, het ligt niet aan je laptop of smartphone, het laden duurt vanwege de immense grootte vrij lang.

Perseverance Rover van NASA ontdekt Jezero Crater

De grootste foto ooit van Mars komt niet uit het niets. De Perseverance Rover van NASA rijdt al even rond op de rode planeet, die helemaal niet rood is.

De Perseverance Rover banjert momenteel dwars door de delta van de Jezero Crater. Deze staat al miljarden jaren droog, maar is de perfecte locatie voor de hoofdmissie van de NASA-robot: het vinden van tekenen van leven. Deltawateren slepen namelijk sedimenten mee, die laag op laag bouwen. Levensvormen raken vast op de ene laag en worden keurig op natuurlijk wijze afgesloten door de volgende laag. Deze grond bevat ideale materie voor wetenschappers en astrobiologen om die prangende vraag te beantwoorden: was er ooit leven op Mars?

Lees meer over de slimme rijdende robot die Mars aan het ontdekken is.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.