Martin de Coninck
Martin de Coninck Tech 14 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Snelheidsrecord op Mars: dit is de topsnelheid van NASA’s Perseverance

Soms vraag je jezelf vreemde dingen af. Vandaag: wat is eigenlijk de topsnelheid van de Perseverance Rover, waarmee NASA over Mars scheurt? Nou, dat geavanceerde karretje breekt snelheidsrecords.

Als we Elon Musk moeten geloven, gaat het nog wel even duren voordat we voet op Mars zetten. Onlangs hintte de SpaceX-CEO dat een bemande ruimtereis naar Mars op z’n vroegst zal plaatsvinden in 2029. Ach, zeven jaar wachten is zo lang nog niet. Al duurt de reis zelf ook zo’n 9 maanden. Tot het zover is, richten we ons vooral op de informatie die we ontvangen van de aanwezige NASA-voertuigen. In het bijzonder van de Perseverance Rover, de meest geavanceerde robot van NASA.

Onlangs vierde NASA nog de 1-jarige aanwezigheid van de Perseverance Rover op Mars. Het ruimtevoertuig is onderweg naar de Marsdelta en heeft alle snelheidsrecords gebroken.

Topsnelheid van bijna 0,2 kilometer per uur

Je leest het goed. Deze hightech robot op wielen haalt een topsnelheid van 0.1 mijl per uur, omgerekend 0,16 kilometer per uur. Dat haalt een kruipende baby zeker op een goede dag. Toch is deze topsnelheid meer dan genoeg om alle snelheidsrecords op Mars te verbreken.

Dagelijks legt de Perseverance Rover namelijk zo’n 300 meter af over ruig terrein. De robot maakt gebruik van zelfsturende software en wordt bijgestaan door de Mars Helicopter Ingenuity, een mini-helikoptertje.

NASA’s Perseverance Rover kan multitasken

Perseverance maakt gebruikt van zelfsturende software die de robot in staat stelt om rijdend beslissingen te nemen. Een vaardigheid waar sommige menselijke bestuurders veel moeite mee hebben. Met ‘thinking while driving’ wordt aan de hand van telemetrie constant de ideale route bepaald en bijgestuurd.

Perseverance rover, mars, nasa, topsnelheid, record
Multitasken, konden wij dat maar (Afbeelding: NASA)

Ter vergelijking: Curiosity, een andere NASA-robot met zelfsturende software, moet eerst stoppen om foto’s te maken van de omgeving. Vervolgens worden de beelden geanalyseerd, voordat de beste route wordt bepaald. Iets minder geavanceerd dus, maar Curiosity rijdt al wel ruim 9 jaar rond op de rode planeet. Met een topsnelheid van 0.14 kilometer per uur is deze veteraan net iets langzamer dan Perseverance.

Op zoek naar sporen van leven op Mars

De Perseverance Rover ploetert momenteel dwars door de Jezero Crater op weg naar zijn volgende bestemming: de Marsdelta. Deze staat al miljarden jaren droog, maar is de perfecte locatie voor de hoofdmissie van de NASA-robot: het vinden van leven. Deltawateren slepen namelijk sedimenten mee die laag op laag bouwen. Levensvormen raken vast op de ene laag en worden keurig op natuurlijk wijze afgesloten door de volgende laag. Deze grond bevat ideale materie voor wetenschappers en astrobiologen om die prangende vraag te beantwoorden: was er ooit leven op Mars?

En moeten we ons zorgen maken over Marsmannetjes? Het antwoord op deze vragen laat nog even op zich wachten. De Mars-monsters van NASA’s Perseverance Rover zullen onze planeet op z’n vroegst in 2033 bereiken.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.