Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Tesla op de vingers getikt: Elon Musk lapt Duitse wet aan zijn laars

Tesla is in de gemeente Grünheide, zo’n 35 kilometer ten zuidoosten van Berlijn, een gigafabriek aan het bouwen. Dat is goed voor de werkgelegenheid in de regio, maar nu blijkt dat niet alles gaat zoals het het hoort te gaan.

Buisiness Insider heeft gesproken met verschillende bouwvakkers over de werkomstandigheden. En wat blijkt? Deze voldoen niet aan de Duitse wetgeving. Moet Elon Musk op het matje geroepen worden?

Minder dan het minimumloon

De Poolse arbeiders die het zware werk verrichten verdienen 40 zloty (8,70 euro) per uur. Dat is best karig en zelfs minder dan het Duitse minimumloon van 9,50 euro. Dit salaris wordt ook bevestigd door hun werkgevers.

Tesla pakt recordomzet door Bitcoin en emissieproblemen bij concurrentie

Echter klagen de bouwvakkers niet eens zozeer over het salaris. Vooral de lange werkdagen en omstandigheden zijn volgens de werknemers zwaar. De arbeiders maken dagen van 12 tot 14 uur en hebben last van hun benen door het zand waar ze in staan. Inmiddels zijn ze al drie maanden bezig met het leggen van rioolbuizen.

Corona-uitbraak op de bouwplaats van Tesla

Daarnaast liggen de bouwvakkers met zo’n 350 man in een hostel. Ze slapen daar soms met drie man op een kamer. Zeker in deze tijd zou dat niet mogen gebeuren. Enkele weken terug was er een grote corona-uitbraak op de bouwplaats, tientallen medewerkers waren besmet. Sindsdien staat er een testcentrum voor het terrein.

Naast de omstandigheden en corona zijn ook de werkzaamheden die sommigen bouwvakkers uitoefenen illegaal. Zonder vergunning werden rioolbuizen aangelegd totdat het Brandenburgse ministerie van Milieu dit stopte. Uiteindelijk kreeg Tesla toch goedkeuring voor de werkzaamheden. Desondanks leggen de instanties de Amerikanen misschien een boete op.

Tesla-baas Elon Musk niet blij met het trage handelen

Elon Musk is het niet eens met de gang van zaken en schreef in een brief dat hij de handelingssnelheid van de ministeries en autoriteiten te traag vond in verhouding tot de haast die nodig is om klimaatverandering te bestrijden. Daar heeft hij misschien wel een punt, maar de Tesla-baas schiet zich vooral in zijn eigen voet.

Tesla gigafabriek Duitsland, Elon Musk
Tesla heeft zijn eigen straatnaam in Duitsland. (Afbeelding: Odd ANDERSEN / AFP)

Deuk in de relatie

Volgens de advocaat van milieuvereniging Grüne Liga Brandenburg is het niet slim wat de Tesla-baas gedaan heeft: “De wederzijdse basis van vertrouwen tussen Tesla en de lokale autoriteiten is nu weg. Je moet kunnen rekenen op elkaars woord”, zegt hij tegen Business Insider. Tot op heden heeft de deuk in de relatie tussen de autoriteiten en Tesla niet voor grote problemen gezorgd bij de bouw van de gigafabriek.

(Bron: Business Insider)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.