Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

De oudste whisky ter wereld staat te koop (en is goedkoper dan je denkt)

De oudste whisky ter wereld gaat deze zomer naar de veiling. De verwachting is dat de fles zo’n 40.000 dollar op gaat brengen. Dat is een hoop geld, maar goedkoper dan je misschien zou verwachten.

Dat whisky een goede investering kan zijn, is inmiddels wel bekend. Hoe ouder hoe beter, maar hoe oud de oudste whisky ter wereld écht is, weet niemand.

De leeftijd is voor 81% zeker

Het Amerikaanse veilinghuis Skinner claimt nu de oudste whiskyfles ter wereld te hebben. Zij lieten de universiteit van Glasgow onderzoek doen naar deze fles Old Ingledew. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat voor 81,1 % waarschijnlijk is dat de whisky tussen 1763 en 1803 is geproduceerd.

Het glas komt overeen met flessen uit 1840 tot 1970. Uit archiefinformatie blijkt dat de fles tussen 1860 en 1870 is gebotteld in de Amerikaanse staat Georgia.

De oudste whisky was ooit van J.P. Morgan

De Old Ingledew is ooit eigendom geweest van bankier J.P. Morgan. Op het etiket staat de tekst: “Deze Bourbon is waarschijnlijk gemaakt vóór 1865 en bevond zich in de kelders van de heer John Pierpont Morgan van wiens nalatenschap hij bij zijn dood werd verkregen. Voor zover bekend waren er na de burgeroorlog geen Bourbon-distilleerderijen in Georgia.”

Oudste whisky ter wereld
De tekst op het etiket is niet geschreven maar getypt. (Afbeelding: Skinner)

Wat de whisky nog bijzonderder maakt is dat dit de enige fles van J.P. Morgen is, die niet is verdwenen of opgedronken.

De oudste, maar niet de duurste

De fles wordt van 22 tot 30 juni aangeboden op een online veiling. Naar schatting zal de fles 20.000 tot 40.000 euro opleveren. Hoewel de fles de oudste whisky ooit is, is het bij lange na niet de duurste fles. Zo is er in 2018 nog 289.879 euro voor een fles Japanse whisky betaald en zijn er flessen die ruim over de miljoen gaan. Voor de duurste fles ooit is 1,7 miljoen euro betaald.

Helpt whisky nu wel of niet tegen een verkoudheid?

Klik hier om naar de veilingsite te gaan.

Oudste whisky ter wereld
De oudste whisky ter wereld. (Afbeelding: Skinner)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.