Michiel Hekkens
Michiel Hekkens Reizen 2 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Mooiste stad van Duitsland zit vol biergartens en je bent er in 2 uur

Op 150 kilometer van de Nederlandse grens ligt Münster, een studentenstad die onder andere prijzen won voor leefbaarheid en cultuur. Tellen biergartens ook als cultuur? Geen idee, maar ze hebben er veel.

Noordrijn-Westfalen is met een populatie van 18 miljoen qua inwonersaantal veruit de grootste deelstaat van Duitsland. Keulen en Düsseldorf zijn misschien de populairste steden van dit gebied, maar niet de mooiste. Die eer valt ten deel aan Münster. Het bier is er niet zo goedkoop als in de goedkoopste stad van Europa, maar waarschijnlijk wel lekkerder.

Münster is een stad bomvol cultuur, natuur en bier

Münster is met 330.000 inwoners ongeveer net zo groot als Utrecht. De stad won onder andere prijzen als mooiste cultuurstad van Noordrijn-Westfalen en als ‘meest leefbare stad van de wereld’ (in de categorie ‘middelgrote steden’). Manners geeft tips voor een stedentrip vol hoge én lage cultuur, aangevuld met het nodige groen.

1. Münster als dé cultuurstad van Noordrijn-Westfalen

Hoewel Münster hevig gebombardeerd is in de Tweede Wereldoorlog, staan er gelukkig nog een heleboel prachtige monumentale gebouwen overeind. Perfect voor je het intellectuele deel van je stedentrip.

De Sint Lambertus-kerk is niet alleen het belangrijkste gebouw van Münster, maar ook een van de belangrijkste gebouwen uit de laat-gotische architectuur van Duitsland.

munster vakantie
(Afbeelding: Günter Seggebäing | Wikimedia)
munster vakantie
(Afbeelding: Wikimedia)

Een luguber detail zijn de drie kooien die aan de kerk hangen. In de zestiende eeuw werden drie opstandelingen, waaronder onze landgenoot Jan van Leiden, doodgemarteld en in de kooien tentoongesteld. Tja, zo ging dat in die tijd.

munster kerk vakantie
(Afbeelding: Muensterland)

Een andere fraaie bezienswaardigheid is het Kasteel van Münster, een bouwwerk in Barok-stijl. Het gebouw is toegankelijk voor bezichtiging en daarna kun je meteen de botanische tuinen in, populair bij flora-fanaten én picknickers.

2. Munster is één grote biergarten

Nóg meer dan kerken en historische gebouwen, is Münster een stad van biergartens. Manners tipt Spatzl, een echte Beierse biergarten waar je halve liter Büble hell of dunkel bier drinkt voor 5,90 euro.

munster vakantie
(Afbeelding: Munster geht aus)
munster vakantie
(Afbeelding: Munster geht aus))

Hier neem je plaats tussen het studentenvolk aan de houten tafels en bestel naast een paar Bübles ook een Beierse borrelplank. Daarnaast zien we op de menukaart een halve haan van 700 gram voor 16,90 euro of een aardappelschotel met twee spiegeleieren voor 11,90 euro. Prima bodem voor het volgende deel van het programma!

3. De leukste kroeg van Münster

Zodra de zon ondergaat, verplaatst de massa zich naar een van vele kroegen die Münster rijk is. Die richten zich voor een groot deel op de omvangrijke studentenpopulatie van de stad. De leukste kroeg van Münster is volgens ons Cavete, een studentencafé vol curiositeiten.

munster cavete leukste kroeg
(Afbeelding: Cavete)

In Cavete betaal je 4,90 euro voor een Brinkhoff‘s No. 1, een Schlösser Alt of een Jever Pilsener van 0,4 liter. Ook redelijk schappelijk.

4. Wandelen in Münster

Op 15 minuten van het centrum bevinden zich de oevers van het Aa-meer, dat een lengte van 2 kilometer heeft. Je kunt er wandelen, varen of dineren bij een van de horeca-gelegenheden met uitzicht op het meer.

munster meer vakantie
(Afbeelding: Munsterland)

Iets verder weg, op zes kilometer van het centrum, bevindt zich Rieselfeldern. Dit is een natuurgebied van 230 hectare groot, eveneens rijkelijk bezaaid met meren en vijvers.

munster wandelen vakantie
(Afbeelding: Munsterland)
munster wandelen vakantie (2)
(Afbeelding: Munsterland)

In Rieselfeldern vind je een netwerk van wandelpaden waar je vogels én koeien kunt spotten.

Bier- én botanische gartens, hoge én lage cultuur – en hadden we al verteld dat Münster de fietshoofdstad van Duitsland is? Genoeg reden om eens langs te gaan, dunkt ons. Vanaf Nijmegen is het nog maar 150 kilometer!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.