Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

NPO troeft Netflix af met beste politieserie van afgelopen jaren

Publieke omroepen hebben niet het marketingbudget van een Netflix of een Disney, maar dat neemt niet weg dat ze zeker inhoudelijk kunnen concurreren met de Amerikaanse entertainmentgiganten. De NPO komt zelfs met de beste politieserie van de afgelopen tien jaar: Blue Lights.

Check alleen al ons recente lijstje met de beste series op NPO Start. Stuk voor stuk beroemde shows met topscores op IMDb, gewoon gratis te streamen, zonder abonnement. Daar komt binnenkort een dijk van een serie bij, want de NPO heeft één van de beste Britse series van de afgelopen jaren weten te scoren: Blue Lights.

NPO presenteert Blue Lights

Blue Lights is geen doorsnee politieserie. Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: The Guardian noemde de thriller “aangrijpend, genuanceerd, bijna ondraaglijk spannend en simpelweg een van de beste televisieseries.”

Dat krijgt de Britse serie voor elkaar door de clichés van het genre te vermijden. In Blue Lights wordt dan ook geen zaak-van-de-week-format gevolgd. In plaats daarvan nemen de makers, die eerder het uitstekende The Salisbury Poisonings afleverden, uitgebreid de tijd om in de complexe wereld van het politiewerk in Belfast te duiken.

Je volgt drie politieagenten in opleiding in Noord-Ierland. Ze zijn in de leer bij het Blackthorn Station, een politiestation in Belfast. Een stad waarin een agent de ene dag zich bezig moet houden met terrorisme, om de volgende dag langs te gaan bij een bezorgde moeder wiens zoon aan de drugs zit. Voeg daar een plotlijn omtrent spionage aan toe waar we niet teveel over zullen verklappen, en je hebt een cocktail die Blue Lights direct onderscheidt van andere doorsnee politieseries en de show al twee seizoenen uitermate interessant houdt. Zelfs scènes waarin twee politieagenten in de auto zitten zijn door het uitstekende acteerwerk en een script waar je U tegen zegt ronduit boeiend.

Topscores op IMDb en RT

Het levert de BBC-serie een topscore van 8.1 op IMDb op. Op Rotten Tomatoes scoort de politieserie zelfs een ijzersterke 89 procent. Critici zijn lyrisch: “Een uitstekende serie. Het is intens, intelligent en absoluut essentieel,” aldus een Spaanse recensent.

Of, in vergelijking met de Netflix’s van deze wereld: “Hoewel gemaakt voor relatief weinig geld vergeleken met het glanzende aanbod van de streamingkanalen, was deze Belfast-set politieprocedure een klasse act,” concludeert het Schotse The Herald.

Binnenkort op NPO Start

Gelukkig kunnen we binnenkort ook in Nederland zelf een oordeel gaan vellen. Na een première op de betaalzender BBC First komt Blue Lights ook naar de NPO. Vanaf 1 juni kun je elke zaterdag een dubbele aflevering gaan checken op NPO 3, of op NPO Start het hele eerste seizoen streamen. Ondertussen gaan ze in Engeland ook vrolijk verder: het tweede seizoen van de politieserie is nog bezig, maar de BBC heeft al groen licht gegeven voor een derde en vierde seizoen.

Nu al trek in een meeslepende misdaadserie die je gratis kunt streamen? In ons lijstje met de beste shows op NPO Start staan een aantal geprezen langlopende series waar je nu direct aan kunt beginnen. Of stream de verborgen parel van een politiethriller die begin dit jaar uitkwam.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.