Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Auto's 13 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Mondkapje aan de binnenspiegel van je auto hangen? Doe het niet!

Je hebt het ongetwijfeld wel eens gezien: medeweggebruikers die hun mondkapje aan de binnenspiegel van de auto hangen. Misschien maak jij je er zelf ook wel eens schuldig aan. Het is inderdaad een handige plek om ‘em op bergen, maar stop daar alsjeblieft mee.

Motorplatform MotorNL roept automobilisten op om hun mondkapje niet meer aan de binnenspiegel te hangen. In ieder geval niet tijdens het rijden. Het bungelende mondkapje lijkt misschien onschuldig, maar hij ontneemt wel een deel van het zicht. Genoeg om net een motor, fietser, brommer of voetganger onzichtbaar te maken.

Hang geen mondkapje aan je binnenspiegel

Ad van de Wiel, motortestcoördinator binnen MotorNL, maakt zich toch wel zorgen om alle mondkapjes die hij aan achteruitkijkspiegels ziet hangen. Ad weet hoe kwetsbaar hij is in het verkeer en neemt dan ook zelf maatregelen om veilig de weg op te gaan: “Fluorescerend pak, reflectie op mijn motor, van plaats op de weg veranderen als ik een kruising nader; ik doe er alles aan om zichtbaar te zijn in het verkeer,” aldus Ad.

Een deel van die moeite wordt nu teniet gedaan omdat hij soms verdwijnt achter een mondkapje. En dat geldt dus niet alleen voor motorrijders, ook andere medeweggebruikers kun je over het hoofd zien. Hierdoor wordt een kwetsbare groep nog kwetsbaarder. Dus neem geen risico en hang je mondkapje niet aan de binnenspiegel. Stop ‘em ergens in de middenconsole of in het dashboardkastje.

Boetes in binnen en buitenland

Hoewel je er hier in Nederland weinig over hoort, is dat in het buitenland wel anders. In Luxemburg is het zelfs verboden. Wanneer je een mondkapje of iets anders aan de binnenspiegel (sjaal, luchtverfrisser, etc.) hangt, dan kun je daar een boete van 49 euro voor krijgen. In hun verkeersreglement staat namelijk dat geen enkel vreemd voorwerper het zicht van de bestuurder mag belemmeren. Zo mag je bijvoorbeeld ook geen GPS midden op het raam plakken.

Overigens kun je hier in Nederland ook een boete voor krijgen. Het staat misschien niet zo duidelijk in de regels als bij de Luxemburgers, maar het is toch echt zo. Het zicht mag simpelweg niet belemmerd worden door een onnodig voorwerp. Hoewel een mondkapje in deze tijd zeker niet onnodig is, is hij dat wel wanneer hij aan je binnenspiegel bungelt. Mocht je een ijverige agent tegen het lijf lopen die er ook zo over denkt, dan riskeer je een boete van 150 euro.

Mondkapjes moeten juist levens redden

Dus mocht je wel eens rondrijden met een mondkapje aan de binnenspiegel, stop daar dan mee. Niet alleen omdat het een flinke boete kan opleveren, maar vooral omdat het gevaarlijke situaties veroorzaakt. Mondkapjes zijn er om mensen te beschermen, dus voorkom dat ze ongelukken veroorzaken.

Draag je vaak een mondkapje, maar beslaat daardoor je bril? Check dan deze gouden tip van een chirurg.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.