Jana Witteman
Jana Witteman Sparen 26 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Jullie minimale spaarbuffer met beiden een minimumloon in 2024

Het minimumloon is fors gestegen. En ook voor de kleinste inkomens is het van groot belang een buffer op te bouwen. Dit is je minimale spaarbuffer als jij en je partner allebei een minimumloon verdienen in 2024.

Verdienen jullie allebei een modaal inkomen (wat in de praktijk neerkomt op zo’n 3.520 euro bruto per maand)? Dan is er een hogere spaarbuffer die door het Nibud (het nationaal instituut voor budgetvoorlichting) wordt geadviseerd.

Minimumloon in 2024

Het minimumloon is gestegen en dat komt niet alleen door de inflatie, maar ook door de invoering van het minimumuurloon. Met de invoering van het minimumuurloon is het minimumloon met minstens 3,75 procent gestegen. Maar voor werknemers die 40 uur werken, is het minimale salaris nog veel harder gestegen.

Voorheen kregen zij namelijk hetzelfde minimum weekloon, als een werknemer met een fulltime werkweek van 36 uur. Of een fulltime werkweek bestaat uit 36, 38 of 40 werkuren, is afhankelijk van de sector waarin je werkt en de cao die daarbij hoort.

Voor iedereen van 21 jaar of ouder is het minimumuurloon nu gelijk aan een bedrag van 13,27 per maand. Iemand die 40 uur werkt, werkt op jaarbasis zo’n 2048 uur. In totaal verdien je dan 27.177 bruto op jaarbasis, exclusief 8 procent vakantiegeld.

De minimale spaarbuffer

Per maand kun je rekenen op een brutobedrag van 2.265 euro bij een 40-urige werkweek (wederom exclusief vakantiegeld). Netto blijft daar volgens deze online rekentool in 2024 zo’n 2.130 euro van over. Verdienen jij en je partner hetzelfde minimumloon? Dan kom je uit op een netto maandinkomen van zo’n 4.260 euro.

We gaan eerst uit van een situatie waar dit koppel woont in een huurwoning en geen kinderen of auto heeft. In dat geval kom je in 2024 uit op een door het Nibud geadviseerde spaarbuffer van 8.750 euro.

Als we uitgaan van een situatie met een koopwoning met een WOZ-waarde van 250.000 euro, een kleine tweedehands auto en geen kinderen, dan kom je op een bufferbedrag van 14.250 euro.

Sparen met een minimumloon

Uiteraard heeft niet iedereen zulke bedragen op de spaarrekening en sparen is niet altijd gemakkelijk. Toch adviseert het Nibud om altijd 10 procent van het netto inkomen te sparen. Vanaf daar kun je toewerken naar een buffer, om deze buffer vervolgens stabiel te houden. Voor een concreet spaarplan of persoonlijk advies kun je ook terecht bij het Nibud.

Het minimale salaris om een huis te kopen voor de gemiddelde prijs

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.