Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's & Motoren 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

McLaren volgt Ferrari en Porsche: is deze auto de financiële redding

McLaren volgt merken als Lamborghini, Ferrari en Porsche. Noodgedwongen, want er moet blijkbaar geld in het laatje komen. De Engelsen gaan een SUV bouwen. Zo gaat dat tegenwoordig, bij sportautomerken.

Dat McLaren een SUV gaat bouwen, is opmerkelijk. Het bedrijf liet vier jaar geleden in een statement nog weten dat er geen sport utility vehicle naast de sportwagens zou komen.

‘McLaren komt met elektrische SUV’

Het Britse medium Autocar meldt dat McLaren een elektrische SUV aan het bouwen is. De auto komt naar verluidt niet met een brandstofmotor of hybride aandrijflijn. De Britse fabrikant moet dit zelf nog bevestigen.

McLaren, SUV, Porsche, Lamborghini, Ferrari
Porsche Cayenne. (Afbeelding: Porsche)

Wanneer een sportwagenfabrikant begint met de productie van een SUV, stoot die altijd tegen het zere been van liefhebbers. Zo konden twintig jaar geleden liefhebbers niet geloven dat Porsche met de Cayenne op de markt zou komen. Inmiddels zijn SUV’s van de Duitse fabrikant niet meer weg te denken uit de prijslijsten.

De 5 sterkste SUV’s ter wereld, met veel elektrische inbreng

Porsche was op dit gebied een vroege trendzetter en nu volgen ook merken als Ferrari, Aston Martin, Lotus en dus McLaren. Maar waarom doen al deze sportwagenfabrikanten dit?

De financiële redding van McLaren

Heel simpel, vraag en aanbod. Snelle SUV’s verkopen erg goed. Kijk bijvoorbeeld naar de Porsche Cayenne, Lamborghini Urus of Maserati Levante. Stuk voor stuk zorgen deze modellen voor meer winst binnen een concern, dus zijn ze aantrekkelijk om te verkopen.

McLaren, SUV, Porsche, Lamborghini, Ferrari
Lamborghini Urus. (Afbeelding: Lamborghini)

Sterker nog, het lijkt wel of sportwagenfabrikanten zonder SUV bijna niet meer hun hoofd boven water kunnen houden. Bij McLaren gaat het financieel moeizaam, deze elektrische SUV kan dus de redding van het merk zijn.

Prijskaartje van meer dan 4 ton

Volgens het Briste medium gaat het model zo’n 350.000 pond (405.421 euro) kosten. De elektrische SUV van McLaren kunnen we volgens Autocar in het tweede helft van dit decennium verwachten, ergens tussen 2025 en 2030 dus.

De goedkoopste elektrische auto van BMW is een ruime SUV

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.