Dennis Mons
Dennis Mons Films & Series 16 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

6 Kate Bush-soundtracks in films en series, inclusief Stranger Things

De Britse zangeres Kate Bush is ineens enorm populair onder jongeren, en dat heeft alles te maken met haar nummer in Stranger Things. Running Up That Hill (A Deal with God) staat na 37 jaar weer in de hitlijsten. Speciaal voor de nieuwe luisteraars: er zijn meer films en series waarin haar nummers worden gebruikt als soundtrack.

Running Up That Hill (A Deal with God) is nu een van de meest beluisterde nummers op Spotify. Voor de nieuwe luisteraars: ze heeft meer pareltjes gemaakt.

De beste Kate Bush-soundtracks in films en series

Het nummer wordt in Stranger Things opgezet door het personage Max Mayfield. Ze luistert naar de (prachtige) muziek om te dealen met verlies en depressie, nadat haar broer is overleden.

Het nummer is zonder enige twijfel bijzonder memorabel in de aflevering van Stranger Things. Het is dus niet de eerste keer dat de muziek van Kate Bush wordt gebruikt in films en series. Zes epische soundtracks.

1. Hounds of Love in Shadow in the Cloud

Hoewel Shadow in the Cloud niet enorm veel is bekeken, is de film zeker de moeite waard. Het is een film die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog, maar met een steampunk setting. Chloë Grace Moretz speelt hierin een gevechtspiloot die moet dealen met een ‘gremlin’ aan boord van een vliegtuig.

stranger things chloe grace moretz
Chloë Grace Moretz in Shadow in the Cloud (Afbeelding: Sony Pictures)

Hounds of love van Kate Bush wordt gebruikt in de aftiteling van de film. In combinatie met beelden van vrouwen in het leger onderstreept het nummer dat vrouwen net zo capabel zijn als mannen.

2. This Woman’s Work in Alias

Alias is een succesvolle serie over een vrouwelijke spionne, geproduceerd door J.J. Abrams. De hoofdrol wordt gespeeld door Jennifer Garner. In de tweede aflevering van de serie wordt het nummer This Woman’s Work gebruikt, wanneer hoofdpersoon Sydney Bristol treurt om de dood van haar man Danny.

3. π in The Simpsons

Animatieserie The Simpsons staat bekend om beroemde soundtracks, waaronder nummers van Paul McCartney en The Beach Boys. In de aflevering ‘Mathlete’s Feat’ komen niet alleen Rick & Morty voorbij, maar ook het nummer ‘π’, dat op het album Aerial van Kate Bush staat.

4. Running Up That Hill in Pose

Het nummer Running Up That Hill werd natuurlijk al eerder gebruikt in films en series. Hieronder ook in de pilotaflevering van Pose. Het wordt gebruikt als de ‘officiële’ soundtrack van de liefde tussen hoofdpersonen Stan en Angel.

5. Cloudbusting in Palm Springs

Het debuut van regisseur Max Barbakow, Palm Springs, is sowieso al episch en grappig. Het gaat om een stel dat vast komt te zitten in een time loop.

palm springs
Andy Samberg en Cristin Milioti in Palm Springs (Afbeelding: Limelight Productions)

Tijdens de climax van de film wordt op uitstekende wijze het nummer Cloudbusting van Kate Bush ingezet. Een van de hoofdpersonen komt erachter hoe zij en haar man uit die ellendige situatie kunnen komen, waarbij het nummer van de zangeres voor extra drama zorgt.

6. Running Up That Hill in Stranger Things 4

Om af te sluiten met Stranger Things, de serie die Kate Bush weer op de kaart heeft gezet. De videoclip niet kijken als je het nieuwe seizoen nog niet hebt gezien, want er zitten wat kleine spoilers in.

Al met al dus uitstekende redenen om Kate Bush in je Spotify playlist te zetten. Mocht je trouwens nog niet zijn begonnen aan het vierde seizoen van Stranger Things, hier even tien feitjes die je moet weten.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.