Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 16 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Van schuld tot miljarden: de weg van stofzuiger-icoon James Dyson

Je moet wel onder een steen leven als je de naam Dyson niet kent. De stofzuiger die door James Dyson werd gecreëerd was revolutionair, omdat het de eerste was die geen zak nodig had. Het duurde alleen zo lang voordat hij van zijn stofzuiger een commercieel product had gemaakt, dat veel mensen hem voor gek verklaarden.

Dit is hoe James Dyson van student Design aan de Royal College of Art uitgroeide tot één van de rijkste mensen ter wereld. Een lesje doorzettingsvermogen.

De frustratie van James Dyson

In 1979 kocht James Dyson een stofzuiger die zogenaamd de meest krachtige ter wereld zou zijn. Maar eigenlijk verspreidde het apparaat gewoon het vuil door de kamer. Op dat moment werkte hij als engineer in een fabriek. Op zijn werk realiseerde hij zich dat de industriële stofzuiger die hij daar gebruikte wellicht verkleind kon worden voor gebruik in huis.

De machine in zijn fabriek gebruikte een techniek die nog nooit in huishoudelijke apparaten was gebruikt. Je raadt het al, er was geen zak nodig om stof op te vangen. In plaats daarvan ontstond er een soort ‘cycloon’ dat het stof naar buiten slingerde in een opvangbak.

1 miljoen pond aan schulden

“Ik raakte geobsedeerd”, geeft hij toe in een column op Inc. “Vijf jaar lang werkte ik alleen maar aan prototypes. Mijn vrouw steunde me en zorgde met haar baan als kunstlerares dat er brood op tafel kwam. De meeste andere mensen dachten dat ik gek was.”

In vijf jaar tijd maakte James Dyson 5.127 prototypes, tot hij een stofzuiger zonder zak had ontworpen waar hij trots op was. Maar toen moest hij hem nog verkopen. “Ik toonde het aan makers van huishoudelijke apparaten, maar zij wilden hem niet”, zegt hij. “Dus toen besloot ik zelf fabrikant te worden.”

Het duurde nog tien jaar voordat hij dat werkende prototype veranderde in een commercieel product. “Ik had geen geld”, legt hij uit. “Ik moest geld lenen van de bank en mijn huis stond op het spel.” Op een gegeven moment had hij een schuld van meer dan 1 miljoen pond.

Best verkochte stofzuiger ter wereld

De bank bleef geloven in Dyson, en ze kregen gelijk. Toen de stofzuiger zonder zak eenmaal in een grote Britse keten terechtkwam, werd het product binnen een jaar de bestverkochte stofzuiger in Groot-Brittannië.

Hoe het verhaal verder ging, weten we allemaal. Inmiddels verkoopt Dyson nog veel meer producten, van föhns tot bladloze ventilatoren. Met een geschat vermogen van meer dan 11 miljard euro is James Dyson een van de rijkste Britten.

Opvallend is dat Dyson in 2001 het stokje doorgaf aan Martin McCourt als CEO. “Ik vond het niet leuk om een CEO te zijn”, schrijft hij in de column op Inc. “Op een operationeel niveau is het een enorme baan, te groot voor mij. Ik ben nooit een zakenman geweest, ik ben een designer en engineer. Dat vind ik geweldig om te doen.”

Dyson deelt nieuwe informatie en foto’s van elektrische auto met 1.000 km range

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.