Redactie
Redactie Sport 14 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

‘Marokko heeft zelfs de sympathie van Johan Derksen gewonnen’

Dat Marokko zo goed presteert op het WK in Qatar is een zegen. Het zorgt voor trots en verbinding, en dat is een groot goed.

Beschaafd Nederland is groter dan je zou denken. Vooral als je veel op Twitter kijkt, lijkt het geluid van de blonde polarisator de standaard. Maar de stille meerderheid van Nederland draagt Marokko nu luid en duidelijk een warm hart toe. En dat doet Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond goed.

Op straat en werkvloeren worden mensen gefeliciteerd, social media wordt overspoeld door loftuitingen. Sofyan Amrabat, Noussair Mazraoui en Hakim Ziyech zijn niet alleen boegbeelden voor de Nederlands-Marokkaans gemeenschap, maar heel voetbalminnend Nederland staat achter ze. Een prachtig geluid tegenover het systematisch wegzetten van een complete groep binnen de Nederlandse bevolking.

‘Marokkanen hebben zelfs de sympathie van Johan Derksen’

Maar ik kan 90 minuten in de rondte lullen vanuit iets dat vast als een bubbel gedefinieerd zal worden. De verbindingskracht van voetbal in de maatschappij wordt in dit geval sterker verwoord door een Nederlander met Marokkaanse achtergrond. Mijn oog viel op een Instagram-post van Adil Izemrane, die ik graag citeer. Een bericht vanuit het hart, met tevens een duidelijke boodschap aan de groep die het feestje na wedstrijden verpest.

* De Istagram-post is geplaatst voor de gewonnen kwartfinale tegen Portugal, maar de inhoud heeft betrekking op het algehele gevoel dat heerst.

Kan me niet heugen in mijn afgelopen 45 jaar zo trots te zijn geweest op mijn Marokkaans-Nederlandse identiteit als de afgelopen weken tijdens de WK wedstrijden van Marokko en Nederland. Felicitaties, complimenten en steunbetuigingen van zovelen. I have been walking on sunshine!

Wat de Oranje leeuw niet is gelukt, hoop ik dat de “Leeuwen van de Atlas” vandaag wel gaat lukken. Historie hebben ze al geschreven en omarmd worden ze wereldwijd door zovelen. Het eerste Arabisch-Afrikaanse land dat ooit zo ver is gekomen op een WK brengt hele werelddelen bij elkaar. Zowaar ook in Nederland, het is al lang niet meer alleen de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap die Marokko toejuicht. Social media ontploft al dagen, het regent bij mij geluksberichtjes uit alle achtergronden, van bewoners van het asielzoekers centrum in Budel tot mijn supermarkt op de hoek van de straat. Ik hoor zelfs Johan Derksen op TV zeggen: ”Die Marokkanen, die hebben mijn sympathie gewonnen”. Ja Johan Derksen, mensen!

Wat het Marokkaanse elftal teweeg brengt is veel meer dan de winst van een wedstrijd of mijn trotse gevoel en dat van vele Marokkanen. Ze veranderen meningen, veroveren harten en brengen gemeenschappen die al decennia uit elkaar liggen dichter bij elkaar.

Vandaag hoop ik zo uit de bodem van mijn hart dat ze weer winnen. Die Cup daar gaan we voor! Maar het gaat mij vooral om die positiviteit die ze los maken. Het is iets wat we met zn allen zo nodig hebben!

En aan mijn Marokkaanse medelanders die het nodig vinden om de glans deels weg te nemen van onze Atlas helden door na een overwinning de straten onveilig te maken. Jullie slopen wat onze ouders sinds de jaren 70 met eigen handen hebben opgebouwd, jullie slopen waar jullie zussen dagelijks voor studeren op de scholen en universiteiten in dit land, jullie breken af waar zo vele keihard voor werken in dit land. Gelijkheid, gelijkwaardigheid en een trots gevoel van saamhorigheid. Dat is wat ons Marokkaans elftal teweegbrengt in Nederland.

Dus vier feest, eer onze helden en Blijf met je poten af van onze waardigheid!

Ik wens iedereen een prettige wedstrijd!”

Frankrijk – Marokko

Vanavond (14 december) om 20.00 uur staat Frankrijk – Marokko op het programma, de halve finale van het WK in Qatar. De winnaar speelt komende zondag om 16.00 uur tegen het Argentinië van Lionel Messi, die zijn saga kan voltooien.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.