Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Van Roosmalen fileert Verstappen-mania en de Formule 1 als sport

Wonderen bestaan niet, behalve in de sport. Zo werd ook gisteren weer duidelijk. Max Verstappen leek kansloos, maar kreeg in het slot van de race toch nog één mogelijkheid om de titel binnen te slepen. Uiteraard greep het grootste talent van Nederland deze aan. Zelfs bij de mannen aan de Studio Voetbal tafel schoten superlatieven te kort. Behalve bij Marcel van Roosmalen.

Dankzij zijn droge en cynische proza is Marcel van Roosmalen uitgegroeid tot één van de bekendste columnisten van ons land. Elk type media dat een beetje relativering zoekt, komt bij hem uit. Hij schrijft voor het NRC, is Druktemaker bij NPO 1, was tijdens het EK te zien bij de Oranjezomer en heeft een vaste column in Studio Voetbal: de korte corner.

Marcel van Roosmalen fileert de Formule 1

Net als de heren aan tafel koos ook Marcel van Roosmalen ervoor om niet over voetbal te beginnen, maar over Formule 1. De Arnhemmer was echter een stuk minder positief dan Rafael van der Vaart, Arno Vermeulen en Theo Janssen. Waar de mannen in de studio hun best deden om zoveel mogelijk superlatieven bij elkaar te rapen, ergerde Marcel van Roosmalen zich kapot aan de Verstappen-mania en aan de Formule 1 als sport.

Wat Marcel van Roosmalen betreft, haalt Formule 1 het niet bij voetbal: “Het (Formule 1) is de tien kilometer schaatsen, maar dan snel. Een gemaakte sport. De analyses gaan vaak over het materiaal of over beslissingen van de wedstrijdleiding. Je ziet geen emoties.” Het praten over harde en zachte banden vergelijkt hij met het na afloop van een voetbalwedstrijd praten over nopen of de grasmat.

Volgevreten expats en Gordon

Ook de Verstappen-fans kunnen niet op steun van Marcel van Roosmalen rekenen. Hij noemt de in de Abu Dhabi aanwezige Oranje massa “5.000 volgevreten expats” en wil vooral Gordon nog even uitlichten. “Omdat Max Verstappen toevallig een Nederlander is, voelen ze zichzelf bijzonder. Het is een menssoort. Over iets minder dan een jaar staan ze er een landje verderop weer, maar dan voor het Nederlands elftal,” aldus Marcel van Roosmalen.

Toto Wolff aan de schandpaal: ‘Bad loser, schande voor Mercedes’

Niet alleen de fans, maar ook de voetbalclubs die zich uitspreken komen aan de beurt. Marcel van Roosmalen deelt tweets van RKC Waalwijk en PSV. Die uit Eindhoven vindt hij het dieptepunt. “Calimero roept keihard dat het misschien ook een ei heeft gelegd, maar er is daardoor niemand die vindt dat hij kan vliegen,” sluit Marcel van Roosmalen zijn column af.

De gehele column kun je hier terugkijken

Verstappen schrijft geschiedenis

Marcel van Roosmalen is keihard, maar heeft een aantal goede punten. Formule 1 is en blijft een grotendeels mechanische sport, en dat betekent dat niet altijd de beste coureur wint. Gelukkig was dat, wat ons betreft, dit seizoen wel het geval. Max Verstappen heeft geschiedenis geschreven en heeft ieder compliment dat hij krijgt dik verdiend.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.