Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Human Interest 24 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Waarom mannen en vrouwen soms niet kunnen communiceren (en hoe je hier aan kunt werken)

Vrouwen komen van Venus, mannen van Mars. Dit gezegde is ons maar al te goed bekend. Het lijkt soms wel alsof vrouwen een compleet andere taal spreken, maar heb jij je ooit afgevraagd hoe het kan dat we soms zo slecht communiceren? Wij zochten het uit.

Of je nou single bent of in een relatie zit. Soms is het onmogelijk om jouw woorden over te brengen op jouw partner. Het is ontzettend frustrerend. Een schrale troost, vrouwen kunnen er ook niet bepaald om lachen. In zekere zin spreken wij als mannen daadwerkelijk een andere taal dan vrouwen. De woorden begrijpen we van elkaar, maar de connotatie is anders.

Man VS. vrouw

Ik wil dat je even een momentje neemt en bedenkt hoe je met jouw maten communiceert. Je maakt vooral geintjes toch? Mannen, dit is echt onze manier van communiceren. De meeste mannen geven hun voorkeur aan een conversatie met een losse sfeer. Dit is minder beladen en je hebt meer vrijheid om af en toe iets grappigs te zeggen. Een man is over het algemeen meer bedaard in een neutrale conversatie en denkt harder na over zijn woordkeuze. Helaas communiceren we vaak op dezelfde manier met onze partners als met onze mannelijke vrienden. Omdat vrouwen een heel andere interpretatie (kunnen) hebben, kan hier frictie ontstaan.

Vrouwen communiceren op een dag veel meer dan mannen. Psychology Today heeft met een onderzoek aangetoond dat vrouwen vijfentwintigduizend woorden per dag van de tong laten glijden. Mannen zitten hier ver, ver onder. Mannen halen de dag met slechts twaalfduizend woorden. Vrouwen gaan in hun enthousiasme sneller praten en daarmee gebruiken ze meer woorden om hun boodschap over te brengen. Dit gaat vaak tegen het pragmatische karakter van de man in, die liever snel en to-the-point wil communiceren. Hierdoor zwakt onze aandacht af en kunnen wij hun boodschap verkeerd interpreteren of compleet missen.

Intonatie en een hoop geluk

Volgens Dr. Drobnick, communicatiepsycholoog, ligt de schuld van miscommunicatie niet bij de snelheid of hoeveelheid worden die jij als man moet verwerken. Volgens hem moet je nog dieper nadenken over communicatie. Waarom communiceren wij? Het duidelijke antwoord is om iets voor elkaar te krijgen of om een boodschap over te brengen. Bij vrouwen gaat dit echter veel dieper en zij verwachten dat een man hier ook zo over denkt.

Een vrouw denkt veel vaker over ‘waarom’ zij communiceren. Dit gebeurt vrijwel altijd onbewust, maar dat wil zeggen dat onze wederhelft veel meer belet is op goede communicatie en ervaart het ook zwaarder zodra wij mannen niet fatsoenlijk communiceren. Het is vrouwelijk gevoel tegenover mannelijk logica. Wij zoeken geen ‘reden’ om te communiceren, het berust bij mannen meer op instinct. Daarom kan het ook frusterend zijn als jouw partner aldoor maar praat. Het is voor haar echter een manier om haar gevoel en affectie te tonen. Het kan soms lastig zijn, maar wees altijd geduldig.

Meer dan alleen woorden

De manier waarop mannen non-verbaal communiceren is compleet anders dan die van een vrouw, dat is geen verrassing meer. Waar mannen liever schouder aan schouder staan als ze praten, wil een vrouw het liefst dat jij haar strak in de ogen kijkt als je met haar praat. Een man zal het gevoel krijgen dat de vrouw hem probeert te ontwapenen. Dit is deels waar omdat de meeste mannen toch een beetje afstandig zijn, maar het creëren van een afstand kan onbetrouwbaar op een vrouw overkomen.

Vandaag de dag weten we wel hoe belangrijk goede communicatie is. Het is de fundering van iedere relatie, het is jouw sterkste gereedschap en iedereen kan het – op welke manier dan ook. Communiceren met een geliefde kan tergend, lastig en soms niet leuk zijn. We beloofden dat je na het lezen van dit artikel beter kan communiceren, maar eerlijk gezegd: het valt en staat bij jou. Het belangrijkste dat je moet onthouden is dat communiceren voor een vrouw veel belangrijker is dan voor een man. Kom haar hier dan in tegemoet. Probeer in ieder geval altijd te voorkomen dat ze jouw aandacht verliest. Als jij begrijpt ‘waarom’ zij praat, kun je miscommunicaties veel makkelijker voorkomen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.