Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Advertorial in archief 26 feb 2018
Leestijd: 4 minuten

SEAT introduceert met CUPRA een volledig nieuw automerk en Manners was erbij

Soms moet je lef tonen, anders durven denken en vernieuwend zijn. Zeker in de auto-industrie liggen er kansen voor wie iets nieuws durft te doen. Daarom heeft SEAT een compleet nieuw automerk gelanceerd. Vanaf nu is CUPRA niet meer een extra aanduiding voor hun meest sportieve modellen, maar een op zichzelf staand merk.

Het gebeurt niet vaak dat er een nieuwe merk wordt geïntroduceerd. Het is dan ook niet zo gek dat SEAT voor de launch van CUPRA alles uit de kast trok. Ook wij waren uitgenodigd voor deze exclusieve aankondiging die plaatsvond op een meer dan honderd jaar oude kombaan. Het Autódromo de Sitges-Terramar kent een prachtige geschiedenis en is daarom de perfecte plek om CUPRA te lanceren.

Op dit iconische circuit gingen vele coureurs tot het maximale om alles uit hun auto te halen. Dit past perfect bij CUPRA. Voor autoliefhebbers zal dat niet als een verrassing komen, want de naam van het nieuwe merk komt niet zomaar uit de lucht vallen. SEAT maakt namelijk al lange tijd gebruik van de naam CUPRA om hun meest sportieve modellen aan te duiden. Door van CUPRA een nieuw merk te maken, willen ze hun prestatiegerichte modellen nog beter in de markt zetten.

De CUPRA Ateca

De modellen die je al kent van SEAT zoals de Ibiza, Leon en Ateca worden als basis genomen. Deze worden vervolgens helemaal aangepast zodat ze voldoen aan de hoge eisen van CUPRA. Zowel van binnen, als van buiten. Ook het SEAT logo zal plaats gaan maken voor het eigen logo van CUPRA. Deze bestaat uit twee keer de letter ‘C’ die elkaar kruisen. Hij doet denken aan een tribal en heeft een agressieve look die perfect past bij het merk.

Tijdens de lancering kregen we de kans om alvast kennis te maken met vier verschillende modellen. De CUPRA Ateca gaat het eerste wapenfeit van het nieuwe merk worden. Deze sportieve SUV is uitgerust met een 2.0 TSI motor die maar liefst 300 pk levert. Verder is hij uitgerust met een DSG-automaat met dubbele koppeling. Hierdoor wordt het maximale uit iedere pk gehaald en zit je binnen 5,4 seconden op de 100 km/u. Vervolgens kun je het gaspedaal in blijven drukken tot je de topsnelheid van 245 km/u bereikt.

Sportief en stijlvol

Wat er onder de motorkap ligt is pas het begin. Ook visueel is de Ateca met CUPRA-badge behoorlijk anders dan zijn tweelingbroer bij wie het logo van SEAT op de voorzijde prijkt. Van de honingraat grille tot de velgen en van de spoilers tot de koperen accenten. De CUPRA Ateca ontstijgt de gezinsauto en legt de nadruk vol op sportiviteit en passie. Het knappe hieraan is dat ze dit doen zonder overdreven uitbundig te zijn. De CUPRA is daardoor niet alleen een sportieve, maar ook een stijlvolle auto.

Het begint voor CUPRA dus met de Ateca, maar in de aankomende jaren zullen ook andere modellen de overstap gaan maken. Om alvast een idee te krijgen toonde CUPRA ons ook meteen hun versie van de Leon R ST en de CUPRA Ibiza. Net als de Ateca hebben ook deze modellen een ongekend sportief karakter, zonder schreeuwerig te zijn. Een knappe prestatie die het merk CUPRA een waardevolle toevoeging maakt aan alle merken die we al kennen.

Om nogmaals duidelijk te maken dat CUPRA echt gericht is op snelheid en sportiviteit lieten ze ons ook nog even hun CUPRA TCR zien. Dit model ga je niet op de openbare weg tegenkomen, want dit is hun eerste, echte racemonster. Dit is de auto die de eer van CUPRA moet gaan hooghouden bij de TCR series. Een volbloed sportwagen die het ware DNA van CUPRA laat zien.

Meer dan alleen auto’s

CUPRA heeft in Barcelona een vliegende start gemaakt en die lijn gaan ze in de aankomende jaren doortrekken. Dit gaan ze natuurlijk doen door nog meer modellen te lanceren, maar daar blijft het niet bij. CUPRA is een echt merk en dat willen ze laten zien. Merchandise speelt daarin een belangrijke rol. CUPRA werkt daarvoor samen met partijen die hoogwaardige zonnebrillen, jassen, tassen en meer maken. Allemaal in de sportieve stijl die CUPRA uniek maakt. CUPRA is dus een serieus merk die de strijd met de gevestigde orde niet uit de weg gaat.

In samenwerking met SEAT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.