Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Kapsels & Baarden 27 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

Hoe vaak hoor je jouw baard te scheren en wat voor effect heeft het?

De vraag die een barbier vaak gesteld krijgt is: “hoe vaak per week hoor ik mijn baard eigenlijk te scheren?” Dit is een lastig vraagstuk omdat iedere man een ander type baardgroei heeft. Dan komt de persoonlijke voorkeur nog de hoek om kijken. Kortom, wat is nou de perfecte tip?

Omdat iedereen zijn eigen voorkeur heeft als het op baardlengte aankomt, is er geen perfecte tip. Er is geen ideale manier die voor iedereen werkt. Het spijt ons, maar elk mens verschilt. Daar moeten we gewoon blij mee zijn. Wel kun je rekening houden met deze factoren. Welke manier jouw voorkeur ook heeft, het is heel belangrijk dat je routinematig te werk gaat. Het scheren van je baard is niet goed voor de huid, dus probeer daarom om niet vaker dan nodig is te scheren en de juiste huidproducten te gebruiken.

Elke dag scheren

Wil je een glad gelaat? Dan scheer jij je waarschijnlijk iedere dag. Dit kan te maken hebben omdat je een te schaarse baardgroei hebt of er gewoon helemaal niet van houdt. Hoe dan ook, als je een haarloze kin prefereert, dien je jezelf elke dag te scheren. Gebruik hier ook gewoon scheerschuim en na afloop huidbalsem voor. Hoe vaker je scheert, hoe groter de kans op huidirritaties.

Om de twee of meerdere dagen

Als je het liefst stoppels hebt, probeer dan elke twee dagen te scheren. Zo kom je altijd met een lichte schaduw voor de dag. Om de twee dagen scheren is een goede standaard om mee te beginnen als je een snelle, volle baardgroei hebt. Het is gunstiger voor je huid om niet elke dag te scheren, maar helaas heeft niet iedereen deze optie. De huid heeft meer tijd om te herstellen als je minder vaak scheert.

Een keer per week scheren

Als een volle baard bij jou past, dan houdt niemand je tegen. Grote kans dat je een keer per week scheert en het dan uit laat groeien. Voor de huid is dit het meest gunstig, en als je een normale baardgroei hebt die niet heel snel is, kun je hier het meeste profijt uit halen. Wel moet jij je realiseren dat je elke week op dezelfde dag dat gezichtshaar weer weghaalt. Gelieve zelfs elke dag om dezelfde tijd. Zondagavond voor het slapen gaan is bijvoorbeeld een mooi moment.

baard scheren

Wil je jouw baard nou echt laten uitgroeien zonder gezichtshaarloos aan de nieuwe werkweek begint? Dan kun je ook wekelijks jouw baard trimmen. Besef wel dat je jouw baard vaker zal moeten trimmen naar mate hij langer wordt, dus een keer per week kan snel veranderen naar eens in de drie dagen. Doe het volgende in ieder geval nooit.

Nooit

Een lekker volle baard, een houthakkersruitje aan en de haartjes strak? Je zal de eerste man niet zijn die zich deze stijl graag aanmeet. Wel moet je beseffen dat het van ongekend belang is dat je ten minste wekelijks aandacht besteedt aan jouw gezichtshaar. Verzorg een baard. Je hebt er lang op moeten wachten, dus behandel hem met de liefde die hij verdiend.

Een onverzorgde baard herken je meteen. De uiteinden zijn lelijk, vol met dode haarpuntjes en soms met een afwijkende kleur. Daarom moet je altijd een olie in de baard smeren en er minstens om de week een goede trimbeurt op nahouden. Alleen dan houd je jouw baard gezond. Slechte baardverzorging gaat arm-in-arm met slechte huidverzorging en geloof ons, die look wil je echt niet.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.