Rajno van Wilgenburg
Rajno van Wilgenburg Kapsels & Baarden 10 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Waarom een schaarse baardgroei echt geen probleem hoeft te zijn

Je leest het overal, alle vrouwen ter wereld zijn aangetrokken tot mannen met een volle baard. Zelf heb je echter geen enkele aanleg om een baard te groeien. Wat doe je dan? Ga je op zoek naar die ene dame die niets met gezichtsbeharing heeft? Nee, wij leggen je uit waarom geen aanleg voor baardgroei hebben helemaal geen probleem hoeft te zijn.

Een schaarse baardgroei is voor veel mannen een issue. Ze horen te vaak dat vrouwen een man met gezichtsbeharing over hen verkiezen. Dat helpt natuurlijk niet mee aan hun imago en zelfverzekerdheid en tegen beter weten in proberen ze toch om een baard te laten staan. Het resultaat: een onverzorgde of ongelijke baard die alleen maar averechts werkt. Daarmee groeit de jaloezie op mannen met een volle baard alleen maar en moet je te allen tijden vermijden. Les nummer een: meet je nooit met een ander.

Het is dus niet voor iedereen weggelegd. Zelf op de redactie van Manners hebben we hier mee te maken. Dit wil niet zeggen dat we bij de pakken neer gaan zitten. Het gebrek aan gezichtsbeharing heeft niets met jouw uitstraling te maken. Sterker nog, het hoort erbij.

Stoppels zijn meer dan genoeg

Is het je tot op heden niet gelukt om een mooie, volle baard te groeien, probeer dan eens om jouw gelaat te accentueren met stoppels. De stoppels geven een lichte schaduw over de kin en wangen. Dit oogt netjes en verzorgd. Stoppels kun je ook gewoon trimmen. Als het te lang wordt, kun je het gewoon met een precisietrimmer bijwerken. Het geeft je een volwassen uitstraling. Dat is overigens precies wat vrouwen aantrekt tot mannen met een baardje.

Ongelijke baarden zijn een absolute no-go

Een goede baard is onderheven aan een hoop criteria. Die gaan we nu niet allemaal benoemen, maar bovenaan die lijst staat de effenheid. Een ongelijke baard is iets wat je te allen tijde moet vermijden. Groeit er meer haar aan de linkerkant van jouw gezicht, houd hier dan rekening mee. Je moet een baard eigenlijk zien als een onderdeel van jouw outfit. Als het vloekt met de rest van jouw verschijning, dan gaat er wat mis.

Check ook goed waar je baard wel en niet groeit. Veel mannen hebben een redelijk volle kin, lichter behaarde wangen en een kale hals. Trim de baard dan op de lengte van de wangen zodat hij mooi overloopt naar de kin en houdt de hals vrij.

Kijk vooral niet op internet

Een wikiHow over hoe je een baard moet groeien, moet je altijd vermijden. Het verschilt zo enorm per persoon dat hier geen algemene handleiding over kan bestaan. Baardgroei heeft alles te maken met genen en aanleg. Peins hier niet te lang over en geef vooral jouw geld niet uit aan allerlei troep die je beloven dat je er een vollere baard van krijgt. Je zal namelijk van een koude kermis terugkomen. Een tip die we je wel mee kunnen geven is dat je jouw schaarse baardje goed moet verzorgen. Laat je niet van de wijs brengen als je amper een baard hebt, maar toch verzorgende baardolie wil gebruiken.

Wat moet je dan wel nuttigen om jouw baardgroei te stimuleren?

Schaf geen wondermiddeltjes aan die niet werken en ga vooral geen uren in handleiding turen. Daar word je uiteindelijk alleen maar wanhopig van. Ookal verschilt het van man tot man. Er zijn wel wat factoren waar je rekening mee kunt houden.

  • Drink minder alcohol en sport meer: De baard is een secundair geslachtskenmerk. Het groeien van een baard is voornamelijk bepaald door hormonen en testosteron. Het aanmaken van deze hormonen neemt af als je alcohol drinkt. Als je meer sport wordt de aanmaak van testosteron juist bevorderd. Dus minder drinken en meer sporten, sowieso een win-win.
  • Slaap goed en voorkom stress: Het gezegde van iemand die nog haar had voor een stressvolle baan begon, is niet uit de lucht komen vallen. Stress en slecht slapen kan ontzettend slecht zijn voor de haargroei.
  • Eet gezond: Gezonde voeding bevordert de testosteronproductie. Bloemkool, spruiten en broccoli bevatten een hoog diindolymethane gehalte wat weer wonderen doet voor het aanmaken van de hormoon.

Uiteindelijk draait het om acceptatie

Accepteer wat je hebt. Heb je een ongelijke baard, dan kun je hier een daar een beetje trimmen. Heb je echt helemaal geen baardgroei of alleen stoppels? Settle for less. De kans dat je door betere voeding of allerlei gekke gezichtshaarsupplementen een baard groeit is klein, de kans dat ‘ie er dan nog een beetje uit ziet is nog kleiner. In het begin spraken we over hoe een baard een onderdeel van een complete outfit is. Als je geen baard hebt, past dit gewoon bij jouw complete outfit. Laat je niet te veel van de wijs brengen. Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen, als je kopzorgen maakt over een volwassen uitstraling.

Is de wanhoop nabij? Ga dan eens naar een specialist. Geen dokter, maar een barbier. Een goede barbier die gespecialiseerd is in het groomen van mannen weet raad. Hij zal je meteen kunnen vertellen wat je met jouw baard moet doen om hem voller te laten ogen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.