Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Macallan onthult oudste single malt whisky ooit (met absurd prijskaartje)

Destilleerderij Macallan heeft al een hoop prachtige en unieke whisky’s op haar naam staan, maar ditmaal komen de Schotten met een wel heel bijzondere fles. Dit moet de oudste single malt ter wereld zijn en ze noemen hem ‘The Reach’.

Een paar maanden terug proefde Manners de – wat men toen dacht –langst gerijpte single malt ter wereld: een Glenlivet 80 years. Nu worden deze bijzondere flessen overtroffen door de 81 jaar gerijpte Macallan.

De oudste single malt whisky

Sinds 1940 heeft deze whisky op het vat gerijpt. Even ter verduidelijking: dit is ook het jaar waarin de Tweede Wereldoorlog Nederland bereikte. Nu, in 2022, is er een batch van slechts 288 flessen gebotteld in een glazen karaf-vormige fles. De Macallan wordt gedragen door drie bronzen handen.

“De single malt is een creatie van vele handen en is echt een gezamenlijke inspanning geweest. De flessen zijn ook een eerbetoon aan de mensen die deze kostbare whisky hebben gemaakt”, aldus Kirsteen Campbelle, whiskymaker bij The Macallan.

Smaaksensatie

Bij whisky draait het inmiddels om twee dingen. Allereerst is er de smaak. De Glenlivet van 80 jaar bewees al dat er zelfs na een extreem lange rijpingstijd een intense maar toegankelijke en gebalanceerde smaak kan ontstaan.

De 9 beste single malt whisky’s van 2021 per categorie

Ook ‘The Reach’ moet zorgen voor een diepgaande smaaksensatie. Zo komen de geuren van onder andere: pure chocolade, kaneel, turf, toffee, jam en gekristalliseerde gember je tegemoet. Het smakenspectrum wordt gedragen door smaken als: verkoolde ananas, pecannoten en houtvuur.

Een flinke investering

Naast liefhebbers van de smaak van whisky, is de afgelopen jaren het vloeibare goud ook populair geworden onder investeerders. Of deze flessen ook een flink rendement gaan behalen, is geen zekerheid. Feit is wel dat ze extreem zeldzaam en kostbaar zijn. De flessen worden verkocht voor 125.000 dollar (zo’n 110.010 euro).

Oudste Single Malt, 81 jaar oude macallan
(Afbeelding: The Macallan)

Manners sprak eerder met Michel Kappen, eigenaar van Scotch Whisky Index. Hij heeft zijn eigen single malt-beleggingsbedrijf en duizenden waardevolle flessen en vaten met single malt. Wij stelden hem de vijf belangrijke vragen voordat jij begint met het beleggen in whisky.

Twentse whisky wéér in no-time uitverkocht: wat maakt het zo goed?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.