Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Televisie 21 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De Avondshow vs. Zondag met Lubach: dit zijn de belangrijkste verschillen

Na een afwezigheid van tien maanden is het vanavond dan eindelijk zover: de terugkeer van Arjen Lubach. Als je fan was van Zondag met Lubach kijk je er waarschijnlijk reikhalzend naar uit, maar let op! De Avondshow met Arjen Lubach is anders dan je gewend bent.

Voordat we naar de inhoudelijke verschillen kijken, eerst de praktische zaken. Zondag met Lubach was een wekelijkse show die, zoals de titel al verklapt, iedere zondag werd uitgezonden. Dat gaat in positieve zin veranderen. De Avondshow met Arjen Lubach is niet één keer, maar vier keer per week op de buis. Iedere maandag, dinsdag, woensdag en donderdag.

Vaker op de buis dan Zondag met Lubach

Wat niet gaat veranderen, is de duur van het programma. Net als Zondag met Lubach duurt ook De nieuwe avondshow ongeveer 30 minuten. Wat wel gaat veranderen is het tijdstip en de zender. De nieuwe show begint wat later (22:10) en is te zien op NPO 1. Een promotie dus, want Zondag met Lubach zat op NPO 3.

Dan het inhoudelijke deel. De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat we ook niet precies weten wat we van De avondshow met Arjen Lubach kunnen verwachten. De NPO heeft goed zijn best gedaan om zo min mogelijk weg te geven. Wat we wel weten is dat het format anders is dan bij Zondag met Lubach. De nieuwe show zal meer talkshow-achtig zijn.

Een talkshow, maar niet echt

Hierin bespreekt host Arjen met inspirerende gasten de waan van de dag, maar duikt hij ook in de diepte. Dit klinkt dus als Zondag met Lubach, maar dan met een toevoeging. In de laatste seizoenen van Zondag met Lubach werd hier overigens al steeds vaker mee geëxperimenteerd. Zo kregen Janine Abbring en Tex de Wit een prominentere rol.

Dit is dus anders dan de talkshow die je kent. Om die reden wil Arjen Lubach zijn nieuwe show dan ook niet zo noemen. In een interview op NPO Radio 1 liet hij weten zich niet thuis te voelen in deze categorie. Hij noemt het zelf liever “late night nieuwssatire”. Of “eigenlijk een geschreven komedieshow”.

Wat je al kent in een ander jasje

Wat dat volgens hem inhoudt, is dat ze grapjes schrijven over wat zij die dag interessant vinden. Ze willen zich dan ook minder laten leiden door de waan van de dag. “Wij proberen niet helemaal mee te doen aan die klopjacht op het nieuws van de dag. Wij bepalen meer onze eigen agenda,” aldus Arjen Lubach.

De 10 beste Zondag met Lubach-items van het afgelopen jaar

Op dit vlak lijkt de nieuwe avondshow dus wel wat meer op Zondag met Lubach. In die show behandelde Arjen grote maatschappelijke zaken, maar kwamen ook onderwerpen aan bod die nergens anders behandeld werden. Daar zat vaak ook de kracht van het programma.

De Avondshow met Arjen Lubach

Hoewel we nog niks zeker weten, wijst alles erop dat deze kracht behouden blijft in de nieuwe avondshow. Het verschil is het jasje. Het lijkt iets minder ‘Arjen vertelt’ te gaan worden en juist meer een gesprek. Dat deze opzet zeer goed kan werken, bewijst het Belgische programma: De Ideale Wereld met Jan Jaap van der Wal.

Of we het bij het juiste eind hebben, zien we vanavond (21 februari). Dan verschijnt de eerste aflevering van De avondshow met Arjen Lubach.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.