Stijn Kuster
Stijn Kuster Eten & Drinken 14 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

De 9 beste single malt whisky’s van 2021 per categorie

Ieder jaar worden er tijdens de San Francisco World Spirits Competition meer dan 1.000 whisky’s geproefd en beoordeeld. Hieruit wordende beste flessen ter wereld gekozen. Dit zijn de negen beste Schotse Single Malt whisky’s van 2021 volgens de vakjury.

In totaal werden er 1.276 verschillende soorten gedronken beoordeeld door de jury. De flessen zijn onderverdeeld in 31 categorieën. Elke categorie kent een eigen winnaar. Hier richten we ons op de negen categorieën wat betreft De Schotse whisky: Single Malt 20+ (dit was ook de overall winnaar), Single Malt jonger dan 12 jaar, Single Malt No Age Statement, Blended No Age Statement, beste overall Blended, Blended jonger dan 15 jaar, beste Blended 18+ en Independent Merchants.

1. Glen Scotia Single Malt (25 jaar)

Buiten deze categorieën om werd de Glen Scotia Single Malt expression van 25 jaar oud verkozen tot beste whisky van 2021. Volgens de jury is het ‘een diepe, rijke en geconcentreerde elegante single malt’. Dit is dus het ultieme cadeau voor de liefhebber.

Na 25 jaar in Amerikaanse eikenhouten vaten gerijpt te hebben, is het niet alleen de beste whisky, maar automatisch ook de beste fles in de 20+ Schotse Single Malt-klasse. Lees hier meer.

2. Lagavulin (8 jaar)

Lagavulin, Beste Schotse Single Malt whisky
(Afbeelding: Malts)

In een jongere klasse (tot 12 jaar) won de Single Malt van Lagavulin. Deze heeft 8 jaar gerijpt. Lagavulin maakt de drank al sinds 1742, in een klein Schots dorpje genaamd Port Ellen. Lees hier meer.

3. Talisker (18 jaar)

Beste Schotse Single Malt whisky
(Afbeelding: Malts)

De award voor beste Schotse Single Malt whisky van 13 tot 19 jaar gaat naar de 18 jaar gerijpte whisky van Talisker. Deze Schotse destilleerderij laat haar flessen rijpen op sherry- en bourbonvaten. Lees hier meer.

4. Highland Park Cask Strength

De beste Schotse Single Malt zonder jaaraanduiding (No Age Statement) ging naar de Highland Park Cask Strength Expression. Vaak hebben whisky’s zonder aangegeven rijpingstijd niet lang gerijpt. Door de stijgende vraag naar de drank raken verouderde voorraden op en openen destilleerderijen jongere vaten.

Beste Schotse Single Malt whisky
(Afbeelding: Highland Park)

In het geval van een Blended whisky wordt er soms geen rijpingstijd aangegeven, omdat enkel de leeftijd van de jongste whisky in het mengsel op de verpakking mag staan. Lees hier meer.

5. Compass Box Glasgow Blended

Beste Schotse Single Malt whisky
(Afbeelding: Compass Box)

De beste Schotse Blended Whisky met ‘No Age Statement’ is dit jaar de Compass Box Glasgow Blended Scotch. In dit mengsel zit whisky van het Schotse eiland Islay en uit de Speyside regio. Lees hier meer.

6. MacNair’s Lum Reek Blended (21 jaar)

(Afbeelding: MacNair’s)

De beste Blended Malt is gemaakt door GlenAllachie Distillers Co. en heet de MacNair’s Lum Reek. De whisky heeft 21 jaar gerijpt op verschillende vaten. Eerst zit de drank in bourbon-vaten, waarna de helft in wijnvaten en de andere helft in Pedro Ximénez-vaten (sherry) verder rijpt. Deze vaten zijn uiteindelijk samengevoegd. Lees hier meer.

7. Dewar’s Caribbean Smooth Rum Cask (12 jaar)

Dewar’s Caribbean Smooth Rum Cask
(Afbeelding: Dewar’s)

Dewar’s won twee prijzen. De eerste is voor de Caribbean Smooth Rum Cask. Deze heeft 12 jaar gerijpt op het vat en is uitgeroepen tot de beste Blended whisky tot 15 jaar. Lees hier meer.

8. Dewar’s Double Double (27 jaar)

Dewars Double Double
(Afbeelding: Dewar’s)

Ook won Dewar’s de prijs voor beste Blended Scotch van 18 jaar en ouder met de 27 jaar gerijpte Double Double gerijpt op Palo Cortado sherryvaten. Lees hier meer.

9.The Scotch Malt Whiskey Society (SMWS) Vat 46.104 Turn Me Inside Out

Distilleerderijen maken drank, maar zorgen niet voor het bottelen en verkopen van elke fles. Zo zijn er ook ‘Independent Merchants’. Deze whisky komt van bedrijven die vaten en flessen enkel selecteren.

smwsa
(Afbeelding: SMWSA)

De beste Schotse Independent Merchant Single Malt is vat 46.104 Turn Me Inside Out van The Scotch Malt Whiskey Society (SMWS). Het bedrijf zelf maakt niet bekend waar het vat vandaan komt, maar dit is toch enigszins te achterhalen. Het getal 46 duidt whisky aan die afkomstig is van de Glenlossie-distilleerderij in Elgin, onderdeel van de Speyside-whisky producerende regio van de Schotse Hooglanden, laat Forbes weten. Lees hier meer.

Investeren in whisky: 5 vragen aan Michel van Scotch Whisky Investments

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.