Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 17 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

6 ijzersterke oorlogsfilms waar Hollywood nog wat van kan leren

Hollywood kan wat oorlogsfilms nog wel wat leren van Zuid-Korea. De filmindustrie maakt daar al decennia ijzersterke oorlogsfilms, die helaas zelden de grens over gaan. Tot nu: we tippen zes must-see oorlogsfilms voor liefhebbers van het genre.

Streamingdiensten en Hollywood-studio’s hebben de afgelopen jaren miljarden geïnvesteerd in de Zuid-Koreaanse filmindustrie. Dat levert pareltjes van nieuwe films en series op, zoals de recent uitgebrachte Netflix Original Parasyte: The Gray. Ook voor verschilmaker en Oscar-winnaar Parasite, de film, niet de serie, bracht de Zuid-Koreaanse industrie echter al parel na parel voort.

De beste Zuid-Koreaanse oorlogsfilms

In dit artikel zetten we al de meest brute Koreaanse thrillers voor je op een rijtje. Wat oorlogsfilms betreft is het echter ook zonde om Zuid-Korea te negeren. De compromisloze en hardere toon van de hierboven genoemde thrillers zie je ook terug in de oorlogsfilms die in het land worden gemaakt. Met verhalen en actie waar zelfs de grootste Hollywood-studio’s nog wat van kunnen leren.

We tippen zes van onze eigen favoriete Zuid-Koreaanse oorlogsfilms, inclusief IMDb-score en een trailer, zodat jij ook kennis kan gaan maken het beste dat de industrie te bieden heeft. Vaak kun je ze enkel digitaal huren, maar geloof ons: it’s worth it. Liefhebbers van de betere oorlogsfilm, doe jezelf niet tekort, want er staan een hoop pareltjes voor je klaar.

👀 Alle films zijn tegen kleine betaling te streamen via Apple TV, Google Plus, Pathé Thuis, Amazon of YouTube.

Taegukgi: The Brotherhood of War (2004)

Twee broers, Jin-ae en Jin-seok, worden opgeroepen om het leger in te gaan tijdens de Koreaanse oorlog. De ontnuchterende en ronduit horrorachtige chaos die volgt levert niet alleen een aantal van de meest spectaculaire oorlogsscènes uit de geschiedenis van film op, maar ook emotionele diepgang waar menig Hollywood-oorlogsfilm nog wat van kan leren. Niet voor niets is Taegukgi één van de meest succesvolle Koreaanse films aller tijden.

🍿 IMDb-score: 8.1

Joint Security Area (2000)

Je hebt geen rondrijdende tanks en epische veldslagen nodig om van een oorlog te spreken. Er zijn talloze landen die op papier niet met elkaar in oorlog zijn, maar elkaar virtueel het leven zuur maken of op politiek vlak elkaar klappen uitdelen. Wanneer twee Noord-Koreaanse soldaten worden gedood in de gedemilitariseerde zone die Noord- en Zuid-Korea scheidt, krijgt een neutrale Zwitsers-Koreaanse onderzoeker de opdracht om de waarheid achter het incident te achterhalen. Naarmate hij dieper graaft, ontdekt hij duistere geheimen. Van de regisseur achter parels als Oldboy en het recentere Decision to Leave!

🍿 IMDb-score: 7.7

My Way (2011)

My Way combineert twee totaal verschillende perspectieven, met een totaal unieke Tweede Wereldoorlogsfilm als resultaat. Als kijker volg je zowel Jun-Shik, een Koreaanse marathonloper, als Tatsuo, een Japanse soldaat. Twee totaal verschillende mannen, wiens levens elkaar kruizen in de chaos van een oorlog die de wereld voorgoed heeft veranderd. My Way is een film met een epische scope die continenten en decennia beslaat, en toch als geheel ijzersterk overkomt.

🍿 IMDb-score: 7.6

Into the Fire (2010)

Into the Fire vertelt het waargebeurde verhaal van 71 studenten die tijdens de Koreaanse Oorlog een strategisch punt verdedigden tegen honderden Noord-Koreaanse soldaten. Het levert ook in de filmversie intense scènes op, zowel wat de schermutselingen met vijandelijke soldaten als de emoties onder de studenten betreft.

🍿 IMDb-score: 7.2

Northern Limit Line (2015)

We blijven even in de waargebeurde oorlogsfilms hangen, dit keer op het water, met de Second Battle of Yeonpyeong. Een zeeslag tussen Noord- en Zuid-Korea die in 2002 plaats vond. Terwijl de confrontatie escaleert volgen we de bemanning van een Zuid-Koreaanse patrouilleboot. Een film die maar al te goed laat zien dat de spanningen tussen Zuid- en Noord-Korea nooit zijn opgehouden en nog altijd tot clashes leidt.

🍿 IMDb-score: 6.5

The Front Line (2011)

Je merkt het al: de Koreaanse Oorlog is een populair onderwerp in de Zuid-Koreaanse filmindustrie. The Front Line speelt zich af tijdens de laatste dagen van de Koreaanse oorlog en volgt een Zuid-Koreaanse soldaat die een mysterieuze sterfgeval aan het oostfront onderzoekt. Terwijl hij dieper graaft, ontdekt hij de complexiteit en persoonlijke rivaliteit tussen soldaten aan beide kanten van het conflict. Een film die destijds breed geprezen wordt voor de realistische weergave van het conflict.

🍿 IMDb-score: 7.3

Op zoek naar meer filmtips? Check dan ook de beste oorlogsfilm van afgelopen jaar, die je gewoon gratis op NPO Start kunt streamen. Of ga helemaal meta met deze documentaires over de filmindustrie.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.