Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 8 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Nieuwe Netflix-hitserie verslaat 3 Body Problem met zombie-aliens

Netflix heeft een wereldwijde hit te pakken met een nieuwe horrorserie van het brein achter zombiefilm Train to Busan: Parasyte: The Grey. De gruwelijke serie pakt niet alleen de perfecte score op Rotten Tomatoes, maar gaat ook nog eens verder dan je denkt.

De Zuid-Koreaanse regisseur Yeon Sang-ho zette in 2016 het toen al compleet uitgemolken zombiegenre compleet op zijn kop met Train to Busan. Vergeet de trage walkers uit The Walking Dead; de geprezen thriller schotelde fans angstaanjagend snelle, twitchy zombies voor, met ook nog eens een verhaal en acteerwerk van opvallend hoog niveau. Met een dikke 95 procent op Rotten Tomatoes is Train to Busan dan ook een absolute aanrader.

Netflix scoort met Parasite: The Grey

Helaas is de film op het moment van schrijven enkel te huur. Gelukkig biedt Netflix soelaas met een nieuwe megahit. Het brein achter Train to Busan is namelijk terug met een nieuwe thrillerserie, na het tegenvallende Netflix Original Jung_E van vorig jaar. Maak kennis met Parasyte: The Grey.

De serie is gebaseerd op de populaire manga Parasyte, van de Japanse managaka Hitoshi Iwaaki. Op een dag dalen er opeens parasieten op de aarde neer. Kwaadaardige aliens die de controle over het lichaam van nietsvermoedende mensen kunnen overnemen. Ze verspreiden zich als een virus, waardoor er een zombie-achtige oorlogssituatie ontstaat: de mensheid moet alles op alles zetten om te voorkomen dat de parasieten de hele wereld overnemen.

De Netflix Original volgt onder andere Jun-kyung, wiens man is gesneuveld tijdens de parasieten-invasie en het hoofd is geworden van de eenheid die ze moet zien te verdelgen. Ook volgen we het perspectief van een jongen die zijn zus kwijt is in de chaos van de invasie en Su-in, een jonge vrouw die op gruwelijke wijze slechts deels is overgenomen door een parasiet. In de context van The Walking Dead zou je kunnen stellen dat ze dus halverwege de transitie naar walker is blijven steken.

Perfecte scores

Het levert een horrorthriller op die het net als Train to Busan niet enkel van de spectaculaire actie hoeft te hebben: Parasite: The Grey zorgt met puik acteerwerk en een meeslepend verhaal ook voor diepgang. “Als horrorserie is Parasyte: The Grey voortreffelijk. Als sciencefiction is het spannend. Maar belangrijker nog, als adaptatie is dit een showstopper,” aldus een recensent op Rotten Tomatoes.

Daarover gesproken: de Netflix Original is vooralsnog op alle fronten een megasucces. Op Rotten Tomatoes scoort de Zuid-Koreaanse productie vooralsnog de perfecte 100 procent. Wereldwijd is Parasyte: The Grey bovendien in het leeuwendeel van de markten waar Netflix beschikbaar is de best bekeken show van afgelopen weekend. 3 Body Problem is in veel landen na twee weken van de troon gestoten.

Er is meer Parasyte dan je denkt!

Heb je de show al helemaal gezien? Dan hebben we goed nieuws, want er is nog veel meer Parasyte om te checken. Sure, de manga en twee filmadaptaties uit 2014 en 2015 zijn pittig om in Nederland te bemachtigen, maar op Netflix staat gelukkig nog een ander stukje Parasyte. Dan hebben we het over The Maxim, een geanimeerde show uit de wereld van mangaka Hitoshi Iwaaki. Ook gewoon op Netflix beschikbaar!

Of je kijkt verder dan de franchise en checkt één van de vele uitstekende Zuid-Koreaanse films die de afgelopen jaren zijn uitgekomen. Hier tippen we een aantal parels.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.