Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 14 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

4 heerlijke documentaires voor filmliefhebbers die je nu streamt

Onlangs hadden we een week waarin we even geen zin hadden in een nieuwe film of serie, maar wel in documentaires over films en series. Heerlijke meta-kost voor de filmfreak.

Mocht je ze allemaal al gezien hebben: check dan deze karrenvracht aan topdocu’s.

Must-see documentaires voor filmliefhebbers

Als je een beetje geïnteresseerd bent in films en series, en dan vooral ook in de geschiedenis en filmkunst erachter, dan kun je de popcorn klaarzetten. Deze documentaires kijk je in één ruk uit.

Spielberg (2017)

Te streamen via: HBO MAX

Te beginnen met de documentaire over regisseur Steven Spielberg. Over hoe Lawrence of Arabia hem inspireerde films te maken, hij als kleine jongen binnendrong bij filmstudio’s en uiteindelijk het filmlandschap veranderde met zijn uiteenlopende reeks aan films.

Van zijn eerste film Duel via zijn eerste megasucces Jaws naar record brekende kaskrakers als E.T. en Jurassic Park. Vergeten we nog Schindler’s List, Indiana Jones, Saving Private Rian, Minority Report, Catch Me If You Can en zo kunnen we nog heel lang doorgaan. Deze documentaire is verplichte kost voor alle aspirant filmacademiestudenten.

100 Years of Warner Bros

Te streamen via: HBO Max

Via Spielberg kwamen we terecht bij een documentaire die een nog veel breder spectrum van de filmwereld belicht. In vier delen ga je door de indrukwekkende geschiedenis van Warner Bros.

De filmstudio werd opgericht door de gebroeders Warner, vier zoons van een Pools-Joodse immigrant. Ze waren pioniers in geluid bij films in een tijd dat alle films nog stom waren. Zo werden ze groot. In vier delen ga je door de geschiedenis van de filmstudio die ons de allerbeste films heeft opgeleverd, van Casablanca tot The Dark Knight. Het verhaal en de intriges rond de broers en hun opvolgers vormen daarin de rode lijn.

QT8: The First Eight

Te huur voor €2,99 via: Amazon Prime Video, YouTube of Apple TV

Een must-see documentaire voor fans van Quentin Tarantino. Je ziet hoe de filmmaniak op ongebruikelijke wijze Hollywood verovert met films als Reservoir Dogs en Pulp Fiction. Taboes worden op intelligente wijze doorbroken, alle filmregels worden aan de laars gelapt.

Acteurs komen aan het woord, de regisseur zelf ook en uiteraard blijft Harvey Weinstein niet onbesproken. Je gaat van film naar film en met alle details en smeuïge verhalen die daarbij horen.

Empire of Dreams: The Story of the ‘Star Wars’ Trilogy

Te streamen via: Disney+ (en gratis op YouTube)

Er bestaan verschillende documentaires over Star Wars, maar Empire of Dreams: The Story of the ‘Star Wars’ Trilogy is wat dat betreft de heilige graal. Hierin wordt het verhaal over de eerste en allesbepalende trilogie verteld.

star wars, documentaires, disney plus, marvel, empire, geroge lucas
(Afbeelding: Lucasfilm)

Alles komt aan bod, van special effects tot de lastige start van George Lucas. Decorbouwers, hoofdrolspelers, figuranten, de bedenker zelf; eigenlijk iedereen die betrokken was bij de films heeft wat interessants te vertellen. Op de Nederlandse versie van Disney+ moet je zoeken naar ‘Een Rijk van Dromen‘.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.