Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Daniel Craig terug met Netflix-films in meest iconische rol sinds 007

Goed nieuws voor Knives Out-fans: regisseur Rian Johnson is al druk bezig met de opvolger van Glass Onion. Kom er maar in Daniel Craig.

Daniel Craig doet het sinds zijn pensioen rustig aan. Zijn James 007-pensioen, welteverstaan. In 2021 kwam na bijna twee jaar uitstel dan eindelijk No Time to Die uit, de allerlaatste James Bond-film met de Brit in de hoofdrol.

Daniel Craig komt weer in actie

Dat is nu dus al twee jaar geleden, maar op de IMDb-pagina van Daniel Craig is het opvallend rustig. De enige nieuwe film sinds No Time to Die waar de ex-Bond in speelde was Glass Onion: A Knives Out Mystery.

Gelukkig heeft Netflix twee Knives Out-films besteld, dus voor Craig geheel van het witte doek verdwijnt hebben we nog één Benoit Blanc-avontuur tegoed. Dat is de detective die Craig in de films van Rian Johnson speelt. Zijn excentrieke, homoseksuele personage wordt vaak omschreven als ‘s werelds beste detective, maar kan niet verder van James Bond af staan.

Poker Face Serie rian Johnson Knives Out Glass onion
Daniel Craig in Glass Onion (Afbeelding: Netflix)

Johnson heeft al aangegeven dat hij Blanc-mysteries wil blijven maken zo lang als hij nieuwe verhalen weet te bedenken. Gezien Agatha Christie, zijn grote inspiratiebron voor Knives Out, meer dan 80 moordmysteries schreef, kunnen we dus nog wel even vooruit.

Rian Johnson geeft update Knives Out 3

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit ’t dan met de opvolger van Glass Onion? Nu de schrijversstakingen in Hollywood voorbij zijn hopen fans dat de productie binnenkort van start zal gaan.

Mits men de agenda’s op één lijn krijgt, al zou je zeggen dat Craig het niet zo druk heeft. Maar ja, de Knives Out-films staan ook vooral bekend om de absurde casts. Vooral de tweede film zat tjokvol grote namen. Die moeten allemaal maar net tegelijkertijd tijd hebben.

Tegenover The Wrap heeft Johnson nu gelukkig wel een update gegeven: “Het schiet al op. Ik kon natuurlijk niet werken tijdens de staking en nu die voorbij is, duik ik er met volle kracht in, dus het schiet al op. Ik heb de premisse, ik heb de setting, ik heb in mijn hoofd wat de film is. Het is gewoon een kwestie van schrijven…”

Kijktips voor in de tussentijd

Het gaat dus nog wel even duren voor we Knives Out 3 te zien gaan krijgen. Maar het feit dat de The Last Jedi-regisseur nu een premisse heeft is al een goed teken, gezien het hem vooral om het vinden van de juiste verhalen gaat. Nu nog het schrijven van de film zelf.

Maar hé, alhoewel het genre niet meer zo groot is als pakweg veertig jaar geleden, verschijnen er nog genoeg goed moordmysteries om je niet te hoeven vervelen.

Onze tip: check Bad Times at the El Royale uit 2018 of Identity uit 2003. Twee toppers van moordmysteries in de traditie van Christie (en Johnson) die je zeker gaan bekoren. Of maak een uitstapje met het Koreaanse Memories of Murder, totaal anders dan Knives Out, maar wel één van de beste films ooit gemaakt.

Wil je meer Rian Johnson? Dan krijg je met deze serie verrassend hoog Knives Out-gehalte van de grootmeester.

The Wrap

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.