Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 23 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

De John Wick-film van dit jaar is uitgesteld, en dat is topnieuws

2024 wordt niet alleen een leeg Marvel-jaar, maar ook John Wick-loos. Ballerina, een spin-off met Ana de Armas én Keanu Reeves, is uitgesteld. Dat is echter beter nieuws dan je zou denken.

Ondanks het drastische einde van John Wick: Chapter 4 was het de bedoeling dat we Keanu Reeves weer rond zou gaan rennen en knallen op het witte doek.

Ballerina: spin-off John Wick

Ballerina, een spin-off van de filmreeks, moest dé actiefilm van aankomende zomer gaan worden. De film speelt zich af tussen de derde en vierde John Wick-film en volgt ballerina slash huurmoordenares Rooney, die geïntroduceerd werd in Chapter 3. Dit keer gespeeld door Ana de Armas.

Opnieuw ligt de focus op bloederige wraak: “Een jonge huurmoordenares wil wraak nemen op de mensen die haar familie hebben vermoord”. Simpel doch effectief filmrecept.

vrouwelijke john wick, ballerina, ana de armas, datum, film, spin-off
Unity Phelan als ballerina in John Wick: Chapter 3 – Parabellum (Afbeelding: Lionsgate)

Sinds bekend is dat ook John Wick zelf, Keanu dus, ook in de film opduikt, kijken fans van de actiefranchise al helemaal uit naar de spin-off.

Volledig jaar opgeschoven

Helaas blijft het voorlopig nog even bij uitkijken. Lionsgate heeft Ballerina namelijk bijna een compleet kalenderjaar opgeschoven, naar de zomer van 2025. Daarmee is 2024 officieel een John Wick-loos jaar geworden.

De reden? Het is de eerste Wick-film zonder ex-stuntman en actiefilm-wonderkind Chad Stahelski aan het roer. Nu hij als hoofd van de franchise, John Wick’s Kevin Feige, in heeft gecheckt bij het project, heeft de beste man besloten om drastisch in te grijpen. Vooral de actie in Ballerina voldoet niet aan het niveau dat Stahelski in een Wick-film wil zien. Ook als het een spin-off is.

Goede zaak, goed teken

John Wick-ster Ian McShane legde afgelopen week tijdens een televisie-interview verder uit wat er aan de hand is, op een verrassend eerlijke manier.

“Het zijn geen reshoots, het zijn echt nieuwe opnames”, legt McShane uit. “Ze maken opnames voor Ballerina, de spin-off met Ana de Armas van de John Wick-franchise. Het is alsof ze de franchise moeten beschermen. Ze hebben ernaar gekeken en Chad is erbij gekomen, de man die alle John Wick-films heeft geregisseerd, en ze willen het beter maken. Omdat ze het moeten beschermen. Want Keanu zit er ook in en het speelt zich af tussen John Wick 3 en John Wick 4.”

Vergeet The Continental

Ballerina voldeed dus duidelijk niet aan de eisen van Stahelski. Nu is het even balen dat we nog langer geduld moeten hebben, maar uiteindelijk is dit fantastisch nieuws. Lionsgate wil duidelijk een film van het niveau van de vorige John Wicks afleveren, in plaats van snel te cashen met een matige spin-off.

Zeker na The Continental is dat fantastisch nieuws. Uit het bovenstaande televisiefragment met McShane wordt duidelijk dat ook hij en Stahelski enorm balen van hoe dat televisieproject heeft uitgepakt. Dat Lionsgate zijn les heeft geleerd en Chad Stahelski nu overkoepelend de touwtjes in handen geeft is dan ook fantastisch nieuws.

Nu al trek in een keiharde actiefilm? Check dan de oorlogsfilm met Russell Crowe die op dit moment in de bioscoop draait, of bereid je voor op de geprezen historische actieserie waarmee Disney+ nu duizelingwekkende cijfers scoort.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.