Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 31 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Een Nederlandse James Bond? Het had weinig gescheeld

Een Nederlandse acteur als James Bond, dat zou ons nou vervullen van trots. Eind jaren 80 scheelde het weinig. De producenten wilden het wel, maar Jeroen Krabbé bedankte voor de eer.

Deze maand verschijnt dan eindelijk No Time To Die. In de 25e James Bond-film is Daniel Craig voor het laatst te zien. Over zijn opvolger wordt volop gespeculeerd, en dat is niet iets nieuws. Ooit stond er een Nederlandse acteur in de schijnwerpers.

Nederlandse acteur Jeroen Krabbé bedankte voor rol als James Bond

Jeroen Krabbé maakte in de film The Living Daylight uit 1987 een kans op de rol als 007. De acteur, die uiteindelijk de rol van generaal Koskov speelde, was gevraagd een screentest voor de rol van James Bond te doen, maar wees die af. Uiteindelijk speelde Timothy Dalton de eervolle hoofdrol.

nederlandse acteur, james bond, jeroen krabbé, koskov, living daylights
Jeroen Krabbé als general Koskov in The Living Daylights (Afbeelding: EON)

“Ik ben gevraagd om een screentest te doen, maar dat wilde ik niet. James Bond moet door een Engelsman worden gespeeld”, onthult de 76-jarige acteur in Veronica Superguide. De acteur zou een nieuwe rol in een James Bond-film zeker niet afwijzen, zegt hij. “Ik zou best nog een keer willen. Ik krijg tot de dag van vandaag aanvragen voor handtekeningen”, aldus de Nederlandse acteur.

The Living Daylights (1987)

The Living Daylights is de vijftiende James Bond-film, geproduceerd door EON Productions. De film, uitgebracht in 1987, is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal uit de verhalenbundel Octopussy and The Living Daylights uit 1966. Jeroen Krabbé speelde general Koskov, een naar het westen overlopende KGB-officier.

Jeroen Krabbé is niet de enige Nederlandse acteur ooit in een James Bond-film. Zo was de Nederlandse Hollywood-ster Famke Janssen Bondgirl in GoldenEye (1995) en was de destijds onervaren actrice Daphne Deckers te zien als Bondgirl in Tomorrow Never Dies (1997). Beide Nederlandse actrices hadden Pierce Brosnan als tegenspeler.

No Time To Die gaat 30 september in premiĂšre.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.