Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 2 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Favoriet nieuwe James Bond schiet omhoog als falende spion

Wie wordt de nieuwe James Bond? Na zijn onthutsend korte optreden als spion in het neergesabelde Argylle doet Henry Cavill het niet slechter, maar beter bij de wedkantoren.

Het was een pittige week voor Henry Cavill. De The Witcher-acteur speelde een prominente rol in praktisch al het promotiemateriaal voor de nieuwe bioscoopfilm Argyll. Hetzelfde geldt voor Dua Lipa, die ook een grote rol in de spionagefilm van Kingsman-regisseur Matthew Vaughn leek te gaan spelen. Met de nadruk op ‘leek’.

Argylle: neergesabelde misleiding

Zowel de zangeres als Cavill zijn namelijk ingezet als het filmequivalent van clickbait. Recensenten en bioscoopgangers uitten de afgelopen dagen online hun verbazing over het feit dat beide acteurs maar in een handjevol scènes in Argylle te zien zijn. Wat Cavill betreft zou het zelfs om slechts 3 minuten aan footage gaan.

Pure misleiding dus. Het feit dat de film compleet neergesabeld wordt door elke recensent én het grote publiek maakt de hele situatie extra pijnlijk. Sure, de film hint naar verluidt naar een toekomstige Kingsman-film met Henry Cavill in de hoofdrol, maar tot het zover is hebben we enkel een matige film om (niet) van te genieten.

Of, zoals een recensent concludeerde: “Ik zag meer dan honderd nieuwe films in 2023. Geen enkele daarvan was zo slecht bedacht of zo verschrikkelijk als deze. Als het legaal was, zou ik dit weekend buiten AMC kamperen en mensen smeken om een andere film te zien in plaats van deze belediging voor cinema.” De 35 procent-score op Rotten Tomatoes zegt genoeg.

Henry Cavill speelt elke spion…

Argylle is niet de enige film waarin Henry Cavill dit jaar een spion speelt. In april komt the The Ministry of Ungentlemanly Warfare uit, een oorlogsfilm van Guy Ritchie waarin de 40-jarige acteur wél daadwerkelijk de hoofdrol speelt. Fans merkten al grappend op dat Cavill elke spionage-rol behalve die van James Bond lijkt af te willen strepen.

Guy Ritchie oorlogsfilm THE MINISTRY OF UNGENTLEMANLY WARFARE met Henry Cavill
Henry Cavill in The Ministry of Ungentlemanly Warfare (Afbeelding: Lionsgate)

Het is nu 2,5 jaar geleden dat No Time to Die uitkwam, de laatste 007-film met Daniel Craig als Bond. De eerste keer dat 007 echt dood is gegaan in een film. Sindsdien speculeren de Britse tabloids en wedkantoren erop los; wie wordt de nieuwe James Bond? Dagelijks worden er tussenstanden gemeld, in de vorm van ranglijstjes met namen die de grootste kans zouden maken. Dat de producenten achter de franchise uiteindelijk altijd hun eigen plan trekken mag de pret niet drukken. Tot we officieel nieuws uit Kamp Bond krijgen hebben we enkel de lijstjes van wedkantoren om op af te gaan.

… behalve James Bond

Henry Cavill was bijna James Bond in Casino Royale, in plaats van Daniel Craig. Zij zaten samen als laatste twee kandidaten in de strijd om de rol, maar de producenten besloten uiteindelijk toch voor Craig te gaan. De rest is geschiedenis. De grote vraag is: is het nu te laat voor Cavill? Het team achter de franchise wil een dertiger inschakelen, zodat de nieuwe James Bond nog vele jaren de rol kan blijven vertolken, waar Craig al snel door zijn leeftijd gebukt ging onder de fysiek extreem zware opnames.

Cavill is dus veertig, waarmee een toekomst als 007 niet meer tot de mogelijkheden lijkt te behoren. Toch voerde de acteur de afgelopen twee jaar regelmatig de ranglijstjes van Britse wedkantoren aan. Blijkbaar geloofden gokkers dus wel massaal nog in de kansen van Cavill. Sterker nog, in de week dat Argylle uitkwam en The Ministry of Ungentlemanly Warfare onthuld werd verbeterden de odds van Henry Cavill alleen maar.

Henry Cavill schiet omhoog

Zijn winkansen staan nu op 3-1, met enkel de gedoodverfde winnaar Aaron Taylor-Johnson (2-1) boven zich. “Daarmee zit hij de langetermijnfavoriet Aaron Taylor-Johnson op de hielen, maar met niet minder dan acht namen die momenteel op 10/1 of lager staan, is dit misschien wel het dichtste dat kansmakers ooit op elkaar hebben gezeten,” aldus Alex Apati van Ladbrokes.

dua lipa, argylle, eerste beelden, film 2024, henry cavill, cast
Henry Cavill in Argylle (Afbeelding: Universal Pictures)

De rest van de ranglijst bestaat uit James Norton op 4-1, Damson Idris op 5-1, Regé-Jean Page op 7-1, Sope Dirisu op 9-1 en zowel Tom Hardy als Barry Keoghan op 10-1. Vooral Keoghan is een veelbesproken kandidaat sinds zijn toprol in Saltburn.

Speculatie en meer Bond

Juich echter niet te vroeg: het blijft pure speculatie, die op zijn best vermakelijk is. Een echte indicatie van wat er achter de schermen gebeurt hebben we helaas niet. Sterker nog, geruchten wijzen erop dat we niet één maar twee nieuwe Bonds krijgen.

Gelukkig is er genoeg ander vermaak voor Bond-fans. Check bijvoorbeeld het uitstekende nieuwe 007-avontuur dat vorig jaar uitkwam, of bewonder de gloednieuwe Bond-bolide die afgelopen maand werd onthuld.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.