Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 10 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

007-schrijver deelt zorgen over Amazon: toekomst James Bond in gevaar?

James Bond is gered. De megafranchise is in de handen van Amazon en daarmee Prime Video. Toch maakt de schrijver van meerdere Bond-films zich grote zorgen over die ontwikkeling.

MGM, de studio achter James Bond, dreigde al jaren bijna failliet te gaan. De huidige pandemie was de genadeklap: vorig jaar werd bekend dat 007 en co. in de etalage stonden. Het leek er even op dat Netflix of Apple ermee aan de haal zouden gaan.

Amazon scoort James Bond

Beide techbedrijven zijn immers op zoek naar grote franchises om Disney+ mee te verslaan. Niet iedereen heeft een Marvel of Star Wars op de plank liggen.

Toch was het niet Netflix, maar Amazon die uiteindelijk voor maar liefst 8.45 miljard dollar MGM kocht. Een paar weken geleden deed dat nieuws Hollywood op zijn grondvesten schudden.

Analisten verwonderden zich over de zet. De reden dat Apple en Netflix afhaakten is waarschijnlijk dat je dubbel zoveel betaalt als Disney destijds aan Marvel kwijt was, maar niet eens volledig de controle hebt over de grootste franchise van MGM. Zoals je in dit artikel kunt lezen heeft Metro Goldwyn Mayer James Bond namelijk maar half in handen. De producenten kunnen bijvoorbeeld pogingen om een Bond-serie voor Prime Video te maken gewoon blokkeren.

Familiebusiness

007 is in tegenstelling tot veel grote filmfranchises echt een familiebusiness. Iets waarvan John Logan vreest dat Amazon het onderschat.  Logan, die onder andere de scripts van Skyfall en Spectre schreef, beschrijft in de New York Times dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van James Bond.

“Na als schrijver aan Skyfall en Spectre te hebben gewerkt, weet ik dat Bond niet zomaar een franchise is, geen Marvel of een DC; het is een familiebedrijf dat door de familie Broccoli/Wilson zorgvuldig is gekoesterd en door de veranderende tijden is geleid,” aldus Logan.

Excentrieke oom

“Werksessies over Skyfall en Spectre waren als stevige discussies rond de eettafel, waarbij Barbara Broccoli en haar halfbroer Michael Wilson alle onrustige kinderen aan het woord lieten. Elke gekke tante of excentrieke oom kreeg een stem. We bespraken en debatteerden en kwamen tot een oplossing, zoals gezinnen wel moeten, zonder stemmen van buitenaf in de kamer. Als je aan Bond-films werkt, ben je niet zomaar een werknemer. Je maakt deel uit van die familie.”

Een beeld dat in contrast staat tot de zakelijke cultuur van Amazon, waar men alles door en door wilt meten en testen:

“Wat gebeurt er als een bedrijf als Amazon een stem begint te eisen in dat proces? Wat gebeurt er met de kameraadschap en kwaliteitscontrole als er Amazon-bazem komen met analyses die elke beslissing ontleden? Wat gebeurt er als een focusgroep meldt dat ze Bond niet graag martini’s zien drinken? Of het doden van heel veel mensen? En dat Engelse accent is een beetje vervreemdend, dus zouden we meer Amerikanen in het verhaal kunnen stoppen voor de verkoopbaarheid?”

Bond Girls en Martini’s: dit zijn volgens ons de 8 beste James Bond films

Verkeerde focus?

Dat lijken extreme en overdreven voorbeelden, maar er zijn genoeg voorbeelden van grote Hollywood-studio’s die films op die manier compleet vernachelen. Denk aan Suicide Squad. David Ayer had de film al nagenoeg af, toen Warner Bros. opeens een compleet andere film wilde hebben door het succes van Deadpool. Met een misbaksel als resultaat.

Amazon-oprichter Jeff Bezos staat bekend om zijn extreme focus op het binnenhalen van meer consumenten, op het vergroten van de omzet. Netflix is op dat vlak niet veel beter, maar toch maakt Logan zich in het bijzonder zorgen om de toekomst van 007 op Amazon Prime Video: “In de context van het grotere bedrijf gaat Amazon Prime Video niet vooral over artists. Het gaat om het aantrekken en behouden van klanten. En wanneer grotere bedrijven inspraak krijgen in iconische personages of franchises, hebben de bedrijven de neiging om meer te willen, niet beter, en het kwaliteitsverschil kan enorm variëren, van project tot project.”

4000 films

Gelukkig hebben we eerst nog No Time to Die om naar uit te kijken. Een film die op 8 oktober na anderhalf jaar aan uitstel hopelijk eindelijk in de bioscopen gaat draaien. Daarna is het kwestie van afwachten wat voor grootse plannen Amazon voor de franchise heeft. Gelukkig hebben de producenten nog een stoel aan tafel…

Gelukkig is MGM veel meer dan enkel James Bond. Mike Hopkins, baas bij Prime Video en Amazon Studios, is enthousiast: “MGM heeft een catalogus met meer dan 4.000 films: “Basic Instinct, Creed, James Bond, Legally Blonde, Robocop, Rocky, Silence of the Lambs, Tomb Raider en veel andere iconen. Ook zijn er tv-shows als Fargo The Handmaid’s Tale en Vikings. Deze zijn goed voor 180 Oscars en 100 Emmy’s,” aldus Hopkins.

Jeff Bezos

Een enorme overname die volgens Jeff Bezos goed is voor Amazon, maar ook voor de consument. “Amazon helpt MGM’s erfgoed en filmcatalogus te behouden en klanten beter toegang tot deze bestaande werken te bieden. Door de overname kan Amazon MGM laten doen waar het goed in is: geweldige verhalen vertellen,” laat de grote baas weten. Amazon koopt Metro Goldwyn Mayer dus niet alleen voor de bestaande titel, maar ook om bepaalde franchises door te ontwikkelen.

Single en Marvel-fan? Disney verkoopt life-size Iron Man

NYT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.