Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Voetbal 7 jun 2021
Leestijd: 9 minuten

Interview – Ruud Gullit over het EK, Oranje en zijn feestje met Bud

Na zeven jaren zonder eindtoernooi is Nederland deze zomer eindelijk weer van de partij. Het EK 2021 moet de glorieuze-comeback van Oranje gaan worden, maar hoe staan we ervoor? Manners blikt samen met EK-winnaar Ruud Gullit vooruit. Van de titelkandidaten en Arjen Robben tot het spelen in lege stadions en Bud.

De naam Ruud Gullit zal voor altijd een prominente plek hebben in de vaderlandse voetbalgeschiedenis. Met de aanvoerdersband om zijn bovenarm leidde hij, samen met Marco van Basten, de gouden generatie van ‘88 naar de Europese titel. Sindsdien staat Ruud Gullit synoniem voor Oranje-succes. Dat is ongetwijfeld ook de reden dat Bud een samenwerking is aangegaan met deze levende legende. Tijdens het EK is Gullit hét gezicht van dit Amerikaanse biermerk en zal je hem, als Nederland het goed doet, vaak voorbij zien komen.

Het is voor Ruud Gullit, en voor de rest van Nederland natuurlijk ook, te hopen dat we een mooie en vooral succesvolle zomer tegemoet gaan. Maar kan de nieuwe generatie het succes van ’88 herhalen? In de aanloop ziet Ruud in ieder geval een parallel tussen zijn grote succesjaar en 2021.

Weinig kampioenen en ontbrekende sleutelspelers

“De belangrijkste parallel met 1988 is dat Nederland in de laatste jaren niet op een eindtoernooi is geweest. Dat hadden wij toen ook”, aldus Ruud Gullit, die naast deze vergelijking vooral verschillen ziet. “Het voordeel dat wij toen hadden, was dat PSV de Europacup I won en wij (Ruud Gullit en Marco van Basten) de Serie A. We hadden dus een groep met spelers die toen allemaal gewend waren om op hoog niveau te spelen. Nu heb je dat ook nog wel, maar er zat niemand in de Champions League-finale. Alleen Nathan Aké, maar die speelde niet. En dan houdt het op hè, jammer genoeg.”

Ruud Gullit Bud EK 2021 interview
(Afbeelding: Bud)

We hebben tegenwoordig minder spelers die meedraaien in de absolute top. Dat ga je missen, en het helpt niet dat je het ook nog moet doen zonder twee ervaren krachten. Ruud Gullit baalt zichtbaar als we het over de ontbrekende spelers hebben. “Je mist Virgil van Dijk natuurlijk, en het is nog maar de vraag of Daley Blind op tijd fit is. Dat zijn heel belangrijke, ervaren spelers. Die ga je gewoon missen. Beiden zijn leiders en dat is zo belangrijk. Wie gaat dat overnemen? In de selectie zie ik niet zoveel spelers die dat doen.”

Ruud Gullit zoekt naar leiders

We vragen of we dit niet mogen verwachten van mannen als Memphis Depay en Georginio Wijnaldum. Beiden hebben internationale ervaring en vooral Wijnaldum weet wat er gevraagd wordt om grote prijzen te pakken. Ruud Gullit beaamt dat ze belangrijk zijn voor dit Oranje, maar of zij de leidende rol gaan overnemen weet hij niet: “Depay is een heel goede speler die ons al vaak heeft gered, dat vergeten mensen nog wel eens. En dat geldt ook voor Wijnaldum, maar of zij echt leiders zijn? Dat is moeilijk om te zeggen. Misschien dat het in één keer kan gebeuren op zo’n toernooi. Dat kan.”

En Arjen Robben? Een dag voor ons interview gaf de voormalig Oranje-ster twee assists tegen Emmen en werd er meteen gesproken over een terugkeer bij het Nederlands elftal. Gullit wil daar nog niet in meegaan. “Ik vind Robben een geweldige speler, dat meen ik echt. Ik heb hem meegemaakt, en wat een prof is dat zeg. Complimenten voor wat hij nu doet, maar om nu al te gaan roepen dat Robben bij het Nederlands elftal moet komen, vind ik veel te voorbarig.” Inmiddels is de definitieve selectie bekend en lijkt de bondscoach de mening van Gullit te delen. Arjen Robben zit niet bij de definitieve selectie.

Waken voor sfeerbedervers

Een naam die we wel tegenkomen op de lijst is die van Wout Weghorst. Op het moment dat we met Gullit spraken, was de voorselectie nog niet bekend. Het leek er toen nog op dat Weghorst mogelijk niet mee zou gaan naar het EK. Ruud vond het vooral “klote” voor Weghorst, maar begreep waarom De Boer in voorgaande duels voor De Jong koos: “Luuk de Jong heeft gewoon belangrijke goals gemaakt. Dan kan Weghorst er wel veertig gemaakt hebben, maar dat telt dan niet.”

Ruud Gullit Bud EK 2021 interview
(Afbeelding: Bud) (Afbeelding: Bud)

Gelukkig voor Weghorst mogen er extra spelers mee en zit hij er definitief bij. Prachtig voor hem, maar dit kan ook gevaarlijk zijn. Er is de angst dat Weghorst er misschien niet zo goed mee om kan gaan als hij niet speelt. Dat kan invloed hebben op de sfeer en Ruud haalt een praktijkvoorbeeld aan waaruit blijkt dat je dat niet wil. “Je weet wat er gebeurd is toen Huntelaar ging muiten. Dat wil je niet, dat is gewoon vervelend. De sfeer in een ploeg is heel belangrijk.”

Daar waakte Gullit in zijn tijd ook voor. Zo hield hij in 1988 de boel goed in de gaten, bijvoorbeeld in de situatie rondom Stanley Menzo. Er waren toen nogal wat spelers die vonden dat hij mee moest. “Ja die Ajacieden wilden natuurlijk alleen maar Ajacieden in de ploeg hebben. Ze wilden Berry van Aerle en Hans van Breukelen eruit, maar ik was aanvoerder dus dat ging onder mijn watch niet gebeuren. Als Amsterdammer kaartte ik altijd met die jongens, dus ik hield alles goed in de gaten,” aldus Gullit.

De kracht van Koeman is een uitdaging voor De Boer

Inmiddels zijn we 33 jaar verder en bestaat deze discussie nog steeds. Ook anno 2021 zie je een hoop verwijten dat Frank de Boer wel heel veel (ex-)Ajacieden meeneemt. Ruud Gullit begrijpt wel waarom Ajax altijd goed vertegenwoordigd is in Oranje: “Omdat Ajacieden over het algemeen gewoon de beste voetballers zijn.” Al waarschuwt hij ook dat je goed op de balans moet letten: “Je moet oppassen dat je niet zodanig mensen gaat selecteren dat die anderen denken ‘hey hoezo hij?’. Je moet echt voor goed evenwicht zorgen.”

“Ik vind ook dat Ajax de beste spelers heeft. Maar om dan meteen te gaan denken dat je het alleen met hen gaat redden, dat gaat nooit gebeuren. En daar moet je altijd voor waken, dat je niet het gevoel geeft aan de anderen dat sommige spelers een voorkeursbehandeling krijgen.” Ruud Gullit geeft aan dat hij er alle vertrouwen in heeft dat Frank de Boer de balans gaat vinden, net als zijn voorganger. “Daar was Koeman heel goed in. Bij Koeman had je nooit het idee dat club een rol speelde. Hij hield vast aan een vaste basis en die haalden hem ook uit die moeilijke periode.”

Ruud Gullit en Bud

Of Frank de Boer dat op het EK ook voor elkaar kan krijgen, is natuurlijk nog maar de vraag. Ruud Gullit kan in ieder geval niet wachten tot het toernooi gaat beginnen. Ook omdat hij zelf een toffe samenwerking met Bud op de planning heeft staan. Iedere overwinning van Oranje gaat op social media gevierd worden met een boodschap van Gullit en leuke winacties. Hoe vaker je Ruud deze zomer ziet, des te beter!

Ruud Gullit Bud EK 2021 interview
(Afbeelding: Bud)

Bud maakte grote stappen in Europa en wil met deze samenwerking met Ruud Gullit voetbalminnend Nederland verbinden om de nationale helden te steunen. Vooral op social media, maar ook met limited edition fanshirt, ontworpen door de Nederlandse designer Tom de Regt. Deze kun je winnen door in de horeca of in de supermarkt een Bud te kopen. Meer daarover, lees je hier.

Het is voor Bud dus te hopen dat Oranje het goed gaat doen deze zomer. Die kans is er zeker, al zijn we volgens Ruud Gullit zeker geen favoriet. “Dat zijn we absoluut niet. De favorieten zijn Frankrijk en Spanje. Daarnaast blijft Duitsland toch altijd wel een goede toernooispeler. België is ook goed, maar vaak niet op een toernooi.” Toch denkt Gullit niet dat dit jaar één van de favorieten de trofee gaat heffen, maar een outsider.

‘Italië gaat het heel goed doen op het EK’

“Ik heb het gevoel dat Italië het heel goed gaat doen. Ze hebben een goed elftal en hebben ook heel goed gespeeld in de kwalificaties. Veel goals gemaakt, on-Italiaans bijna. Mancini speelt ook het voetbal dat iedereen aanspreekt en het is echt leuk om naar te kijken”, aldus Gullit. Hoewel hij zelf een goed gevoel heeft bij Italië hamert Gullit erop dat je het gewoon niet kan voorspellen. Zeker niet na zo’n bijzonder jaar.

Door corona gaat het een uniek EK worden. Niet alleen voor de spelers, maar ook voor de fans. Het lijkt uitgesloten dat we straks volle stadion gaan zien, en dat vind Gullit enorm jammer: “Covid heeft heel veel dingen kapotgemaakt. We hebben natuurlijk heel veel respect voor alle maatregelen die genomen zijn en ieder land heeft zijn eigen problemen. Maar wat ga je straks doen? Heel veel landen willen nog geen publiek. Het is echt vervelend voor het toernooi, heel jammer, want de opzet was gewoon geweldig.”

Ruud Gullit Bud EK 2021 interview
(Afbeelding: Bud)

Op het moment van schrijven is het nog niet zeker of er straks in alle stadions publiek aanwezig mag zijn. Er is dus een kans dat er in lege stadions gespeeld moet worden. Volgens Ruud Gullit (die dit in zijn AC Milan tijd ook heeft meegemaakt) is dit niet leuk, maar kan het altijd nog erger. “Een stadion is een stadion. Het wordt pas vervelend als je op een amateur-veld moet spelen. Spelen in een stadion is waar je van droomt en dat gevoel blijft, ook als er geen publiek is. Maar op een amateur-veld is dat heel anders, ook al staat het rondom vol dat maakt niet uit. Dat is anders, een andere ambiance.”

Wordt Ruud Gullit de volgende bondscoach?

De tijd dat Ruud Gullit in volle stadions speelde is al enige tijd geleden. Toch is er een kans dat hij ooit nog terugkeert op het veld, maar dan als bondscoach. Iedere keer als deze functie vrij is, valt zijn naam. Gullit zelf is daar niet zo mee bezig: “Ik heb niet die ambitie (om bondscoach te worden). Ik vond het leuk om als assistent bij het Nederlands elftal te zijn en ik vond het ook een eer dat mensen dachten aan mij als bondscoach, maar ten eerste had ik niet het idee dat ze op me zaten te wachten en ten tweede dacht ik bij mezelf ‘ik heb zo’n leuk leven nu, wil ik dit opgeven?’. Ik geniet heel erg van het leven wat ik nu heb.”

Gullit lijkt uit te sluiten dat het ooit nog gaat gebeuren, maar laat dan toch nog een opening. “Als ze mij hadden gevraagd, dan had ik er wel over nagedacht.” Dat was toen, dus we vragen hem of hij er nu nog steeds zo in staat, wat als de KNVB je over een paar jaar alsnog benadert? Met een glimlach zegt Gullit dat dit toch niet gaat gebeuren en dat hij er dus nog helemaal niet over gaat nadenken: “Ben ik niet eens mee bezig man!”. We gaan het zien, maar eerst het EK 2021.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.