Tessa Ham
Tessa Ham Rijk en Beroemd 7 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom Anonymous het op Elon Musk heeft gemunt

Elon Musk krijgt het zwaar te verduren in een kritische video die zaterdag op YouTube is geplaatst door hackersgroep Anonymous. Waarom verklaart Anonymous de oorlog aan Elon Musk? Zijn gedrag rond Bitcoin lijkt in ieder geval de druppel.

Anonymous heeft geen goed woord over voor de CEO van Tesla en SpaceX. In een korte video uiten de hackers kritiek op de Amerikaan, die volgens hen niet echt de planeet wil redden en niets geeft om de mensen erop wonen.

Waarom is Elon Musk juist nu het doelwit geworden van Anonymous? En zit het hackerscollectief überhaupt achter de video?

Anonymous-video over Elon Musk

In de video die afgelopen zaterdag op YouTube verscheen, houdt Anonymous zich niet in. Zo wordt Musk een ‘narcistische rijke gozer’ genoemd die wanhopig op zoek is naar aandacht. “Het lijkt erop dat je missie om de wereld te redden meer te maken heeft met superioriteitsgevoelens en het verlosserscomplex dan dat je je echt bekommert om de mensheid”, aldus de hackers in de video.

Daarna worden de redenen genoemd dat de hackersgroep de aanval heeft geopend op Elon Musk. In de video worden meerdere nieuwsberichten getoond waaruit blijkt dat hij zijn werknemers niet goed behandelt, kinderarbeid toelaat in zijn lithium-mijnen en geen probleem heeft met dictatoriale regimes in de landen waar de grondstoffen worden gedolven die zijn bedrijven nodig hebben.

Volgens Anonymous zien ‘zijn fanboys’ deze problemen door de vingers, omdat zijn bedrijven zoveel goeds voor de wereld kunnen doen. Maar, zo benadrukken de hackers, Elon Musk is niet de enige die dit kan realiseren. “Er zijn genoeg andere bedrijven die werken aan elektrische auto’s en ruimtevaart, jij bent alleen de enige CEO die een cult following heeft.”

Subsidies en Bitcoin

Anonymous zegt ook dat het grootste gedeelte van Tesla’s inkomsten niet van het verkopen van auto’s komt, maar vanuit subsidies van de overheid. Dat zou ook de reden zijn dat Elon Musk eerst wel en toen toch niet Bitcoin accepteerde als betaalmiddel voor Tesla. De overheid zou de duurzaamheidssubsidies willen intrekken als de Tesla-CE) de energieslurpende Bitcoin zou gaan accepteren.

Dan komen we op de reden waarom Anonymous juist nu de aanval opent op Elon Musk: crypto. Het hackerscollectief is niet te spreken over de vele tweets die de miljardair de wereld in stuurt over de cryptomarkt. Wat voor Elon Musk vaak een spel lijkt, verwoest volgens hen het leven van kleine investeerders. Investeerders die crypto zagen als een mogelijkheid om hun leven op een positieve manier te veranderen.

De Bitcoin verloor vrijdag weer flink aan waarde nadat Elon Musk een aantal memes over de digitale valuta tweette.

“Je denkt misschien dat je de slimste persoon in de kamer bent”, sluiten de hackers af. “Maar nu heb je je gelijke ontmoet. Wij zijn Anonymous. We zijn een legioen. Wij komen achter je aan.”

Zit Anonymous echt achter de video over Elon Musk?

Veel mensen vragen zich af of de ‘echte Anonymous’ wel achter de aanval op Elon Musk zit. De video is namelijk geüpload op een YouTube-account dat sinds 24 december 2015 bestaat en in al die tijd maar drie video’s heeft gemaakt, inclusief deze recente boodschap over Elon Musk.

Het account heeft dan ook maar 152.000 subscribers. Het officiële Anonymous YouTube-account – met 3,51 miljoen subscribers – heeft de video (of een link ernaar) niet geplaatst.

Ook het meest populaire Anonymous Twitter-account YourAnonNews met 6,7 miljoen volgers heeft laten weten dat zij niet achter de video zitten. Maar YourAnonCentral, een account met 5,9 miljoen volgers, zegt dat de video wél degelijk afkomstig is van het hackerscollectief.

Wat veel nieuwsberichten echter over Anonymous vergeten te vermelden of terzijde schuiven, is dat iedereen de oorlog kan verklaren onder de naam Anonymous. Iedereen kan lid worden van Anonymous als ze dat willen.

Wie er ook achter de video zit, de kans is groot dat Elon Musk er niet wakker van ligt. Toen de hackersgroep in 2016 de oorlog verklaarde tegen Donald Trump, schreef New York Magazine het al treffend: de ‘oorlogen’ van Anonymous hebben hun kracht verloren. Dat bleek toen ook maar weer, want Trump wist het alsnog te schoppen tot het Witte Huis.

Dogecoin-creator maakt ‘oplichter’ Elon Musk met de grond gelijk

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.