Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 4 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

De nieuwe documentaire over Memphis Depay is te zien op NPO1

Memphis Depay is de ster van het Nederlands Elftal van de laatste jaren. Tijdens het EK moet het naast Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum vooral van hem komen. Het had echter niet veel gescheeld of hij had het EK gemist. De pandemie kwam hem wat dat betreft niet slecht uit, al herstelde hij bijna even snel als superheld Wolverine. In een nieuwe documentaire over de voetballer, te zien op NPO 1, wordt hij vanaf zijn blessure op de voet gevolgd.

Het is 16 december 2019 als Memphis Depay zijn absolute nachtmerrie beleeft in een wedstrijd tegen Rennes. De aanvoerder van Lyon en gevierde spits van het Nederlands elftal, die op dat moment record na record breekt, gaat naar de grond. Het ziet het niet goed uit. De paniek slaat in Nederland toe nadat duidelijk wordt dat de Oranje-spits zijn kruisbanden heeft gescheurd.

Druk wordt er gespeculeerd over wel of niet kunnen meedoen aan het EK. Is het eindtoernooi met Oranje haalbaar? Of is het ijdele hoop? Sommigen schrijven hem af, maar als het aan Memphis Depay ligt, gaat het ‘gewoon’ lukken. Als Ronald Koeman in Rome komt kijken en zijn sterspeler ziet revalideren, vertrouwt hij de regisseur van de documentaire toe: “Als iemand het kan, dan is hij het wel.”

Memphis Depay – met beide benen

Filmmaker Jessica Villerius volgde de aanvaller van Oranje dicht op de huid, vanaf de voor hem allesbeslissende operatie tot aan zijn eerste Champions League-wedstrijd na zijn zware blessure. De documentaire toont de wereld van Memphis Depay, waarvan vaak maar een klein deel zichtbaar is voor de buitenwereld.

Je maakt kennis met meerdere gezichten van de man waarover iedereen een mening lijkt te hebben. Angst, geluk, kritiek, dromen, racisme, pijn, rijkdom, muziek, zijn broer in de tbs-kliniek en zijn missie. Hij laat niets onbesproken of ongezien. Daarbij worden van intieme beelden in de uitslaapkamer van het ziekenhuis afgewisseld met gevoelige gesprekken en raps achter het stuur van een van zijn luxe bolides.

memphis depay, nieuwe documentaire, npo 1
(Afbeelding: BNNVARA)

Na de blessure van Memphis Depay geeft iedereen gevraagd en ongevraagd advies. Waar hij zich moet laten behandelen? Wie moet de opererende arts zijn? Hoe lang is hij uit de running?Is het wel verstandig om het EK als doel te hebben? De voetballer zelf laat het gelaten over zich heenkomen en maakt zelf de keuze voor dokter Mariani in Rome. Hij besluit, tegen alle voorspellingen in, om binnen enkele maanden weer als aanvoerder op het veld te staan. Net na de operatie zegt hij daarover: “Het gaat me lukken. Dat is gewoon mijn mindset. Ik stop niet voordat het me is gelukt.”

Intieme beelden

Tussen het bijna militaristische schema dat Memphis Depay zichzelf heeft opgelegd om te revalideren, zie je hem in de documentaire ook genieten met zijn moeder en beste vrienden terwijl hij in Dubai revalideert. Ook laat hij de camera’s toe als hij zijn broer in de tbs-kliniek in Groningen opzoekt. ‘Ik ga mijn broer niet verstoppen. Hij is mijn broer en ik houd van hem. Ik heb een enorme following, ik kan laten zien dat je hierover moet praten. Ik zeg niet dat iedereen dat moet doen, maar ik vind het belangrijk om wél te doen.’

memphis depay, nieuwe documentaire, ek, npo 1
(Afbeelding: BNNVARA)

Jessica Villerius: “Ik weet precies niets van voetbal maar wilde per se dit intieme proces, van iemand die altijd zó onder een vergrootglas ligt, vastleggen. Het leverde mooie gesprekken op over dingen waar hij niet veel over praat. Ik zag iemand die een doorzettingsvermogen en een discipline heeft om jaloers op te zijn. Iemand die het liefst zijn voeten en muziek het woord laat voeren en daar verdomd goed in is. Maar ook iemand die soms moeite heeft anderen te vertrouwen en eigenlijk altijd, ongeacht wat hij doet, kritiek krijgt”. Zelf heeft Memphis Depay daar wel een verklaring voor: “Waarom ik altijd de zondebok ben? Waarschijnlijk omdat ik doe wat ik wil”.
.

Documentaire te zien op NPO 1

De nieuwe documentaire Memphis Depay – met beide benen is zondag 20 juni om 22:00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.