Maarten Verkoren
Maarten Verkoren Reizen 7 aug 2021
Leestijd: 7 minuten

Op vakantie naar Ibiza? Dit is onze top 5 beste dingen om te doen

De meeste Manners-lezers houden van het goede leven, ook op reis. Soms kan dat een back-to-basic-reis zijn met een backpack en ontberingen, maar met fantastische avonturen, soms is dat een genietvakantie met een vleugje hedonisme. Een goede plek om jezelf te verwennen, is Ibiza.

Ah, Ibiza! Een oase van pracht en heerlijkheid, op slechts anderhalf uur vliegen van Nederland. Zoals veel Europese bestemmingen, heeft ook Ibiza verschillende kanten en verschillende typen bezoekers. De massatoerist die voor het feesten komt en denkt dat Ibiza het Witte Eiland genoemd wordt vanwege de cocaïne, is er niet weg te denken, maar gelukkig zijn er ook heel veel rustige en schitterende plekken waar je daar niets van merkt.

De historie van Ibiza

Ooit werd Ibiza rijk door zout (destijds het witte goud, vandaar dus het Witte Eiland) te exporteren naar de regio. Toen het islamitische kalifaat er verdreven werd, begon er een periode waarin het eiland geteisterd werd door piraten. Lange tijd lag Ibiza er verloren en verpauperd bij, zelfs Franco had er geen belangstelling voor en liet het links liggen. Een goede reden voor creatievelingen, hippies en anderen die door de wrede dictator vervolgd werden om te vluchten naar deze vrijhaven.

Hier is ook de houding ontstaan dat Ibiza een eiland is waar alles mag en dat is ook precies de reden dat naast de hippies nog steeds veel mensen erheen trekken om deze sfeer te ervaren. Hedonisme, jezelf trakteren of het mooiste dat het leven te bieden heeft, past daar prima bij.

Genieten op Ibiza

Manners verbleef in het Nobu Hotel Ibiza Bay en deed verslag van de restaurants, het strand en het zwembad aldaar. Om je vakantie echt compleet te maken heeft Nobu echter nog meer te bieden. Bijvoorbeeld Nobu’s BEYOND experiences. Dit zijn verschillende onvergetelijke reiservaringen die worden samengesteld in samenwerking met professionele avonturiers en lokale ambachtslieden.

Liever je lichaam en geest optimaal laten verzorgen? Ga dan voor Verwennerij voor body & soul. Samen met toegewijde beoefenaars heeft Nobu een schema vol innovatieve, op wellness gerichte lessen die het lichaam, de geest en ziel in evenwicht brengen. Denk daarbij aan massage en bijzondere evenementen die zijn opgezet in samenwerking met SUCO (The Sunshine Collective).

De beste aanraders voor een aantal bijzondere belevenissen die de overtreffende trap van genieten van het leven op Ibiza anno 2021 inhouden, vind je hier.

De top 5 beste dingen om te doen op Ibiza
Een massage op een bali-bed aan zee is ultiem genieten (Afbeelding: Nobu)

5 top-tips voor als je op Ibiza bent

1. Massages

Persoonlijk ben ik nooit echt een fan van massages geweest. Dit komt doordat ik me nooit echt heb kunnen ontspannen op de massagetafel, om tal van redenen. De sleutel tot succes, zo bleek, is om erin te slagen daadwerkelijk alles los te laten. Zowel in je hoofd als in je lichaam, dus niet spieren aan blijven spannen, maar letterlijk óntspannen. Who knew…?

Vervolgens ervoer ik hoe lekker het is om eens een uur helemaal uit te staan, en de Zen-masseuse haar gang te laten gaan, met krachtige hand en ultra diep al mijn getormenteerde spiergroepen aan te pakken en uit de knoop te halen. Na een half uur hoorde ik mezelf haast automatisch diep uitademen, jawel, ik hoorde mezelf gewoon ontspannen!

Het rustige tempo van masseren met lekkere oliën en warme klanken van een klankschaal brachten me precies de ontspanning die ik zocht en die ik vervolgens naadloos meenam naar mijn ligbed naast het zwembad en de zee. De rest van de dag voelde ik me ultiem onthaast.

Aan te raden is ook om een massage buiten op het strand te nemen. Zo lig je prinsheerlijk op een Bali-bed met het geluid van de golven en een aangenaam windje en word je ook nog eens gemasseerd. The life!

2. Snorkelen

Snorkelen op Ibiza is een geliefde activiteit. Je hoeft echt geen duiker (je kunt er overigens ook prachtig duiken!) te zijn of diploma’s te hebben om te kunnen genieten van de onderwaterpracht. Het water rond Ibiza en Formentera is heerlijk warm en kristalhelder. Loop drie meter de zee in en kijk naar je voeten. Binnen een paar seconden zwemmen er al prachtige vissen om je heen.

Er zijn talloze stranden en baaien op het eiland om te verkennen die perfect zijn om te genieten van het bekijken van het diverse zeeleven van de Middellandse Zee. En ‘s avonds werkten wij dat diverse zeeleven naar binnen, met een goed glas wijn erbij, aan tafel van een van de goede restaurants die Ibiza te bieden heeft, maar daarover straks meer.

Op een speedboot (via het Nobu Hotel) kun je ook een snorkeltrip ondernemen waarop je de onbekende kant van het eiland kan ontdekken. Dit moet je echt een keer doen, want er zijn prachtige stranden die je alleen via de zee kunt bereiken. Op deze georganiseerde trip, brengen locals je naar de adembenemend mooie landschappen van Las islas de Poniente, het natuurpark en het mariene reservoir.

3. Jeep Safari

Een leuke en opwindende manier om de natuur te voelen en om de verborgen juweeltjes en het prachtige landschap van Ibiza te ervaren. Off the beaten track heet dat en je komt zo op plekjes waar de toeristen niet gauw komen.

In plaats van de toeristen-hotspots, maak je verschillende stops op het platteland, bij prachtige uitzichtpunten en op stranden. Een geweldige manier om meer te leren over de flora, de fauna en enkele historische gebeurtenissen van het eiland.

De top 5 beste dingen om te doen op Ibiza
De mooiste zonsondergangen geven je een onvergetelijke ervaring (Afbeelding: Nobu)

De beste manier om de echte geest van het eiland te voelen en je trip eindigt door een van de mooiste zonsondergangen ter wereld te aanschouwen.

3. Yoga

Onderdruk de neiging om je vakantie-tijd te vullen met van A naar B te racen om alles maar te kunnen bezoeken en zien. Zonde om de helft van je tijd door te brengen in een auto. Tuurlijk is het leuk om op Ibiza te clubben, maar wist je dat yoga het nieuwe clubbing is? Nee? Welkom in 2021!

Zeker als je thuis een druk leven hebt, is het juist op vakantie een idee om iets mindfuls te doen. Ibiza en yoga is een combinatie die niet alleen heel goed bij elkaar past, maar ook veel gedaan wordt. Ik heb jaren geleden ooit een sessie mogen ervaren die een combinatie was van yoga, mindfulness, tai chi en dans op het strand, waarna ik werkelijk waanzinnig chill was.

De top 5 beste dingen om te doen op Ibiza
Bijzondere restaurants genoeg… (Afbeelding: Nobu)

Het Nobu Hotel Ibiza Bay organiseert heel goede workshops van top-teachers zodat je zeker weet dat je in goede handen bent. Ze werken met bezoekende internationale teachers die workshops geven, in tal van vakgebieden. Van Kundalini en ademwerk specialisten, sound healers, celebrity gezichtsbehandelaars, en slaap specialisten, noem maar op, overal ter wereld halen ze experts vandaan om hun cliënten zo optimaal mogelijk te laten ontspannen.

5. Lekker eten aan het strand

Ibiza telt talloze strandjes en baaitjes, elk met haar eigen karakter. De natuurliefhebbers kiezen voor stille plekjes waar je geen restaurants of strandverkopers in de nabije omtrek vindt. Daarnaast zijn er stranden waar vooral locals komen of stranden die zich juist overwegend richten op toeristen.

De gemiddelde strandtent is vergelijkbaar met strandtenten die je elders in Europa vindt, maar Ibiza kent ook een relatief hoog aantal hogekwaliteits-strandclubs. Hier vind je de combinatie van een prachtige plek, geweldig eten en drinken en fraaie gestileerdheid die strandtenten in de rest van Europa vaak proberen te imiteren.

Uit eigen ervaringen kunnen we in elk geval de strandclubs van Aiyanna, Amante en Nobu Ibiza Bay aanraden. De eerste twee staan al jaren aan de top en doen er alles aan om te blijven vernieuwen. Nobu bestaat nog niet zo lang, maar biedt ook een complete VIP-experience, een top plek, zonder drukte en gedoe. Met eigentijds, gezond en vooral heel lekker eten.

Last but not least: het nieuwe toprestaurant Bibo van sterrenchef Dani García is onze absolute topfavoriet op culinair gebied! Must visit!

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.