Josje Smeets
Josje Smeets Human Interest 7 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Seks is gezond! En met deze 5 tips heb je er nog meer zin in

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: mensen die vaker seks hebben, zijn bewezen gelukkiger. Ze voelen zich meer verbonden met hun (bed)partner en deze intimiteit is goed voor het zelfbeeld. Bovendien stimuleert seks de aanmaak van oxytocine en endorfine en deze stofjes bezorgen je een gelukzalig en ontspannen gevoel.

Het heeft dus zin om werk te maken van een goed seksleven, vertelt gelukspsycholoog Josje Smeets aan onze vrienden van BEDROCK. Maar ja, hoe doe je dat?

Weer zin in seks krijgen

Merk jij echter dat je de laatste tijd gespannen bent? Of dat je relatie al een tijdje in een sleur zit? Is de zin om samen tussen de lakens te duiken nagenoeg verdwenen? Heb je eigenlijk gewoon geen zin (meer) in seks? Dan zou je zomaar eens de volgende tips kunnen overwegen:

1. Geen zin? Maak zin

Het klinkt misschien flauw, maar dat ‘zin in seks’ spontaan moet ontstaan is een mythe. Zeker wanneer je al wat langer in een relatie zit die veilig en vertrouwd voelt, kom je minder in aanraking met zaken die spannend en opwindend zijn. Onderzoek toont aan dat je libido het meest getriggerd wordt door seks te hebben. Je krijgt dus zin in seks wanneer je seks hebt.

2. Al je aandacht op seks

Als je besluit om te vrijen, geef dit dan je volledige aandacht. Lusthormonen worden pas getriggerd als je mind aandacht geeft aan je lichamelijke sensaties. Opletten dus! En genieten.

3. Gebruik je fantasie

Genieten van seks heeft alles met je mindset te maken. Wanneer jij je mind naar erotische gedachten stuurt, zal je mind opgewonden raken. Weet dat je dit overal kan doen, ook zonder je partner. Zie het als een uitdaging. Denk eens na over datgene dat jou opwindt, fantaseer er op los. Als het je lukt je mindset te sturen als je alleen bent, lukt dit ook als je samen bent. En samen fantaseren is nog veel leuker!

4. Maak je leven spannender

Als je meer prikkels en spanning in je leven ervaart, zul je ook een hoger libido hebben. Merk je dat je leven een beetje eentonig en saai is? Gegarandeerd heb je dan minder vaak zin in seks. Denk dus na over het aanbrengen van spanning in je leven. Ga er bijvoorbeeld eens een paar dagen alleen op uit, laat je haar in een andere kleur verven, denk je na over een nieuwe carrière of boek of een mooie reis naar een ver land.

5. Kom uit je hoofd

Denk niet te veel na over wat moet en wat hoort. Knuffel je partner gewoon eens een keer spontaan en voel wat dit met je doet. Kus elkaar vol aandacht en draai je rug niet meteen naar elkaar toe bij het slapen gaan. Gewoon doen en voelen is het devies voor meer en betere seks.

Wanneer dit alles niet lukt, kun je altijd nog hulp zoeken. Maar gegarandeerd helpen deze tips je al een heel eind op weg. Enjoy!

Hulp nodig? Josje Smeets is gelukspsycholoog bij HelloBetty. In haar boek Happy in 100 dagen leert ze je alles over hoe duurzaam gelukkig te worden.

Minder seks door de lockdown? Zo spice je things weer op

 

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.