Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Stephen King prijst horrorfilm waardoor fans massaal flauwvallen

Hororrfilm Terrifier 2 blijft de Amerikaanse bioscopen terroriseren met een explosieve omzet, flauwvallende bioscoopbezoekers en de ultieme seal of approval van niemand minder dan Stephen King.

In de aanloop naar Halloween worden streamingdiensten overspoeld met horrorfilms. Helaas vaak van een matig kaliber, maar in het horrorgenre maakt dat iets minder uit. Zolang er maar goed gegriezeld kan worden.

Fans vallen flauw door horrorfilm

Zo heb je ook horrorfilms die vooral bekend staan om hoe slecht het bioscooppubliek ze kon handelen. Dat gold deze maand ook voor Terrifier 2. Een film die zo weerzinwekkend is dat bezoekers massaal over hun nek gingen of flauw vielen.

Terrifier 2 is een vervolg op Terrifier (2016), een slasher die op zijn beurt gebaseerd is op een gelijknamige korte film uit 2011. Ze gaan allemaal over Art, een moordlustige clown die het Amerikaanse Miles County terroriseert tijdens Halloween.

Terrifier 2: Art de clown

In het tweede deel heeft de clown het specifiek gemunt op een tienermeisje en haar jongere broertje. Op Halloweenavond jaagt hij op ze, waarbij iedereen die hij tegenkomt op gruwelijke wijze uit de weg wordt geruimd. Ondertussen doen de twee kinderen er alles aan om te ontsnappen. De grote vraag: waarom moet Art hen hebben?

Afijn, dat plot kun je snel weer vergeten. Een moordlustige clown jaagt op twee kinderen. Dat is alles wat je moet weten. Wat resteert is zulke grafische slasher-actie dat bioscoopbezoekers blijkbaar overgeven, flauw vallen en nog dagenlang nachtmerries hebben.

Betere marketing kun je je als studio achter een horrorfilm natuurlijk niet wensen. Sterker nog, er is direct slim op in gespeeld. In Amerika begonnen bioscopen de afgelopen weken zelfs kotszakjes uit te delen. Uiteraard voorzien van promotiemateriaal:

Enorm succes

We kunnen in ieder geval al van een groot succes spreken. Terrifier 2 kostte 250.000 dollar om te maken, maar harkte in de eerste week in de bioscopen al 1.3 miljoen dollar aan omzet binnen. Ka-ching!

Schrijver en regisseur Damien Leone is half trots op de extreme reacties op zijn film: “Luister, ik had graag een paar walk-outs gehad, ik denk dat dat een eer is, want het is een intense film. Ik wil niet dat mensen flauwvallen of gewond raken tijdens de film. Maar het is surrealistisch,” aldus de filmmaker tegenover Entertainment Weekly.

Weet waar je aan begint

Dat is het gevaar van dit soort online ophef. Dan gaat een groter publiek naar een film die ze waarschijnlijk compleet onderschatten. Niet elke horrorfilm is even toegankelijk of behapbaar.

“Als je Terrifier 1 hebt gezien, dan weet je waar je aan begint,’ aldus Leone. “Er is een nu beruchte moordscène, een ijzerzaagscène, in deel 1 waar iedereen het altijd over heeft. We probeerden die scène te evenaren omdat de fanbase die we al die tijd hebben gehad, Art echt op een voetstuk begon te plaatsen. Ik bedoel, dat zijn de dingen die ze echt willen zien. Ik denk dat deze film toegankelijker is, maar we maken deze films eigenlijk nog steeds voor hen, voor die groep.”

Rotten Tomatoes, IMDb en Stephen King

Overigens lijkt de horrorfilm het niet puur van zijn heftige reacties te moeten hebben. Op Rotten Tomatoes scoort Terrifier 2 na meer dan dertig recensies van critici een degelijke 87 procent. Op IMDb moet de slasher het met een 7.2 doen.

Regisseur Damien Leone heeft in ieder geval al een review ontvangen die hij voor de rest van zijn leven zal koesteren. Niemand minder dan horror-koning Stephen King is namelijk ook fan van de film:

En Nederland dan?

Het slechte nieuws is dat Terrifier 2 nog niet in Nederland te zien is. Sterker nog, er is nog niks bekend over een eventuele bioscooprelease hier. De film is begonnen als een kleinschalige IndieGogo campagne, financieel door fans gesteund, en is daardoor vooralsnog niet gepusht door een grote studio.

Dat wordt dus wachten op een digitale release. Gelukkig hebben we een artikel klaar staan met vijf horrorfilms op HBO Max die je gezien moet hebben.

ScreenCrush

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.