Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Iemand heeft berekend hoe rijk Harry Potter echt is

Geld maakt dan misschien niet gelukkig, maar Harry Potter heeft er wel een hoop van. Een handige Redditor besloot te berekenen hoe rijk Potter op zijn minst is in de eerste film. Het levert een duizelingwekkend bedrag op, al is Daniel Radcliffe waarschijnlijk de echte winnaar van dit verhaal.

Harry Potter heeft als wees een zwaar leven in de boeken van J.K. Rowling. De scènes met de Duffeling-familie, Dursley in het Engels, zijn soms pijnlijk om te lezen of te kijken. Op één vlak hoefde the boy who lived zich echter geen zorgen te maken: geld. Al in het eerste boek gaat Potter bij Goudgrijp langs, een bank voor tovenaars. Daar kan hij aanspraak maken op een duidelijk enorme erfenis, het voormalig eigendom van zijn vermoorde ouders. Dat Harry Potter stinkend rijk is in de boeken en films, is dan ook wel duidelijk, al helemaal naast de armere Wemel-familie.

Hoe rijk is Harry Potter?

Een diehard fan op Reddit genaamd NeokratosRed nam echter geen genoegen met die conclusie. Het maakt niet uit dat het om een fictief personage gaat; hij wilde exact weten hoe rijk Harry Potter is. Als de tovenaarsleerling met gemak 25.000 dollar aan Fred en George kan uitlenen om een winkel te starten, hoe groot is zijn vermogen dan wel niet? De Redditor besloot de filmversie van Harry’s bezoekje aan de tovenaarsbank onder de loep te nemen. Daarin zijn een paar shots van een berg aan gouden munten te zien. Als je berekent hoeveel geld dat is, dan heb je op een minimum, een ondergrens, van hoe rijk Potter is. Althans: de filmversie van de jonge tovenaar. J.K. Rowling was waarschijnlijk niet aanwezig om elk muntje te tellen en goed te keuren op de set.

Hoe rijk Harry Potter is geld J.K. Rowling
💰 (Afbeelding: Warner Bros.)

Miljoenen en vastgoed

Het resultaat van die berekening, die je hier kunt checken, is het volgende bedrag: 50625 galjoen, de munteenheid waarmee ze in de magische wereld van J.K. Rowling betalen. Gelukkig weten we dat één galjoen neerkomt op 25 dollar. Een simpele rekensom leert ons dan vervolgens dat Harry Potter op zijn minst een vermogen heeft van 1.265.625 dollar, of 1.174.234,22 in kersverse euro’s. Ka-ching! De beste man is een miljonair. Op zijn minst. Van wat we kunnen zien. In het boek heeft Rowling het over bergen van gouden munten. Ladingen zilver. Als je de breedte en hoogte van Harry’s kluis in beschouwing neemt, dan kom je met gemak uit op tientallen miljoenen. Bovendien heeft de jongeman ook nog eens een leuk stukje vastgoed, Grimboudplein 12, het huis van Sirius Zwart. Al weet Potter dat zelf in het eerste deel nog niet.

Hoe rijk Harry Potter is geld J.K. Rowling
💰 (Afbeelding: Reddit / Warner Bros.)

En Daniel Radcliffe dan?

Harry Potter is overigens niet de enige die flink rijk is. Ook Daniel Radcliffe, de acteur die de jonge tovenaar speelt in de films, heeft leuk verdiend aan de franchise. In totaal verdiende de Britse acteur maar liefst 85 miljoen dollar met de acht films. De ondertussen 33-jarige acteur hoeft dus nooit meer te werken. Vandaar ook dat Radcliffe hoofdzakelijk voor de creatievere, kleinere indie-projecten kiest, zoals Swiss Army Man, van de makers van Oscar-winnaar Everything Everywhere All at Once.

Vooral in de latere films kreeg de acteur een flinke zak geld om terug te keren. In de eerste film kreeg hij als 11-jarig jochie 900.000 dollar. Niet misselijk. In de tweede film steeg dat bedrag al naar 2.5 miljoen dollar, maar dat bedrag valt nog steeds in het niets vergeleken met de bom geld die hij voor de laatste twee delen kreeg: 44,3 miljoen dollar. Check voor een uitgebreidere breakdown van zijn Potter-vermogen dit artikel, waarin we je exact per film laten zien wat er op het loonstrookje van Daniel Radcliffe stond. De acteurs van de aankomende Potter-adaptatie van HBO zullen in ieder geval gretig meelezen!

6 Harry Potter-series die we nu op HBO Max willen zien

Reddit

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.