Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 18 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Hitteprotocol van start in Nederland: 13 tips tegen de extreme hitte

Er lijkt weer een hittegolf aan te komen. Niet voor niets gaat vandaag (18 augustus) het hitteprotocol van start. Dus komen wij met tips om het hoofd en vooral ook je lichaam koel te houden. Dertien voorzorgsmaatregelen tegen de naderende hitte.

Code rood! Vooral als je jezelf de komende dagen niet insmeert. Het kwik blijft de komende dagen oplopen en het wordt broeierig warm. Check voordat je verder leest overigens eerst even deze iPhone-functie, die je waarschuwt voor de zon.

Verkoelende tips tijdens een hittegolf

Daar voegen wij nog wat verkoelende tips aan toe, van inkoppertjes tot verrassende adviezen. Daarbij hebben we de hulp ingeschoten van het Rode Kruis. Je merkt het, we nemen geen halve maatregelen als het om de gezondheid van onze lezers gaat.

1. Kleed je luchtig

Kies voor luchtige kleding in lichte kleuren, gemaakt van materiaal dat goed ‘ademt’. Katoen en linnen zijn aan te raden tijdens de hitte. Tegenwoordig heb je ook speciale zonwerende kleding.

2. Insmeren

Nog belangrijker dan normaal, want tijdens een hittegolf is de UV-straling vaak sterk. Bovendien werkt om de 2 uren insmeren met minimaal factor 30 preventief tegen oververhitting. Voor het gezicht adviseren we minimaal factor 50.

3. Sport even wat minder

Vermijd zware inspanning. Als je toch graag wilt sporten, doe dit dan niet tijdens de warmste uren van de dag (van 12.00 tot 16.00 uur). Wacht liever tot het ’s avonds laat wat afgekoeld is of trek ’s morgens al heel vroeg je hardloopschoenen aan. Check ook deze voorzorgsmaatregelen voor sporten tijdens de hitte.

4. Check je medicatie

Iets dat veel mensen vergeten tijdens een hittegolf, is medicatie checken. Weet dat er medicijnen zijn die je temperatuurregulatie beïnvloeden. Controleer nu direct de bijsluiter en overleg eventueel met je huisarts of apotheek of je voor jouw medicatie specifieke voorzorgsmaatregelen moet treffen tijdens een periode van hitte.

5. Ventilatoren (behalve ‘s nachts)

Gebruik ventilatoren om de luchtcirculatie in huis te bevorderen. Het openen van deuren in het huis en het gebruik van ventilatoren om de circulatie van lucht te bevorderen is een ideaal wapen tegen hitte. Dit zorgt voor een goed werkend uitlaatsysteem door de warme lucht af te voeren en koele lucht binnen te halen. Gooi de ramen dus open, maar dan wel ‘s avonds wanneer het afkoelt.

Wanneer de zon opkomt, sluit je alle deuren en ramen en sluit je ook gordijnen en jaloezieën, om de woning zo lang mogelijk koel te houden. Wanneer de buitenlucht afkoelt tot een lagere temperatuur dan binnen (meestal ‘s avonds of’ s nachts), open dan de ramen en schakel de ventilatoren weer in. Zo versla je een hittegolf. Maar zet de ventilator als je gaat slapen wel uit. Lees waarom een ventilator slecht is tijdens het slapen.

6. Maak gebruik van de verkoelende eigenschap van water

Vul emmers met water en houd je voeten heerlijk koel. Natte handdoeken en bandana’s kunnen een verkoelend effect hebben wanneer je ze op je schouders of op je hoofd draagt. Neem koele douches of een koel bad en overweeg het gebruik van een spuitfles gevuld met koud water voor verfrissende sprites gedurende de dag.

7. Vermijd het openbaar vervoer tijdens een hittegolf

Niemand gaat voor zijn lol met het openbaar vervoer op stap, maar in de hitte kun je dit pas echt beter vermijden als de pest. Ten eerste is er vaak geen airco aanwezig. Daarnaast zit je, zeker in de spits, lekker opeengepakt met talloze anderen. Je raadt het al, al die mensen geven inderdaad warmte af. Om over vieze geuren en eventuele virussen maar te zwijgen. Vergeet de bus, metro of trein. Neem de benenwagen, fiets of pak een Ubertje.

8. Pas op met je smartphone

Het is een geweldige uitvinding: de smartphone. Behalve in de zomer dan. Je zult ongetwijfeld hebben gemerkt dat je smartphone niet optimaal functioneert bij hoge temperaturen. Stop het apparaat dan ook niet in je broekzak, je lichaam geeft immers ook warmte af en je hoeft de hittegolf niet te helpen natuurlijk.

9. Introduceer het tropenrooster

Of je werkgever het er ook mee eens is weten we niet, maar de introductie van een tropenrooster kan een hele opluchting zijn. Begin je dag dus zo vroeg mogelijk, dan is het vaak nog aangenaam koel. Door vroeg te beginnen, ben je ook vroeg klaar en kun je lekker afkoelen aan het zwembad. Eventueel ga je later in de avond weer verder met je werkdag.

10. Check of je genoeg water drinkt

Vergeet niet om voldoende water te drinken. Dat betekent dat je meer water moet innemen dan normaal. Als je veel zweet, moet je ook in de gaten houden dat je geen uitdrogingsverschijnselen krijgt. Zorg er voor dat je in ieder geval 2 liter aan vocht inneemt en het liefst meer. Kijk uit met alcoholische dranken, die tellen niet mee en werken averechts. Check ook deze formule, die jou precies vertelt hoeveel water je normaal gesproken op een dag nodig hebt.

11. Zoek de koelte op

Als je woning of je werkplak niet beschikt over een goede airco, zoek dan plekken op waar dit wel het geval is. Openbare plakken zoals een bibliotheek, winkelcentrum of een bioscoop zijn normaliter voorzien van een goede airco. Goed excuus om tijdens een hittegolf de woning dus even te verlaten.

12. Beperk de eiwitten in je voeding

Uiteraard zijn eiwitten belangrijk voor de spieropbouw, maar als je geen vaste klant bent bij de sportschool doe je er verstandig aan om de eiwitten in je voeding te beperken. Een te grote hoeveelheid aan eiwitten verhoogt namelijk je metabolisme en laat je lichaam dus harder werken. Niet echt ideaal als de temperatuur boven de dertig graden uitkomt.

13. Doe vast boodschappen

Ben jij iemand die tijdens de hitte binnen blijft, met je voeten in een emmer water en alle gordijnen dicht? Zorg dan dat je boodschappen in huis hebt, zodat je niet op het heetste moment van de dag de deur uit hoeft.

Bekijk ook het hitteprotocol van Heidi Klum.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.