Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Gezondheid 18 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom slapen met een ventilator juist ongezond is tijdens de hitte

Er komt broeierige hitte aan in Nederland. Doe wat je wil, maar slaap liever niet met een ventilator aan. Just saying.

Het wordt met het jaar warmer in Nederland en dat zorgt voor slapeloze nachten. Wanhopig zijn we op zoek naar manieren om de slaapkamer koel te krijgen. De snelste, goedkoopste en meest eenvoudige optie is het gebruiken van een ventilator. Het werkt, maar het is voor je gezondheid beter om op zoek te gaan naar andere manieren om jezelf te koelen.

De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je. Maar ook als je nergens last van hebt is dit alles behalve gezond.

Slapen met een ventilator is ongezond

Daarnaast is het niet alleen slecht voor je luchtwegen, maar ook ongunstig voor je huid en ogen. De lucht is constant in beweging en dat zorgt voor uitdroging. Grote kans dat je wakker wordt met droge jeukende ogen. Ook je neus houdt er niet van en gaat daarom extra slijm aanmaken. Je ontwaakt de volgende ochtend dus ook nog eens met een verstopte neus. Niet het beste begin van de dag.

En daar blijft het niet bij, want een ventilator kan voor nog meer ellende zorgen, al geldt dit punt vooral voor een airco. Door de koude lucht gaan je spieren verkrampen. Dat is voor even niet zo erg, maar een hele nacht kan vervelende gevolgen hebben. Zo kan het slapen met een ventilator aan ervoor zorgen dat je de volgende dag wakker wordt met een stijve nek.

Zo versla je de hitte

Dus als je geen zin hebt om wakker te worden met een neus vol snot, een stijve nek en jeukende ogen, dan kun je de ventilator ‘s nachts beter uit zetten. Weten wat je wel moet doen om de hitte te verslaan? Klik dan hier voor 10 verkoelende tips tegen de warmte. En let helemaal goed op als je dit weekend naar Frankrijk gaat.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.