Stijn Kuster
Stijn Kuster Voeding 1 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze voeding bevat extreem veel eiwitten en weinig calorieën

Een overzicht van de absolute bazen in de piramide met voedingsmiddelen met eiwitten. Deze top 5 bestaat voor 90% uit proteïne wat betreft de voedingsstoffen en beschikt over weinig calorieën..

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor het lichaam en voor ieder mens essentieel. ((Kracht)sporters) hebben meer proteïne nodig dan de gemiddelde mens, om hun spieren zo snel mogelijk te laten herstellen. Maar het eten van eiwitrijke voeding heeft voor ieder gezond mens voordelen.

Hoeveel proteïne je nodig hebt per dag, verschilt van persoon tot persoon. Om je een indicatie te geven van wat jij nodig hebt, lees je hier hoeveel gram proteïne voor jouw lichaam het best is.

Voeding met veel eiwitten en weinig calorieën

Het is niet altijd makkelijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen en niet te veel calorieën te eten. Zo zijn bijvoorbeeld eieren erg eiwitrijk, maar bevatten die ook veel calorieën. Om calorieën te besparen en je eiwitinname te verhogen, selecteren we vijf voedingsmiddelen met bijna alleen maar eiwit.

Dit betekent niet dat een hoog percentage van het gewicht van een product uit eiwitten bestaat. Zo beschikt tonijn uit blik per 100 gram over zo’n 25,9 gram proteïne. Maar het product bestaat voor zo’n 72 gram uit water en heeft 1,1 gram vet. Dit betekent dat 91 procent van de calorieën in het product eiwitten zijn. Dit is voeding die dus een extreem goede calorie-eiwitverhouding heeft.

1. Tonijn

Tonijn is eiwitrijk en gezond. Let wel, als je tonijn uit blik koopt en deze zwemt in de olie, dan krijg je veel meer vetten binnen.

tonijn, voeding, meer dan 90 procent eiwitten
Tonijn (Afbeelding: Unsplash)

Wil je calorieën besparen, maar wel de eiwitten binnenkrijgen? Kies dan voor tonijn in water of voor verse tonijn zonder toevoegingen. Volgens het Voedingscentrum levert een tonijnsteak van 120 gram je 28,4 gram proteïne op. Dit terwijl je hiermee maar 121 kcal binnenkrijgt.

2. Whey isolate

Oké, dit is geen natuurlijke voeding, maar voor krachtsporters wel degelijk een onderdeel van hun voedingspatroon. Waar eiwitpoeder eerst enkel voor sportschoolliefhebbers was weggelegd, maken steeds meer amateursporters ook gebruik van de eiwitbron. Hoewel gewoon weipoeder al erg rijk is aan eiwitten, is whey isolate nog hoger in eiwitpercentage. Vaak komt dit percentage zelfs boven de 90 procent uit. Ga wel voor de biologische versie.

3. Eiwit in ei (vloeibaar eiwit)

Je zou denken dat het eiwit van een ei de meest pure vorm van proteïne is. Hoewel de naam dit doet vermoeden, zitten er vaak toch nog iets van vetten en koolhydraten bij.

90 procent eiwit, eiwitten
(Afbeelding: Unsplash)

Dit percentage brandstoffen is wel heel klein. 100 gram eiwit van een ei heeft 44 kcal, hiervan is 10,5 gram proteïne.

4. Garnalen

Net als bij tonijn moet je bij garnalen goed opletten. Ze worden namelijk nog wel eens in de (knoflook)marinade gelegd, waardoor het percentage eiwitten daalt en de calorieën snel oplopen.

90 procent eiwit, eiwitten
(Afbeelding: Unsplash)

Ga je voor verse garnalen zonder toevoegingen, dan heb je een product met bijna enkel proteïne te pakken. Per 100 gram garnalen krijg je 70 kcal binnen. Hiervan bestaat 15,4 gram uit eiwitten. Dit geldt niet voor alle garnalen, check dus altijd even de verpakking als je jouw voeding aanschaft.

5. Kabeljauw

Ook bij kabeljauw moet je goed opletten. Mijd sowieso alles met een paneerlaag, wanneer je een zo hoog mogelijk eiwitpercentage wil.

(Afbeelding: Unsplash)

Doe je dit, en heb je een stuk verse kabeljauw of een stuk uit de vriezer zonder toevoegingen, dan levert een stuk van 150 gram je slechts 112 kcal op. Hiervan is 26,2 gram proteïne. Vis is duidelijk de ultieme voeding om veel eiwitten binnen te krijgen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.