Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 18 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit salaris verdient de miljardairs-CEO van het gecrashte Adyen

19 miljard euro, ofwel bijna 40 procent. Zoveel waarde verloor het Nederlandse techbedrijf op één enkele dag. Maar hoeveel salaris verdient Pieter van der Does, de CEO van Adyen en een van de twaalf miljardairs in ons land?

De grote baas van het betalingsplatform was tevens een van de mede-oprichters. En dankzij het jarenlange succes van Adyen, schaarde Pieter van der Does zich bij de financiële elite van ons land.

Met een geschat vermogen van 1,65 miljard euro was de CEO uitgegroeid tot de op zeven na rijkste Nederlander. Maar door de koersval de voorbije twee dagen zag hij maar liefst 555 miljoen euro daarvan voor zijn ogen verdampen.

Adyen crasht op de beurs

Een sneeuwbaleffect. De groei en winst van Adyen viel sterker tegen verwacht. Met als resultaat dat de aandelenprijs een ferme knauw kreeg. Daarop ontstond paniek bij beleggers die massaal hun investeringen in het techbedrijf van de hand probeerden te doen. De koersval was op een bepaald punt zo hevig dat de verkoop van aandelen in Adyen zelfs tijdelijk werd stopgezet.

adyen, salaris ceo, pieter van der droes
De koerskeldering van Adyen (Afbeelding: Google)

Aan De Telegraaf verklaart analist Corné van Zeijl de plotse koersval. “Er was hoop dat Adyen meer marktaandeel zou kunnen veroveren. Nu blijkt dat de markt minder hard groeit en dat de concurrentie met name in de Verenigde Staten heviger is”, zegt Van Zeijl. “Het sentiment is nu omgedraaid. Adyen blijkt gewoon een normaal bedrijf dat last heeft van normale problemen. Die realiteit doet pijn.”

Het salaris van CEO Pieter van der Does

In de tabel hieronder zie je hoeveel salaris CEO Pieter van der Does en de andere directieleden van Adyen in 2022 hebben verdiend. De CRCO en de CTO hebben ongeveer 50 procent van hun jaarloon ontvangen in zogeheten Depository Receipts; een vorm van buitenlandse aandelen in het bedrijf. De overige bestuursleden hebben het volledige salaris in cash op de rekening gekregen. Alle bedragen zijn vermeld in bruto.

Persoon (functie) Totaal salaris 2022
Pieter van der Does (CEO) € 691.574
Ingo Uytdehaage (CFO in 2022, co-CEO in 2023) € 652.072
Roelant Prins (CCO) € 565.168
Kamran Zaki (COO tem 2022) € 854.793
Mariëtte Swart (CRCO) € 770.044
Alexander Mathey (CTO) € 704.186

Bekijk de volledige beloningsstructuur in het jaarverslag van Adyen. Of check hoeveel salaris de CEO van Viaplay verdient.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.