Felix Decavel
Felix Decavel Geld & Carrière 16 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Het salaris van CEO Viaplay vóór zijn ontslag en de F1-malaise

Ondanks een ferme stijging van het aantal abonnees in 2022, vaart het schip de verkeerde kant op. Vandaar dat er twee maanden geleden een nieuwe kapitein werd aangesteld. Maar hoeveel salaris verdiende de CEO van het geplaagde Viaplay eigenlijk voor zijn ontslag?

Eerst een kleine opfriscursus over de uitzendrechten van de Formule 1.

Viaplay en Ziggo Sport strijden om uitzendrechten Formule 1

Je kon het in juli al lezen op Manners. Maar de strijd tussen Viaplay en Ziggo Sport om de toekomstige tv-rechten van de Formule 1 is nog steeds niet beslecht. Zonder een kapitaalinjectie van een externe partij zal het echter aartsmoeilijk zijn voor de Scandinavische streamingdienst om de peperdure uitzendingen te blijven verzorgen. Naar verluidt betaalde Viaplay in 2021 nog 90 miljoen euro voor de driejarige uitzendrechten van de Formule 1. Een bedrag dat de nieuwe CEO van het bedrijf – in tegenstelling tot Ziggo Sport – niet langer bereid is op te hoesten.

En al zeker aangezien de financiële vooruitzichten meer donkere wolken aan de hemel vertoonden dan verwacht. Desalniettemin heeft de voormalige CEO van Viaplay bovenop een salarisverhoging van 10 procent ook nog stevige bonussen gekregen over het jaar 2022.

Salaris van ontslagen CEO

In juni schoof Viaplay Anders Jensen aan de kant  voor Jørgen Madsen Lindemann. Toch haalde Jensen volgens het jaarverslag van Viaplay 99,5 procent van zijn performance targets van de voorbije drie jaar dankzij de toevoeging van de Formule 1. De 3,3 miljoen nieuwe abonnees in 2022 – waarvan een groot deel voormalige Nederlandse Ziggo-abonnees – leverden een extra waarde op van ruim een miljard euro. Ook de financiële doelen op korte termijn werden voor 80,3 procent gehaald.

Maar daar ligt een groot deel van het probleem. Viaplay geeft zelf toe dat de doelen aangepast moeten worden vanwege de onzekere financiële situatie van het bedrijf. Voortaan zal de nieuwe topman zich meer richten op een gezonde organische groei van de streamingdienst in plaats van louter naar het aantal abonnees te kijken.

In de tabel hieronder zie je hoeveel salaris de ontslagen CEO van Viaplay heeft verdiend over het jaar 2022. De bedragen staan vermeld in bruto. En Manners heeft zelf de omrekening van Zweedse Kroon naar Euro gemaakt op basis van de huidige wisselkoers.

Type verloning Ontvangen bedrag
Vast salaris € 831.792,19
Andere voordelen (bv bedrijfsauto) € 4.658,58
Korte termijndoelen € 667.928,88
Lange termijndoelen € 1.372.457,12
Pensioenkosten € 42.534,83
TOTAAL SALARIS 2022 € 2.919.371,60

Gelukkig zijn er naast Viaplay en Ziggo Sport nog voldoende opties om Formule 1 te bekijken. Check hier de beste gratis streams. Of ontdek welk F1-team in 2023 het meest waardevol is (tipje van de sluier: het is niet Red Bull).

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.