Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 9 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Henry Cavill was vorige week jarig, en dat is slecht nieuws voor James Bond

Gefeliciteerd Superman! Henry Cavill is afgelopen week veertig geworden, en dat is helaas zeer slecht nieuws voor fans die hopen dat hij de volgende James Bond gaat worden.

Toen bekend werd gemaakt dat Daniel Craig de nieuwe James Bond zou gaan worden, waren de reacties niet mals. Het uiterlijk van de destijds 38-jarige acteur kwam op zijn zachtst gezegd nou niet bepaald overeen met het beeld dat men van de iconische geheim agent had. Een pittige klap om te incasseren, gaf Craig in de aanloop naar No Time to Die toe.

Een nieuwe James Bond

Uiteindelijk is de Britse acteur gelukkig uitgegroeid tot een publieksfavoriet. Denk je aan James Bond, dan zie je Craig hoogstwaarschijnlijk voor je. Barbara Broccoli en de rest van team achter de filmfranchise hebben een nieuwe Bond neergezet. Weg van de meer campy 90’s-Bond van Pierce Brosnan. Een serieuzere geheim agent, die de langlopende franchise moderniseert voor de 21e eeuw.

Dat contrast tussen de initiële reactie en het latere succes is goed om in het achterhoofd te houden als de volgende Bond-acteur onthuld wordt. Volgens de castingbaas achter de 007-films is men nog niet eens begonnen met zoeken, maar wedkantoren en Britse tabloids buitelen over elkaar heen om de ultieme kandidaat uit te roepen.

Publieksfavoriet Henry Cavill

De rangschikking van wie volgens de bookmakers de volgende Bond gaat worden verschuift continu. Zo wist een complete nieuwkomer afgelopen maand nog de eerste plek in het illustere rijtje te veroveren. Toch zijn er een aantal constanten, namen die al sinds voor de première van No Time to Die genoemd worden als de volgende James Bond. Van Idris Elba tot… Henry Cavill.

Cavill heeft al ervaring met de franchise. Sterker nog, in 2005 was hij de runner-up van Daniel Craig tijdens de audities voor Casino Royale. Oftewel: als Daniel Craig er niet was geweest, dan hadden we waarschijnlijk de The Witcher-acteur als James Bond gehad. Een intrigerend what if-scenario. Cavill was destijds begin twintig, en heeft sindsdien in interviews teruggeblikt op een pijnlijk proces. Regisseur Martin Campbell zou hem onder andere hebben bekritiseerd omdat Cavill te mollig zou zijn geweest. Iets wat je je na bepaalde The Witcher en Superman-scènes amper kunt voorstellen, maar goed. In dit artikel kun je meer lezen over de race die destijds tussen Daniel Craig en Henry Cavill plaats heeft gevonden.

Henry Cavill James Bond acteur
Henry Cavill (links) in The Man From U.N.C.L.E (Afbeelding: Warner Bros.)

Tweede kans als kers op de taart

Je hoeft gelukkig geen medelijden met Cavill te hebben. Van het spelen van Superman in de DC-films tot het laten uitkomen van zijn eigen fantasy-dromen met The Witcher en de Warhammer-franchise: Henry Cavill heeft een carrière waar je U tegen zegt. Bovendien heeft ie met The Man From U.N.C.L.E praktisch zijn eigen (ondergewaardeerde) James Bond-film.

Toch is er nog die ene mega-rol. Precies: die van James Bond. De rol waar hij in 2005 net naast greep. In de afgelopen jaren heeft Cavill er meermaals naar gehint dat hij er open voor zou staan om alsnog de rol van Bond te gaan vertolken. De Superman-acteur is dan ook vaste prik in de continu evoluerende ranglijstjes van de Britse wedkantoren en tabloids. Waar de beste man in 2005 misschien te jong was, wordt Cavill echter hoogstwaarschijnlijk nu opnieuw genekt door zijn leeftijd.

Van dertiger naar veertiger

Dat zit zo: afgelopen vrijdag, 5 mei, is Henry Cavill veertig jaar oud geworden. Nog steeds hartstikke jong, maar te oud om James Bond te spelen. Die grens hebben wij niet vastgesteld, maar Michael G. Wilson, één van de producenten achter de James Bond-franchise. De 81-jaar oude filmproducent heeft in interviews meermaals genoemd dat de volgende Bond een dertiger zal gaan worden.

Daarover zei hij bijvoorbeeld het volgende tegenover Deadline: “We hebben in het verleden geprobeerd naar jongere mensen te kijken. Maar het proberen te visualiseren werkt niet. Vergeet niet dat Bond al een veteraan is. Hij heeft enige ervaring. Hij is iemand die de oorlogen heeft meegemaakt. Hij heeft waarschijnlijk bij de SAS gezeten of zo. Hij is geen kind van de middelbare school dat je binnenhaalt. Daarom is het een dertiger.”

Netflix schotelt je deze week de nieuwe Squid Game voor

Andere tijden voor 007

Daniel Craig was 38 toen hij de felbegeerde rol kreeg. Zijn voorgangers waren echter allemaal in de veertig. Maar ja, dat waren andere tijden, en het is duidelijk dat de producenten dit keer op zoek zijn naar een jong talent waarmee ze nog vele jaren vooruit kunnen. Craig begon als dertiger, maar wilde al na een paar Bond-films ermee kappen omdat het opnameproces van de films gruwelijk zwaar is. Kiezen voor een jonger talent is dan ook een no-brainer. Bovendien zijn mannelijke filmsterren tegenwoordig überhaupt jonger dan die van bijvoorbeeld de jaren tachtig.

Zelfs regisseur Matthew Vaughn, die Daniel Craig regisseerde in het fantastische Layer Cake, merkte vorig jaar nog op dat Cavill geboren is om James Bond te spelen: “Henry Cavill, die man is geboren om Bond te spelen. Als je ziet hoe hij is in deze film, had ik gewoon zoiets van, wow, deze man is alles wat je je voorstelt dat Bond is geweest, of is.”

Helaas. Of het nou zijn te bekende gezicht of leeftijd zal zijn, de kans is ondertussen zeer klein dat Broccoli en co. alsnog voor de The Witcher-acteur zullen gaan. Gelukkig zijn er nog vele dertigers over in de ranglijstjes. Nu Cavill stilletjes van het toneel verdwijnt, lijkt de 32-jarige Aaron-Taylor Johnson meer dan ooit de ideale kandidaat. Wordt vervolgd!

AI kunstmatige intelligentie perfecte James Bond
De perfecte Bond volgens AI (links) en favoriet Aaron-Taylor Johnson (Afbeeldingen: Unwind Media, Sony Pictures)

Mail Online

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.