Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 19 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Reboot-plannen: de onvermijdelijke toekomst van Harry Potter-films

Gereputeerde leakers en analisten bevestigen dat Warner Bros. Discovery een drastische reboot overweegt voor de Harry Potter-films. Een controversiële keuze, maar is het niet simpelweg de enige optie?

De Star Wars-series en Marvel-films vliegen je om de oren. Het zijn megafranchises waar veel studio’s enkel van kunnen dromen. Warner Bros. Discovery heeft met Harry Potter een equivalent in handen, maar de toekomst van J.K. Rowlings universum is op zijn zachtst gezegd onzeker.

Hoe ga je verder met Harry Potter?

Waar Disney op alle fronten nieuwe Star Wars-verhalen kan en mag vertellen, wordt Warner Bros. Discovery beperkt door de visie van Rowling. De Britse schrijfster is uiteindelijk degene die toestemming moet geven voor nieuwe films, boeken, series of comics, en ze is zeer protective als het om haar franchise gaat.

Toch wil de kersverse baas van de studio meer met Harry Potter gaan doen. Dat heeft CEO David Zaslav onlangs nog tegenover aandeelhouders benadrukt. Hij ziet juist de magische wereld van Potter als een buitenkans, in tegenstelling tot andere nieuwe projecten met meer risico.

Dag Fantastic Beasts

De vraag is: hoe? Aan de Fantastic Beasts-reeks is een vroegtijdig einde gekomen. Sterker nog, alles wijst erop dat Zaslav en co. alle toekomstplannen voor die films hebben geschrapt. Een flop is wellicht een groot woord, maar zeker vergeleken met de ‘originele’ films vielen de Fantastic Beasts-adaptaties tegen. Zowel voor de consument als business-wise.

Fans willen natuurlijk het liefst de originele cast terugzien. Daniel Radcliffe, Emma Watson and Rupert Grint. Watson wil echter pas terugkeren als Rowling niks meer met de franchise te maken heeft, en de rest van de originele cast lijkt het magische avontuur ook achter zich te hebben gelaten.

Daniel Radcliffe terugkeer Harry Potter cast
Het originele trio (Afbeelding: Warner Bros.)

Reboot-tijd!

Dus hoe borduur je voort op die films zonder die grote namen? Een leaker en analist, een zeer gereputeerde leaker, beweert dat de hoge piefen van Warner Bros. Discovery precies vanwege dat vraagstuk een rigoureuze optie aan het verkennen zijn: een complete reboot van de franchise.

Volgens het account, dat ‘wdwpro’ heet, wil de studio in de komende drie tot vijf jaar met een schone lei beginnen. Oftewel: opnieuw het verhaal vertellen van hoe Potter als baby bij zijn oom en tante belandde. Opnieuw het eerste schooljaar. Opnieuw de eerste confrontatie met Voldemort.

De vraag is: is het niet veel te vroeg voor een reboot? Het is inderdaad al elf jaar geleden dat de laatste Harry Potter-film uitkwam, maar dat is in een mediawereld met langlopende franchises zoals Star Wars nog hartstikke recent. We hebben het nog niet echt over een legacy-franchise.

9 beroemde acteurs die bijna een grote rol speelden in Harry Potter

Modern én nostalgisch

In die zin is Potter een pittige: het is een franchise van nu, maar ook een franchise vol nostalgie. Rebooten zal voor het grote publiek dus als onnodig voelen, als onlogisch, gezien de originele acteurs nog relatief jong zijn. Dit is niet een gevalletje van een jonge Han Solo recasten.

Bovendien speelt de nostalgische factor hier ook een grote rol. De eerste paar Harry Potter-films voelen haast als kerstfilms, vol warmte en gezelligheid. Die warmte evenaren in een moderne reboot is zo goed als onmogelijk, en die nostalgie is al helemaal niet iets wat je kunt evenaren met een reboot.

Je kunt dan simpelweg niet om de vergelijking met de originele films heen. Een aantal van de meest geliefde films aller tijden, die ook nog eens met een roze bril en vol nostalgie worden bekeken door fans. Een vergelijking die praktisch enkel negatief uit kan gaan pakken voor de nieuwe films.

The Force Awakens als blauwdruk

Aan de andere kant: maakt dat uit? Wellicht is een reboot simpelweg een dal waar Harry Potter als franchise even doorheen moet. Een klap die de studio moet incasseren. The Force Awakens was en is ook zeer controversieel, maar de Star Wars-film was wat omzet betreft een groot succes. En, belangrijker nog, het gaf Disney de kans om een nieuw cinematic universe aan nieuwe boeken, films, comics en games op te zetten.

Warner Bros. Discovery is in the end een bedrijf. Wachten op de terugkeer van het originele trio aan acteurs, iets wat hoogstwaarschijnlijk nooit gaat gebeuren, is niet logisch. Een nieuw begin forceren voor de lucratieve franchise mag dan misschien controversieel zijn, maar in de ogen van Zaslav en Co. is het waarschijnlijk de enige logische way forward.

Dit verdiende Daniel Radcliffe met de Harry Potter-films

Twitter

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.