Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 aug 2022
Leestijd: 6 minuten

Keert originele cast Harry Potter terug? Han Solo is de sleutel

Na de tegenvallende laatste paar Fantastic Beasts-films kijken Harry Potter-fans het meest uit naar een terugkeer van de originele filmcast. Daniel Radcliffe en co. doen een boekje open over een eventuele terugkeer.

Er zijn weinig kindsterren die na hun initiële explosieve succes zo’n exotisch CV hebben opgebouwd in Hollywood als Daniel Radcliffe.

Daniel Radcliffe pakt het anders aan

In plaats van getypecast te worden in grote rol na grote rol speelde de Britse acteur na de laatste Harry Potter-films vooral in verrassende indiefilms met fantasievolle en soms ronduit absurde premisses.

Denk bijvoorbeeld aan Swiss Army Man, waarin Radcliffe een lijk speelt wiens erecties gebruikt worden om te navigeren. Nee, dit verzinnen we niet, check de Wikipedia-pagina van de film maar. Een film die overigens door dezelfde makers is gemaakt als Everything Everywhere All At Once, een van de beste films van dit jaar.

Afijn, de voormalig Potter-acteur is de laatste tijd dus vooral in filmhuisfilms te zien, van makers met frisse ideeën die het eens anders aanpakken dan alle twaalf in een dozijn Hollywood blockbusters.

Meer Harry Potter

Radcliffe kan zich dat ook veroorloven: na de hoofdrol gespeeld te hebben in een van de grootste franchise aller tijden zit de 33-jarige acteur nou niet bepaald krap bij kas. Zijn vermogen wordt op meer dan 100 miljoen dollar geschat.

Fans smeken echter om meer Harry Potter. Zeker na de belabberde laatste paar Fantrastic Beasts-films kan de magische franchise een terugkeer naar de originele personages en gezichten van de films goed gebruiken.

Dit verdiende Daniel Radcliffe met de Harry Potter-films

hoeveel verdiende daniel radcliffe als harry potter
Daniel Radcliffe (Afbeelding: AFP)

The Mandalorian achterna?

Geruchten doen dan ook al jaren de ronde over nieuwe Harry Potter-series voor HBO Max, al bestaat die streamingdienst waarschijnlijk niet meer in zijn huidige vorm tegen de tijd dat Warner Bros. Discovery die ambities kan verwezenlijken.

De route van The Mandalorian volgen lijkt dan ook een no-brainer, eentje waarvoor de wereld van J.K. Rowling zich ook nog eens uitstekend leent. Er zijn tal tovenaars en heksen in haar boeken die een eigen The Mandalorian-equivalent verdienen. Mits Rowling, die niet de makkelijkste is als het om adaptaties gaat, dat toelaat.

The Cursed Child: regisseur al aan boord

Een eerste logische stap richting meer Harry Potter zou een verfilming van Harry Potter and the Cursed Child zijn, een officieel toneelstuk dat sinds 2016 opgevoerd wordt. Geschreven door J.K. Rowling zelf. Menig fan zal het stuk nog niet gezien hebben, en toch hunkeren naar meer avonturen met het originele trio van Harry, Ron en Hermoine.

Als het aan Chris Columbus ligt, de regisseur van de eerste twee Harry Potter-films, dan gaat precies dat gebeuren.

“Een versie van Cursed Child met Dan, Rupert en Emma op de juiste leeftijd zou filmische perfectie zijn”, aldus de filmmaker. “Om deze volwassen acteurs nu terug in deze rollen te kunnen zien? Oh, ja. Het zou ongelooflijk tof zijn om die film te maken – of twee films.”

Radcliffe doet boekje open

Dat gaf de regisseur aan tegenover vakblad The Hollywood Reporter. Check, we hebben dus een kundige regisseur aan boord. Hoe denkt Potter zelf, Daniel Radcliffe dus, er zelf over?

Ook hem werd naar een potentiële verfilming van het toneelstuk gevraagd, dit keer door The New York Times. Hij is helaas wat minder enthousiast:

“Dit is niet het antwoord dat iedereen wil horen, maar ik denk dat ik zo in staat was om terug te gaan en te genieten van The Cursed Child omdat het geen deel meer uitmaakt van mijn dagelijks leven,” aldus de Brit. “Ik ben op een punt aangekomen dat ik het gevoel heb dat ik op een OK manier uit “Potter” ben gekomen, en ik ben erg blij met waar ik nu ben, en teruggaan zou zo’n enorme verandering in mijn leven zijn.”

Onderschat ook niet het gehele mediacircus waar Radcliffe al van kinds af aan mee moest dealen. Teruggaan van obscure indiefilms naar een megafranchise als Harry Potter zou hem weer compleet in de schijnwerpers zetten, met alle vervelende gevolgen van dien.

Harry Potter-ster reageert op mogelijke reünie in nieuwe films
Het originele trio (Afbeelding: Warner Bros.

Deur op een kiertje

Voorlopig lijkt hij dus geen trek te hebben in een comeback als Harry Potter. Toch is er wellicht nog hoop, als we teruggaan naar een interview uit 2016. Tegenover Radio Times gaf Radcliffe destijds aan dat hij niet compleet een terugkeer naar de magische wereld van J.K. Rowling uitsluit:

“Het zou afhangen van het script,” zei hij. “De omstandigheden zouden behoorlijk buitengewoon moeten zijn wil dit gebeuren. Maar ik weet zeker dat Harrison Ford dat ook over Han Solo zei en kijk wat daar gebeurde! Dus ik zeg voorlopig ‘nee’, maar met ruimte om in de toekomst op dat antwoord terug te komen.”

De deur staat dus nog op een kiertje. Nu, zes jaar later, staat de acteur er nog steeds zo in, bevestigde Radcliffe tegenover The New York Times.

Harry Potter: de nieuwe Han Solo

Fans zullen echter nog lang geduld moeten hebben, want ook qua timing van een eventuele comeback kijkt de acteur naar Harrison Ford en Han Solo.

“Ik zal nooit nooit zeggen”, aldus Radcliffe. ‘Maar de *Star Wars-*jongens hadden 30, 40 jaar voordat ze teruggingen. Voor mij is het pas 10 jaar geleden. Het is niet iets waar ik nu echt in geïnteresseerd ben.’

Nog even geduld hebben dus. Maar zelfs als Radcliffe klaar is om te tekenen voor meer Harry Potter, willen Rupert Grint en Emma Watson dan ook terugkeren?

En Ron dan?

Grint zei in 2018 nog dat hij dat hoofdstuk van zijn leven heeft afgesloten, maar in 2020 kwam hij daarop terug: “Het was een groot deel van mijn leven, en ik ben dol op dat personage en hun verhalen. Dus ja, ik bedoel, ik zou er op het juiste moment wel bereid toe zijn. Ik weet niet weet in welke capaciteit dat zou zijn, maar ja, we zullen zien.”

Het echte probleem voor een volledige comeback van het iconische trio is Emma Watson.

Emma Watson versus J.K. Rowling

De grootste reden dat Harry Potter niet net zo erg als franchises als Star Wars en Marvel is uitgemolken, is een simpele: J.K. Rowling heeft de touwtjes in handen. Zonder haar goedkeuring zal er niks in de bioscoop of op de televisie verschijnen.

En laat Rowling nou net de sleutel zijn tot een eventuele terugkeer van Emma Watson. Of, beter gezegd: Rowling’s afwezigheid. Watson heeft namelijk meermaals aangegeven dat ze enkel terug zal keren naar Harry Potter als J.K. Rowling er niet bij betrokken zal zijn, mede vanwege Rowlings controversiële tweets over transgenders.

Oftewel, dan zit je met een venijnige impasse.

Sorry Warner Bros.

Ach Watson en Rowling hebben als we Daniel Radcliffe moeten geloven nog enige decennia om weer beste vrienden te worden. In de tussentijd kan Discovery Warner Bros. al het geld tellen dat ze niet aan een comeback hebben verdiend. Zuur.

Hollywood ReporterNew York Times

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.