Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 24 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

De kijkcijfers zijn binnen: House of the Dragon breekt officieel record

De kijkcijfers van de première van House of the Dragon zijn binnen! Game of Thrones is officieel terug met de grootste serie van 2022.

Het valt nog steeds amper te bevatten hoe Game of Thrones van publiekslieveling transformeerde tot één van de meest gehekelde series van de afgelopen jaren. Vooral de laatste twee seizoenen lieten een vieze nasmaak achter, en de voorheen op handen gedragen showrunners werden praktisch verketterd.

House of the Dragon

De dood van een lucratieve megafranchise? HBO heeft al een tijdje een breed scala aan spin-offs in ontwikkeling, maar analisten vroegen zich het afgelopen jaar af of consumenten na de finale van Game of Thrones nog wel trek hebben aan een terugkeer naar de wereld van George R. R. Martin.

Het antwoord is gelukkig een luidkeelse ‘Ja!’ Afgelopen weekend kwam de eerste aflevering van House of The Dragon uit, een nieuwe serie die gebaseerd is op het boek Fire & Blood. De streamingdienst HBO Max crashte door alle fans die massaal de première wilde checken, maar nu is pas duidelijk hoe succesvol de eerste aflevering echt was.

De Targaryens weten nog te scoren. HBO heeft namelijk bekendgemaakt dat de eerste aflevring van House of the Dragon de best bekeken première van het netwerk is. Ooit. Daarmee verslaat de spin-off Game of Thrones. Ergens logisch natuurlijk, want Game of Thrones moest aanvankelijk nog in populariteit groeien, waar House of the Dragon direct op diezelfde populariteit mee kan liften.

Grootste HBO-première ooit

Met meer dan 9.986 miljoen kijkers is de fantasy-serie vooralsnog dus een megasucces.  En dan hebben we het puur over zondag, en puur over Amerikaanse kijkers.

Wereldwijd liggen de kijkcijfers dus nog veel hoger. Dat zal ongetwijfeld ook gelden voor de piraterij-cijfers, want Game of Thrones was al vanaf het eerste seizoen met afstand elk jaar de meest getorrente show.

HBO laat overigens ook weten dat fans massaal weer even hun geheugen hebben opgefrist. In aanloop naar de première van House of the Dragon is ook Game of Thrones weer zeer in trek geweest. De kijkcijfers van de show stegen met 90 procent sinds juni.

Maar goed, terug naar House of the Dragon. De show heeft met die kijkcijfers ook direct de grootste premiere van 2022 in handen. Maar ja, blijft iedereen die uit nieuwsgierigheid een kijkje nam ook hangen voor de rest van de serie?

Rotten Tomatoes en Game of Thrones

Op Rotten Tomatoes lijkt men ook over de serie te spreken, want vooralsnog scoort HBO er een puike 83 procent onder recensenten en een degelijke 87 procent onder consumenten.

Ter vergelijking: het eerste seizoen van Game of Thrones scoorde destijds 90 procent. Diezelfde score wisten de daarop volgende zes seizoenen ook binnen te halen. Daarna ging het bergafwaarts: het laatste seizoen viel met een score van 55 procent duidelijk niet in de smaak.

Alhoewel Game of Thrones dus hoger scoort, heeft House of the Dragon vooralsnog een prima score in handen. Na alle ophef omtrent het laatste seizoen van Game of Thrones zal HBO er absoluut vrede mee hebben.

De kijkcijfers liegen er niet om! Nu nog dat niveau vasthouden, want we hebben nog negen afleveringen te gaan. Fingers crossed, want voorlopig kun je enkel bij House of the Dragon terecht voor je Game of Thrones-fix. De andere spin-offs zijn nog lang niet klaar, en George R. R. Martin is nog steeds bezig met excuses verzinnen waarom zijn volgende boek nog niet af is…

ColliderRT

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.