Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 28 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

GTA 6 komt nog later dan je hoopte en gaat evolueren

We hebben al lang moeten wachten op GTA 6, maar volgens een betrouwbare bron gaat het nog langer duren dan we al dachten. Maar, daar krijgen we wel een evoluerende wereld voor terug.

GTA Online is nog steeds eenĀ cash cow van jewelste. Een gegarandeerde lawine aan omzet waar concurrenten enkel van kunnen dromen, zeker nu de multiplayer-modus van Grand Theft Auto 5 ook naar de Xbox Series X en Playstation 5 komt later dit jaar.

GTA Online blijft scoren

De next-gen lancering maakt duidelijk dat Rockstar Games nog lang niet klaar is met GTA Online. De multiplayer-modus ontstijgt de losse delen uit de franchise: het wordt waarschijnlijk de doorlopende basis voor toekomstige GTA-games. Waarom steeds terug bij af beginnen als je de huidige actieve spelersbasis en wereld gewoon kunt laten evolueren?

Alles wijst er zelfs op dat GTA 6 langzaam opgebouwd gaat worden in GTA Online. Sterker nog, dat proces is naar verluidt al begonnen. Maar wanneer komt GTA 6 dan echt uit? Leuk de evolutie van GTA Online, maar veel gamers willen simpelweg een nieuweĀ campaign. Een nieuwe singleplayer-wereld om in rond te scheuren, in plaats van een online modus vol microtransacties.

GTA 6 in 2023?

Onlangs bleek dat GTA 6 hoogstwaarschijnlijk pas in 2023 aangekondigd gaat worden. Een bittere pil, gezien dat meer dan tien jaar na het vorige deel zou zijn. Terwijl we in het tijdperk van de Playstation 2 bijna elke twee jaar op een nieuwe Grand Theft Auto werden getrakteerd. Leuk die next-gen graphics, maar soms ga je toch terug verlangen naar een simpelere tijd, toen games ontwikkelen minder tijd kostte.

Maar goed, er is geen weg terug meer. We leven in het tijdperk van games die bijna niet meer van deĀ real deal te onderscheiden zijn. Hyper-realistische werelden van ongekende grootte ontwerpen kost nou eenmaal ontzettend veel tijd.

GTA 6 gaat jou waarschijnlijk betalen in Bitcoin (en dat is slecht nieuws)

Leaker deelt update

Meer tijd dan we hoopten, zelfs. Althans, als we een gereputeerdeĀ leakerĀ moeten geloven. Dan hebben we het over Tom Henderson. Hij staat vooral bekend om zijn accurateĀ leaks omtrent Call of Duty en Battlefield, maar hij waagt zich de laatste tijd ook steeds vaker aan GTA 6.

Neem zijn opmerkingen vooral met een korrel zout. Ja, hij heeft meermaals vroegtijdig informatie over COD en Battlefield weten te verklappen, informatie die nog bleek te kloppen ook, maar dat betekent niet automatisch dat zijn bronnen rondom Rockstar Games ook betrouwbaar zijn. Maar toch: Henderson zal gezien zijn reputatie niet zomaar onzin op het internet gooien.

Korrel zout erbij gepakt? Top, want deĀ leaker heeft een video vol nieuwe informatie op YouTube gezet. Onlangs deelde hij al dat GTA 6 geheel op actuele wijze cryptocurrencies gaat bevatten. De game zal naar verwachting de draak steken met de Bitcoin-hype van de afgelopen jaren.

Slecht nieuws: 2025

Tof, maar daar zul je nog even op moeten wachten. Volgens Henderson gaat Rockstar Games voorzichtiger met zijn werknemers om na artikelen over de intenseĀ crunch die ze door moesten gaan voor vorige projecten. Oftewel: absurd lange werkdagen.

Niet zo netjes, en dat heeft Rockstar Games naar verluidt ook door. Het bedrijf wil met ā€˜normalereā€™ werktijden GTA 6 afmaken, met als gevolg dat het langer gaat duren. Voeg daar het thuiswerken tijdens de pandemie aan toe en je hebt een geplande release in op zijn minst 2025.

Chiptekort voor PS5

Althans, nogmaals, dat is wat Hendersom claimt te weten. Neem dat stukje nieuws dus vooral met een korrel zout. Tevens heeft de ontwikkelaar naar verluidt geen haast omdat door het huidige chiptekort veel gamers nog geen PS5 of Xbox Series X hebben weten te bemachtigen.

Je brengt uiteraard liever een game uit voor een zo groot mogelijk publiek. De urgentie om nu los te gaan is dus niet groot. Nog vier jaar geduld moeten hebben is een pittige boodschap voor de fans, maar volgens Henderson gaan we wel echt verrast worden.

Evoluerende wereld

Volgens deĀ leaker keren we niet alleen terug naar Vice City, maar bouwt Rockstar ook een basis die ook na de lancering nog uitgebreid gaat worden. De wereld van GTA 6 gaat echt leven, en zal na de lancering met DLC en updates veranderen en uitgebreid worden.

GeenĀ mindblowing nieuwe informatie, maar het onderschrijft wel de next-gen-insteek van Rockstar, de nieuweĀ mindset:Ā niet een statische game bouwen, zoals vroeger, waarmee gamers na een aantal maanden weer klaar zijn, maar een levendige wereld waarin nog jarenlang nieuwe avonturen kunnen worden beleefd.

Eigenlijk dus wat je nu al gewend bent van GTA Online. We zullen extra lang moeten wachten, maar dat moet dan dus wel een game op gaan leveren waardoor we niet meteen weer af gaan tellen naar GTA 7. Een game die op dit tempo pas in 2035 komtā€¦

Tom Henderson

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.