Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 7 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

GTA 6 gaat jou waarschijnlijk betalen in Bitcoin (en dat is slecht nieuws)

Bitcoin en andere cryptocurrencies zijn nog altijd een enorme hype. Dat hebben de knappe koppen achter GTA 6 ook door, als we een betrouwbare leaker moeten geloven.

Rockstar Games komt met een hoop van het geweld en de obsceniteit uit Grand Theft Auto weg doordat de games satire zijn. Ze steken de draak met de Amerikaanse cultuur.

GTA 6 gaat voor Bitcoin

GTA 6 zal daar niet anders in zijn. Als je naar de huidige stand van zaken in de (pop)cultuur kijkt, dan kom je al snel bij cryptocurrencies terecht, en in het bijzonder Bitcoin.

Ook drie jaar na de cryptomania van 2017 is de hype nog steeds gigantisch. De één ziet het als de toekomst van de financiële wereld, en daarmee het einde van traditionele banken. De ander ziet Bitcoin nog steeds als gebakken lucht.

De satire schrijft zichzelf dus. Dat hebben ze bij Rockstar Games, de ontwikkelaar achter Grand Theft Auto, ook door. Althans, dat is wat een doorgaans betrouwbare leaker beweert.

2023

Geruchten wijzen op een lancering van GTA 6 in 2023, op zijn vroegst. Tien jaar na Grand Theft Auto 5 dus. Andere koek dan bijvoorbeeld de Playtation 2, waarop alleen al vijf verschillende GTA’s zijn verschenen. Rockstar recyclet GTA 5 simpelweg op drie verschillende consol-generaties. Zo kun je de game op je PS3, PS4 én PS5 spelen.

Gekkenhuis. Gelukkig wijst een wervelstorm aan gelekte informatie, speculatie en kersverse geruchten erop dat GTA 6 al uitgebreid in ontwikkeling is. De gereputeerde leaker Tom Henderson meldt op Twitter nu dat cryptocurrency een rol gaat spelen in de game.

Crypto als betaalmiddel

Spelers zullen Bitcoin in plaats van knisperende dollars kunnen verdienen. Crypto sluit als betaalmiddel naadloos aan op de criminele activiteiten uit de game. Gangsters die je opdrachten geven zullen je naar verluidt betalen in crypto, zodat ze snel en anoniem grote bedragen kunnen overmaken.

Voor de duidelijkheid: je krijgt als speler dus niet écht Bitcoin in de echte wereld. In plaats daarvan gaat het om een nep betaalmiddel in de game zelf, GTA 6 dus. Gezien Rockstar nooit echte merknamen gebruikt gaat het waarschijnlijk om een parodie-naam, iets als ‘Shitcoin’ bijvoorbeeld.

Slecht nieuws

Tegelijkertijd zou de introductie van cryptovaluta ook betekenen dat een aantal andere geruchten niet kloppen. Dan hebben we het met name over de geruchten dat GTA 6 zich af gaat spelen in het Miami van de jaren tachtig. Toen waren Bitcoin, Dogecoin en andere crypto’s immers nog geen ding. En dat zorgt voor een domino-effectdat zou betekenen dat we Project Americas en de gelekte kaarten ook weg kunnen strepen. Oftewel, we weten praktisch niks over de komende Grand Theft Auto.

GTA 5 is mooier dan GTA 6

Voorlopig blijft het bij geruchten. Hoe betrouwbaar de bron ook is, neem het allemaal vooral met een flinke korrel zout. Het ligt voor de hand dat crypto in een bepaalde capaciteit een rol gaat spelen in GTA 6, maar tot Rockstar Games officieel de game aankondigt kan er nog van alles veranderen.

Eerst gaan we nogmaals GTA 5 spelen op de PS5 en Xbox Series X. Ondertussen draait de geruchtenmolen vrolijk verder. Sterker nog, dankzij wetenschappers is GTA 5 nu al mooier dan GTA 6 gaat worden.

GTA 6: Netflix verwart fans met update over de nieuwe Grand Theft Auto

TechRadar

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.