Noah Korevaar
Noah Korevaar Games 27 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Terug naar Vice City? Gelekte GTA 6 map bevestigt geruchten

Een nieuwe gelekte map van GTA 6 lijkt erop te wijzen dat we toch echt terug gaan keren naar Vice City!

Alle GTA 6-geruchten van de laatste maanden zijn vooral dat: geruchten. Tot Rockstar Games de opvolger van GTA 5 officieel onthult blijft de game een mysterie.

Toch valt het op dat de gelekte informatie uit meerdere hoeken wijst op de locatie die we allemaal maar al te goed kennen: Vice City.

GTA 6: Vice City?

Van een Rockstar-medewerker die locaties zou hebben gescout in Miami tot een uitgebreide Reddit-post over ‘Project Americas’: alle hints wijzen die richting op. Zelfs als de helft nep zou blijken te zijn, dan lijkt ondertussen alsnog zeer groot dat Vice City de basis gaat vormen van Grand Theft Auto VI.

Nu komt daar een opvallend puzzelstukje bij. Neem het onderstaande met een flinke korrel zout tot we officieel meer weten, maar de map van GTA 6 lijkt opnieuw te zijn gelekt.

Mysterieuze map

Bijna twee jaar geleden, in december 2018, begonnen een aantal vermeende gelekte GTA 6-maps online op te duiken. Na initiële euforie onder diehard fans werden de leaks echter al snel afgeschreven. Ze zouden te simpel zijn, te grof. Iedereen had ze kunnen maken.

GTA 6 Rockstar Vice City Map
De nieuwe leak (Bron: 4Chan)

Lekker negeren dus, werd toen geconcludeerd. Tot begin deze maand, op 9 oktober, een foto van een eiland werd geplaatst op 4Chan. De gelekte afbeelding werd gebracht als een gelekt stukje van de map van GTA VI.

Maar goed, dat wordt wel vaker geclaimd, dus verder werd er weinig aandacht aan geschonken. Tot deze week GTAForums-gebruiker Arthur Bell opeens erachter kwam dat het eiland overeen komt met de map die al in 2018 lekte.

Oftewel, misschien was die ‘neppe leak‘ destijds helemaal niet zo nep. Op die kaart kun je namelijk rechtsonder een klein eiland spotten. Een soort placeholder, om later ingevuld te worden door ontwikkelaars.

GTA 6 Rockstar Vice City Map
De gelekte map uit 2018 (Bron: @9teen8e5)

Bingo!

Als je de twee vermeende leaks naast elkaar legt, dan begint het er echter op te lijken dat het eiland van eerder deze maand een geüpdatete versie is van de vermeende GTA 6-map uit 2018.

Goed, het zou zomaar zo kunnen zijn dat iemand het interne voor de gek aan het houden is en expres een nep-eiland heeft ontworpen dat te linken is aan die originele beruchte leak. Uiteraard. Neem daarom ook dit nieuws altijd met een gezonde korrel zout.

Maar je zou het ook als verder bewijs kunnen zien dat de gelekte map uit 2018 wel de basis vormde voor GTA 6. Arthur Bell heeft het eiland via Google Maps vergeleken met Miami, en kwam tot de conclusie dat het niet simpel knip-en-plak-werk is.

GTA 6 Rockstar Vice City Map
De kaart naast het ‘echte’ Miami (Bron: Arthur Bell / GTAForums)

Compacte versie van Miami

De kaart is duidelijk geïnspireerd en gebaseerd op Miami, maar het gaat om een compactere versie, niet een regelrechte kopie. Net zoals Los Santos niet een op een de schaal heeft van Los Angeles.

Vervolgens is Bell opnieuw gaan kijken naar de gelekte map uit 2018. Daar spotte hij een landingsbaan voor vliegtuigen, die hij vervolgens heeft vergeleken met Los Santos International Airport uit GTA 5.

Schaal van GTA 5

De conclusie? De schaal waarop de GTA 6-map uit 2018 is ontworpen, komt vrijwel exact overeen met die van GTA 5. Oftewel: een compactere game-versie van een echte stad, niet een regelrechte digitale kopie.

“Het vasteland is ongeveer 5-7 kilometer lang van west naar oost en breidt zich uit naarmate het naar het noorden gaat”, aldus Arthur Bull. “Als ik het vergelijk met de GTA 5-kaart, denk ik dat het een vergelijkbare set is. Als we moeten geloven dat Rockstar Games doorgaat met bouwen op hun schaal, dan hebben we mogelijk bewijs dat dit een legitieme kaart is.”

GTA 6 Rockstar Vice City Map
De schaal komt overeen (Bron: Arthur Bell / GTAForums)

Betekent het automatisch dat de map uit 2018 de real deal is, en dat we nu dus weten hoe de kaart van Grand Theft Auto 6 eruit ziet? Niet per se. Maar het bewijs is wel overtuigend. Als dit allemaal nep is, dan heeft iemand wel heel consistent en accuraat twee jaar lang de boel voor de gek gehouden.

Red Dead en korrel zout

En vergis je niet: Rockstar is niet onbekend met gelekte kaarten. Voor de release van Red Dead Redemption 2 was de map ook al online te vinden door leaks.

Gecombineerd met alle eerdere geruchten is het dan ook lastig om niet te concluderen dat de kans zeer groot is dat we naar Vice City terug gaan keren. Maar goed, tot Rockstar meer onthult blijft het een kwestie van afwachten.

Nu al zin om terug te gaan naar Vice City? Deze bizarre mod van GTA 5 maakt dat mogelijk.

💰Check: Rockstar-medewerker loopt over en maakt GTA-killer voor megabedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

4Chan@9teen8e5Arthur Bell / GTAForums

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Terug naar Vice City? Gelekte GTA 6 map bevestigt geruchten
Sluiten