Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 24 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

7 geniale details in The Last of Us die je sowieso gemist hebt

We hebben het laatste van The Last of Us gelukkig nog lang niet gezien. Maar toch zaten er in de eerste afleveringen van de HBO Max-serie voldoende paaseitjes verstopt als voer voor discussie. Dit zijn zeven geniale details die je ongetwijfeld gemist hebt.

The Last of Us is zonder meer de beste game-verfilming ooit. Al is dat gezien het tragische filmverleden van geweldige video-games niet echt een prestatie op zich. Fans van Street Fighter kijken maar beter niet naar deze IMDb-score.

Gelukkig zijn de chef-koks van de serie genoeg bij de pinken geweest om geen soep te maken van het beproefde recept waarop de HBO Max-hit gebaseerd is. Het origineel wordt niet voor niets beschouwd als een van de beste videogames aller tijden. Maar ben je zeker dat je alle ingrediënten in The Last of Us hebt geproefd?

Geniale details in The Last of Us

Eerst een makkelijk verteerbaar voorgerecht, opgewarmd in de hoogsteigen keuken van HBO Max.

Game of Thrones

Pedro Pascal ging de concurrentie aan met twaalf andere Hollywood-sterren om de felbegeerde hoofdrol van Joel Miller. Maar misschien durfden Keanu en kornuiten de strijd niet aan met het Game of Thrones-maatje van Pascal, Bella Ramsey (Ellie in The Last of Us). Beide acteurs speelden de pannen van het dak in de populaire fantasy-franchise. Bella Ramsey als de nukkige Lady Lyanna Mormont en Pedro Pascal als de onfortuinlijke Prince Oberyn Martell.

the last of us, geniale details, hbo max, pedro pascal, bella ramsey
Bella Ramsey en Pedro Pascal in Game of Thrones (Afbeelding: HBO Max)

En nu tijd voor de gevorderde fijnproevers van de HBO Max-reeks.

Clickergeluiden

De angstaanjagende geluiden die de clickers (ofwel de zombies in The Last of Us) maken, klinken wel heel erg als die uit de video-game.

Waarschijnlijk doordat dezelfde stemacteurs uit het spelletje de krijsende kreten voor hun rekening nemen. En er zijn nog oude bekenden die hun opwachting maken in de serie.

Herkenbare stemmen uit de game

Vier acteurs zijn gepromoveerd van de gamestudio’s van Naughty Dog naar de filmstudio’s van HBO Max. Merle Dandridge herneemt haar rol uit de videogames als Marlene. Ashley Johnson, Ellie in beide games, zal het nieuwe personage Anna spelen in de serie. Troy Baker die oorspronkelijk de stem van Joel Miller insprak, zal James spelen, een secundair personage dat in het originele spel zat. En Jeffrey Pierce, Joels broer Tommy in de games, vertolkt het nieuwe personage Perry in de tv-versie van The Last of Us.

the last of us, geniale details, merle dandridge, hbo max, pedro pascal, bella ramsey
Zoek de verschillen: Merle Dandridge in The Last of Us (Afbeelding: Naughty Dog / HBO Max))

In de eerste en tweede aflevering krijgen we alleen Merle Dandridge te zien.

Tour de Zombie

Halican Drops is de naam van de fictieve band op het T-shirt dat Joels dochter Sarah draagt aan het begin van de show én het spel.

the last of us, geniale details, tour de zombie, hbo max, pedro pascal, bella ramsey
Het spoiler-shirt (Afbeelding: HBO Max)
the last of us, details, niet gezien, gam, serie, hbo max
Naughty Dog / HBO Max

Er is geen echte betekenis voor de band, behalve dat de achterkant van het kledingstuk voorspelt hoe het spel verloopt. Elke tourstop is een andere locatie die Ellie en Joel tijdens hun reis zullen bezoeken.

Gameverbod Bella Ramsey en Pedro Pascal

Bella Ramsey en Pedro Pascal mochten daarentegen beide games met geen poot aanraken van de producers. Ramsey leefde de regel naar eigen zeggen braafjes na. Maar Pedro Pascal trok zich niets aan van het verbod. Al kon de noob blijkbaar nog wat extra PlayStation-uurtjes in de vingers gebruiken.

“Ik probeerde The Last of Us te spelen, maar bakte er helemaal niets van”, vertelde de acteur aan Wired. “Maar het was voor mij belangrijk om raakvlakken te vinden die direct verband hielden met wat er oorspronkelijk in de games zat – zowel fysiek, visueel als vocaal.”

Zwemmen in zelfspot

In de tweede aflevering wordt er een speelse verwijzing gemaakt naar een van die raakvlakken. In de eerste game was het namelijk een wederkerende ergernis van veel gamers dat Ellie niet kon zwemmen. Als Joel moest je dan ook altijd routes vinden waarlangs de puber op het droge kon blijven. Héél vervelend.

the last of us, hbo max, geniale details
(Afbeelding: HBO Max)

Grappig genoeg steekt The Last of Us in de tweede aflevering de draak met die vervloekte game mechanic door Ellie in het water te laten lopen. Zonder Joels hulp.

Spiegelbeelden

Hoe dan ook heeft Pascal kunnen zien waar de mosterd vandaan is gehaald. Een aantal scènes in de eerste en tweede aflevering van de HBO Max-serie is bijna een exacte nabootsing van de game.

Check in de video’s hierboven de parallellen tussen scènes van de verfilming en de cut scenes in de game.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.