Felix Decavel
Felix Decavel Films & Series 23 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

The Last of Us-ster reageert op harde kritiek: ‘Soms zelfs grappig’

De cast stond allesbehalve in de sterren geschreven. De keuze voor Bella Ramsey als hoofdpersonage Ellie in The Last of Us kon aanvankelijk op weinig bijval rekenen onder fans van de gelauwerde videogame waarop de HBO Max-serie gebaseerd is. Ze heeft er nu voor het eerst op gereageerd. “Ik kan het pas sinds kort accepteren.”

Niet alleen Pedro Pascal moest een robbertje vechten om de hoofdrol in The Last of Us. Maar geef ons dan toch maar de twaalf stoere tegenstanders van de acteur. Niemand stapt namelijk heelhuids uit een ring van nijdige social media-reacties. Dat ondervond ook Bella Ramsey aan de lijve wanneer de producers van HBO Max haar casting als Ellie aan de wereld bekend maakten.

Kritiek op casting The Last of Us

De druk valt natuurlijk niet te benijden. Veel grondiger dan vaak bij series of films mogelijk is, ontwikkelen gamers een diepe verbinding met de personages die ze aan de hand van controllers als het ware zelf belichamen. Maar die voorwaardelijke liefde torst verwachtingen mee.

Bella Ramsey, ellie, the last of us, kritiek, hbo max, serie, pedro pascal
Bella Ramsey als Ellie (Afbeelding: HBO Max)

In een interview met The Hollywood Reporter gaf de showrunner van The Last of Us aan dat de lat belachelijk hoog werd gelegd. Fans beklaagden zich bijvoorbeeld dat Pedro Pascal geen volle baard kan groeien en dus niet geknipt is voor de rol van Joel Miller.

En bijna tien jaar lang deden ‘fan-castings’ op social media de ronde, nog voor er ook maar sprake was van de HBO Max-verfilming. Niet bepaald een mild klimaat waar iedereen probleemloos warm loopt van enthousiasme. Beide voormalige Game of Thrones-acteurs kregen hetzelfde verwijt naar de oren geslingerd. Klopt, Pascal noch Ramsey lijkt qua uiterlijk op de originele personages. Alleen werd er in het geval van de op dat moment 17-jarige Britse actrice nog een schepje bovenop gedaan.

“Ze is niet knap genoeg.” “Ze identificeert zich als non-binair, dus is de keuze louter op haar gevallen om de LGBTQ-gemeenschap te paaien.” “Te gelimiteerd als actrice.” “Onervaren.” Allemaal klinkklare onzin uiteraard. Maar wel een flinke boterham om te verteren voor een tiener die zich een weg door de wereld aan het banen is. “Het was de eerste keer dat ik met negatieve reacties te maken kreeg.”

Bella Ramsey reageert

“Er waren momenten dat ik het grappig vond”, herinnert de The Last of Us-ster zich, nu 19 jaar oud, tijdens een interview met The New York Times. “Dan kwam ik aan het einde van een 10 minuten durende scrolsessie, legde ik mijn telefoon neer en realiseerde ik me dat het misschien een slecht idee was.”

Inmiddels heeft The Last of Us-ster Bella Ramsey de bagger gelukkig kunnen doorspoelen. “Pas sinds kort heb ik geaccepteerd dat ik Ellie ben, dat ik het kan, én dat ik een goede acteur ben”, zegt ze. “Maar dat gevoel duurt slechts een paar weken en dan denk ik weer dat ik verschrikkelijk ben. Dat is gewoon het proces.”

Onzekerheid hoort bij het bestaan van een artiest, maar Ramsey is vooralsnog fantastisch in de HBO Max-hit en zonder meer een uitstekende keuze voor de rol. Talent komt altijd bovendrijven en dat van haar staat buiten kijf. “Er zijn geen grenzen voor mij. Ze kunnen zoveel games maken als ze willen, zoveel series als ze willen, ik blijf hier”, luidt het vastberaden. “Ellie en ik zijn verstrengeld met elkaar.”

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.