Felix Decavel
Felix Decavel Architectuur 24 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

73-jarige woont voor 340 euro per maand in vliegtuigwrak

Oud maar nog niet versleten. En dan bedoelen we niet die 73-jarige Amerikaan, maar wel het vliegtuig waarin de springlevende bejaarde zijn tenten heeft opgeslagen. De passagiersjet vloog vroeger de groten der Aarde rond de planeet maar inmiddels dienen de gekortwiekte vleugels als onderdak. En dat voor omgerekend een schamele 340 euro per maand. Is er nog ruimte op Schiphol?

Excuses voor de valse hoop, liefste Amsterdammers. Maar een Boeing 727 omtoveren tot een betaalbare woning is helaas een werk van de lange adem. Bruce Campbell kocht het vliegtuig oorspronkelijk in 1999 voor 100.000 dollar, waarna hij het voor 120.000 dollar liet vervoeren naar zijn stuk grond in het Amerikaanse Oregon. Vervolgens spendeerde de elektrische ingenieur 15.000 dollar en twee jaar van zijn leven om de jet woonklaar te maken.

De laatste vlucht van Aristoteles Onassis

Bovendien is het niet zomaar een vliegtuig. De vliegende woning behoorde tot de vloot van transportmagnaat Aristoteles Onassis. Sterker nog, toen de tweede bekendste Aristoteles ooit in 1975 kwam te overlijden, werd zijn stoffelijk overschot samen met echtgenote Jackie Kennedy Onassis (née Bouvier) op dezelfde Boeing van Parijs naar zijn begraafplaats op zijn Griekse privé-eiland Skorpios vervoerd.

Hoe het uiteindelijk in handen kwam van een bejaarde Amerikaan is eigenlijk puur toeval. Om de droom die hij al sinds zijn 15e koesterde te verwezenlijken, nam de ingenieur een bergingsbedrijf in dienst met de opdracht een vliegtuig te vinden die hij zou kunnen ombouwen tot een woning. Na een maandenlange zoektocht kwamen ze in Griekenland uit op de voormalige jetliner van Onassis, en zo geschiedde. Intussen doet de Boeing al menig jaar dienst als betaalbare woning in de bossen van Oregon.

Vliegtuig als betaalbare woning

Om van het vliegtuig een knusse stek te maken, installeerde Campbell er een geïmproviseerde douche, een gootsteen, een wasmachine, een koelkast en een eetkarretje uit een ander vliegtuig dat dient als voorraadkast. Een echte keuken is er niet. In plaats van een fornuis gebruikt de man een magnetron en een broodrooster. “Ik ben een nerd, dus ik kook nooit.”

Naast een keuken heeft Bruce Campbell verder ook een futon die simultaan dienst doet al bed, rustplaats en werkbank. Van echt comfort is geen sprake. “Als je in een structuur als dit woont, voel je je meer voldaan met je leven”, zegt hij. “En als je een ingenieur bent, een wetenschapper of iemand die de elegantie en schoonheid van ruimtevaarttechnologie waardeert, is het simpelweg een gelukkigere plek om te wonen.”

Zijn maandelijkse uitgaven bedragen 370 dollar per maand, inclusief 220 dollar per maand aan onroerendgoedbelasting en 100 dollar tot 250 dollar per maand aan elektriciteit. Bekijk hieronder de volledige video. Het zijn prachtige beelden en misschien dienen ze ook als inspiratie. Maar geef ons dan toch maar een luxueuze privéjet om in te wonen.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.